woensdag 29 maart 2023

Week Spot: Desmond Dekker & The Aces


Met de planning voor Soul-xotica loopt alles gesmeerd. Anders is dat bij mijn radioshows. Ik zou op zichzelf komende zaterdag een Top 45 willen doen over de afgelopen vier maanden van Blauwe Bak-aanwinsten, alleen... weet ik niet de tijd te vinden om de lijst samen te stellen. Daar komt bij dat ik nog altijd een paar nieuwe aanwinsten heb waar ik nog niet genoeg aan ben gewend en hoop ik stiekem nog dat morgen een pakketje uit Engeland arriveert. Een week uitstellen is geen optie want dan is het Pasen en heb ik reeds een plan voor een gospel-'Do The 45'. Hoe dan ook: De Week Spot moet potentieel in de Top 45 staan en dat gaat wel goed komen met de keuze voor deze week. Er is een paar jaar geleden een erg fraaie compilatie uitgebracht van soulvolle momenten op het Trojan-label. Reggae en ska komen oorspronkelijk van dezelfde rhythm & blues dat later 'soul' zal worden genoemd en menig zanger heeft op de b-kant behoefte om het eens zonder reggae-ritme te doen. Amerika is, tot zover ik kan nagaan, het enige territorium geweest waar 'Israelites' van Desmond Dekker met een andere b-kant is uitgebracht en het is deze keerzijde welke de Week Spot mag heten: 'My Precious World' uit 1969.

Er is sprake van een heuse 'double-sider' want van 'Israelites' kan ik nooit genoeg krijgen. Het intro geeft me meteen al een laag kippenvel. Hoewel ik mijn eerste 'Israelites' in 1993 heb gekocht (de Engelse Cactus-heruitgave van 1975) koop ik de originele Nederlandse met fotohoes in 2013. In de late jaren negentig heb ik het op een cd staan welke hetzelfde gevoel voortbrengt. Inmiddels heb ik de collectie nog verder uitgebreid. Toch moet ik bekennen dat ik de Amerikaanse in eerste instantie links zou hebben laten liggen als ik geen kennis had gemaakt met 'My Precious World'. Ik ben over het algemeen niet zo'n hele grote fan van styreen op het Uni-label.

Desmond Adolphus Dacres is de naam die wordt vermeld in zijn paspoort. Hij wordt geboren op 16 juli 1941 in Saint Andrew Parish, een gebied in het zuidoosten van Jamaica. Hij groeit op in Kingston waar hij met zijn familie regelmatig kerkdiensten bezoekt. Hier ontdekt hij zijn liefde voor zingen. Nadat hij school heeft afgemaakt, gaat hij aan het werk als lasser. Ook tijdens deze werkzaamheden vermaakt hij zichzelf en collega's met zijn zangkunsten en hij wordt aangespoord om professioneel te worden. In 1961 doet Dacres voor Coxsone Dodd en Duke Reid, de twee grootste namen op Jamaica, maar ze wijzen hem af. Vervolgens vindt Dacres onderdak bij Leslie Kong en dat is de start van een succesvolle loopbaan. Dacres ontdekt een andere lasser met eenzelfde talent en helpt hem in 1962 aan een platencontract. Dan hebben we het over Bob Marley.

Het grote succes komt voor Dekker in 1967 als hij '007 (Shanty Town)' op de plaat zet. Het is niet alleen een hit op Jamaica maar ook in Engeland. In 1969 is het echter helemaal raak wanneer hij 'Israelites' uitbrengt. Tijdens mijn verblijf in Engeland heb ik nog eens de video gezien van de 'Top Of The Pops'-uitzending waar Dekker zijn nummer 1-hit zingt. Het is voor het publiek zéér ongewone muziek en bovendien wordt een beetje gek aangekeken tegen deze donkere meneer. Dekker is de laatste die lacht want de plaat wordt overal ter wereld een grote hit en zet de reggae definitief op de kaart. De jaren zeventig breken aan en Dekker heeft een hit met 'You Can Get It If You Really Want'. Het is op aanraden van Kong dat hij het nummer op de plaat zet en Dekker maakt gebruik van dezelfde backing als Jimmy Cliff. In 1971 overlijdt Kong en dat heeft zowel een effect op Jimmy Cliff als op Desmond Dekker. De laatste staat in 1972 in de schijnwerpers dankzij de film 'The Harder They Come' waarbij '007' op de soundtrack staat. In 1975 wordt 'Israelites' voor een tweede maal een top tien-hit in Engeland en werkt Dekker aan nieuw materiaal. 'Sing A Little Song' is daarvan het resultaat en dat is Dekker's laatste hit in Engeland.

Hij woont al sinds 1969 in Engeland en in 1984 wordt hij bankroet verklaard. In het begin van de nieuwe eeuw laat hij zo nu en dan van zich horen middels optredens bij onder andere Jools Holland. Op 25 mei 2006 krijgt hij een hartaanval. Hij is dan pas 64 jaar en laat een zoon en dochter achter. Zijn begeleidingsgroep The Aces gaat echter na zijn dood vrolijk door met optredens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten