woensdag 29 juli 2020

Week Spot: The Flamingos


In plaats van een 'elektrisch zeven letters' combineer ik het met de nieuwste Week Spot. Ik zou een telefoonboek aan informatie op jullie kunnen af vuren voor wat betreft de Week Spot, maar ik bespaar liever de moeite. Gisterochtend heb ik om half negen een elektrische fiets gehaald in Havelte. Omdat de banden nogal smal zijn, kies ik ervoor om zoveel mogelijk op officiële fietspaden te blijven en dus gaat de reis tweemaal langs Wolvega, Heerenveen, Joure en Sneek. 'Met de hoogste stand is de batterij zo leeg', krijg ik als waarschuwing mee. Tot Steenwijk heb ik al even tegenwind en heuvels gehad en is al één steentje verdwenen op het display. Tussen Wolvega en Heerenveen krijg ik de smaak te pakken. Ik ontdek dat ik in de vijfde versnelling lekker kan mee trappen waardoor het verbruik in iedere stand laag blijft. Zelfs in de hoogste stand! Ik doe beide keren 3,5 uur over de reis. Terugweg gaat het snelste: Anderhalf uur na vertrek ben ik al tussen Heerenveen en Wolvega. Tussen Wolvega en De Blesse gaat het in de hoogste stand en zit ik tegen de dertig aan. In De Blesse valt de duisternis in. Nu is het weer oppassen voor katten langs de weg en dat haalt het tempo eruit. Ik ben om kwart over elf in Uffelte. Ik slaap zeven uren en heb zojuist de fiets weer ingeleverd. Dat kan nog wel een keer? Komend weekend staat 1974 centraal in mijn vinylshows en dus kies ik voor een Week Spot uit dat jaar. Het is een plaatje dat ik me nu even niet kan herinneren, maar waarvan ik weet dat het me erg veel plezier heeft gegeven in april: 'Think About Me' van The Flamingos.

Er zijn meerdere hondjes die zullen reageren op de naam Fikkie. Hoe zou dat zitten bij The Flamingos. De eerste associatie is een dowop-groep uit de jaren vijftig. Daarnaast heb ik ook een single uit 1967 in de reserve-Blauwe Bak. Het blijkt in alle gevallen om dezelfde groep te gaan. The Flamingos wordt in 1953 in Chicago opgericht en bestaat feitelijk nog steeds. Een van de oudgedienden heeft patent op de naam en het beeldmerk en hij bepaalt welke groep het mag gebruiken. The Flamingos breekt pas echt door met 'I Only Have Eyes For You' in 1959 maar is verder vooral een springplank voor toekomstig talent uit Chicago. Tommy Hunt begint bijvoorbeeld zijn loopbaan bij The Flamingos. Met de komst van de 'British invasion' is de gouden tijd van de doowop achter de rug, maar de groep blijft zich desondanks aanpassen aan de grillen van de tijd. Als de boogaloo even een populaire dans wordt, springt The Flamingos daar op in met 'Boogaloo Party' dat tot op heden een grote hit is in de Northern Soul. Het zorgt in 1966 echter voor een kleine opleving in de populariteit van de groep. In 1967 verschijnt 'Do It To It' op single en dit plaatje heb ik in de reserve-Blauwe Bak staan. In de jaren zeventig wisselt The Flamingos geregeld van platencontract en worden ook de studio-albums schaarser. In geval van 'Think About Me' is het een plaatje dat alleen op single verschijnt en van het Worlds-label wordt daarna ook weinig meer vernomen.

Ik stel dit bericht 'blind' of 'doof' samen. Ik kan het plaatje even niet voor de geest halen. Ik koop het in maart en geniet ervan totdat de misère met de platenspelers begint. Het staat ook nog in de Blauwe Bak Top 40 over het eerste kwartaal van 2020. Het is de onzekere tijd waarin Nederland en de rest van de wereld in een angst wordt gevangen en ik probeer de pijn te stillen met een aantal platen. Ook leuk... ik ontdek het plaatje 'per toeval' en draai het een paar maal in 'Do The 45'. Even later adverteert Mark dezelfde single. Ik zie wel vaker dat hij opeens een plaat in de aanbieding heeft die ik ik de vorige zaterdag in de show heb gedraaid.

Vanavond een aflevering van de 'Blauwe Bak Veteranen', ik ga straks eerst naar Meppel om hout te hakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten