woensdag 22 juli 2020

Het zilveren goud: juli 1995 deel II


Naast een blog met (soms) persoonlijke verhalen maar vooral de hobby van de singles voelt Soul-xotica soms aan als een dagboek. Welnu, 'here we go again'. Ik heb vandaag in Meppel bezorgd. De hoeveelheid valt mee en dus ben ik mooi op tijd klaar. Dit geeft ook meteen de reden waarom ik 'vroeg' kan publiceren en nog iets over houd van mijn woensdagavond. Enerzijds kijk ik altijd uit naar een aflevering van 'Het zilveren goud' en in mijn hoofd heb ik al menig opzetje gemaakt voor een bericht. Nu is dan het moment dat ik ga schrijven en dan wordt het ongemerkt weer een beetje zwaarder. Tanden op elkaar, het is per slot van rekening een kwart eeuw geleden. Ik heb twee weken geleden beloofd iets over de verslavingen van 1995 te schrijven. Er is gelukkig niet veel meer dat ik me kan herinneren uit deze tijd, de flarden zetten mijn nekharen overeind. In de komende paar alinea's fiets ik even snel terug naar die tijd om met een aantal singles het boek van 1995 weer voor twee weken te sluiten.

'Heb je schulden?'. Die vraag krijg ik als ik in maart 1995 belangstelling heb om een kamer te huren in Tuk. Een avontuur dat gelukkig nooit waarheid is geworden. Hoezeer ik ook verlang naar een 'vrij' leven, als twintigjarige ben ik nog niet mans genoeg om op eigen benen te staan. Dat lukt me kwalijk als ik eind 1997 het ouderlijk huis verruil voor een paar maanden in York. Wat dat betreft hebben de woonwerkgemeenschappen en het de twee kostadressen bijgedragen in mijn zelfredzaamheid. In maart hoef ik nog geen zorgen te maken over schulden, dat is iets voor later. Een half jaar later of daaromtrent. Thuis gaat de borrelfles twee keer per week open: Op woensdag- en zaterdagavond. Vader drinkt dan zijn Beerenburg en wij mogen al vanaf onze twaalfde aan de shandy. Een wijntje bij de kerstmaaltijd of een andere bijzondere gelegenheid. Alleen met verjaardagen en als het erg warm is, wordt een pilsje voor etenstijd getolereerd. Het hek gaat van de dam als ik meer en meer uit ga. Er zijn doordeweeks ook wel eens concerten. Ik drink voornamelijk pils omdat je 'het daar langer op uithoudt'. Ik ben echter meer een liefhebber van bokbier en ander donker en zwaar spul. En ik lust wel pap van Jägermeister. De smaak voor whiskey en wijn ontwikkel ik pas later. Het dorpscafé waar we met de band in januari hebben gespeeld, doet in de eerste maanden van 1995 een experiment. Het wil een chauffeurscafé worden en is daardoor al om acht uur 's ochtends open. Het is op het laatst van de gemeentewerkplaats en tijdens de weken op de basisschool dat ik voor het werk al een neutje haal. Niemand die het lijkt te merken en ik doe het vooral om 'stoer' en 'opstandig' te zijn. Dan komt het werk bij de toiletgebouwen en is het hek van de dam.

Ik gooi wel eens een rijksdaalder wisselgeld in de fruitautomaat van de snackbar en zucht een keer diep als al het geld is verspeeld. In Heeg gaat 'mijn' stamkroeg pas op de middag open, het hotel-restaurant bij de brug is ook al vroeg open. Het wordt steeds meer een routine. Naar Woudsend fietsen (of een enkele keer met de Kreidler), een paar minuten in het schoonmaakhok, rijksdaalders en guldens in de zak en dan door naar het hotel-restaurant voor koffie, een Jägermeister en dan achter de fruitautomaat. Daar haal ik steevast wel iets uit en dat is dan voor de middag. 's Middags moet ik namelijk opnieuw een ronde maken langs de toiletten, ,maar fiets dan vaak naar Sneek voor meer drank. Volgens mij weten mijn ouders niet eens dat ik 's avonds eigenlijk ook nog een ronde moet doen, want dan lig ik al mijn roes uit te slapen van de drankjes in Sneek. Als 45-jarige besef ik heel goed dat ik een enorme druk op de familie heb gelegd in deze periode. Ik ben namelijk alleen met mezelf en mijn eigen pleziertjes bezig. Drugs speelt nog niet echt een rol in deze tijd. Ik heb wel eens een jointje gerookt, maar dat geeft me niet echt voldoening. Het zwaardere spul volgt pas in de nieuwe eeuw. Ik werk voor mijn uitkering en heb dus het onrechtmatig verkregen 'gokgeld'. Natuurlijk is dat niet genoeg om mijn alcoholische hobby te betalen en al gauw gaat de tapkraan op slot in de eerste cafeetjes. De schulden lopen her en der op en er wordt weinig tot niets afgelost. Aan het einde van het toeristenseizoen word ik 'ontslagen' uit de schoonmaakbuisiness en kan ik intussen beginnen met sparen en aflossen van de schulden in de kroeg.

2229 Sweet Dreams-The Eurythmics (Duitsland, RCA, 1982)
2230 Relax-Frankie Goes To Hollywood (Duitsland, ZTT, 1983)
2231 Susie-The Frog (NL, Boni, 1984)
2232 Roulette-Future World Orchestra (NL, Dureco, 1983)
2233 Ik Bin Gurbe-It Bokwerder Feestorkest (NL, Bijke Rige, 1980)
2234 The Man You Are In Me-Janis Ian (Duitsland, CBS, 1974)
2235 De Tragiek-Freek De Jonge (NL, De Roje Hel, 1980)
2236 Intimiteit-Kadanz (NL, CNR, 1983)
2237 Annie I'm Not Your Daddy-Kid Creole & The Coconuts (Duitsland, Island, 1982)
2238 Limbo La La-James Lloyd & The Original Dutch Rythm Steel And Show Band (België, Pierrot, 1982)
2239 Shine On-LTD (NL, A&M, 1980)
2240 Kings Call-Phil Lynott (NL, Vertigo, 1980)

Ik stel me andermaal voor dat ik de bovenstaande twaalf singles in juli 1995 op één adres heb gekocht, ook al weet ik dat dit niet correct is. Bij Janis Ian denk ik het eerst aan 1997 en LTD heb ik volgens mij een maand eerder gekocht in Sneek. LTD is overigens wel de enige uit de rij welke een upgrade heeft gekregen in de afgelopen jaren. De eerste is zonder fotohoes en is inmiddels gerecycled. Nummer 2233 heb ik onder de 'G' van Gurbe staan. Gurbe is een redactioneel grapje van de Leeuwarder Courant. Onder het weerbericht op de voorpagina is een tekening van Gurbe, een oud Fries boertje, met een spitsvondige opmerking welke gerelateerd is aan een artikel(tje) op het voorblad. Hij woont met zijn lieftallige Loltsje in het fictieve dorp Bokwerd.

Over twee weken ga ik terug naar het Woodstock-festival van 1995. Ik heb het dan uiteraard over het festival nabij Steenwijkerwold. Met name de vrijdag kan ik nog erg goed herinneren en dat is geen wonder. Daarover meer op 5 augustus. De singles van juli 1995 lopen overigens nog een eind door in augustus en september. Ik heb in de laatstgenoemde twee maanden nauwelijks vinyl gekocht en gaat het geld op aan drank, gokken en cd-singles.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten