dinsdag 19 september 2017

Week Spot: Felony Theft



Ga ik jullie een dag extra in spanning laten wachten of zal ik het toch maar vertellen? Feit is dat ik vandaag de fiets niet uit de schuur heb gehaald en dus ga ik de mijlpaal morgenochtend bereiken tijdens de fietstocht naar Steenwijk. Ik hoef nog maar vijf kilometer en dan zit ik op de tienduizend. Dat is dan tienduizend sinds de aanschaf op 8 april 2016, de 150 kilometer van het weekend daarvoor reken ik niet mee. Dat wil ik natuurlijk ook hier even vieren, maar dat gaat dus morgenavond worden. Vandaag enkel en alleen de nieuwe Week Spot en dat wordt flink improviseren. De ontstane traditie van het wekelijkse bericht over de Week Spot staat soms een beetje tegen en deze week is dat het geval. Het is een plaatje dat het zó verdient om Week Spot te worden, maar tegelijk is het bijna onmogelijk om informatie te vinden over deze 'eenling'. Ik ga het desondanks proberen! De kersverse Week Spot is 'When You Have Love' van Felony Theft (1972).

Vanavond zie ik dat Athens Of The North het plaatje heeft uitgegeven in september van het vorige jaar. Ik kan me vaag herinneren dat ik het voor de eerste keer hoor in een mailing in september of oktober. ,,Leuk plaatje", denk ik meteen, maar ja... het is een heruitgave en ik zoek op dat moment liever 'originals'. De plaat trekt nog een paar maal voorbij en op een zeker ogenblik meen ik dat dit een plaatje is uit de 'Omnibus: Eccentric Soul'-box van Numero van een paar jaar geleden. In die veronderstelling koop ik deze samen met Stone Creations in augustus. Pas als het plaatje in Uffelte is gearriveerd, zie ik dat het geen Numero-connectie heeft en Athens Of The North evenmin het oorspronkelijke label is ('Omnibus'-titels hebben replica's van de originele labels).

Athens Of The North is mij nog niet opgevallen en dat is best vreemd. Het label heeft reeds een flinke catalogus aan singles, een paar elpees en een verdwaalde cd. Het richt zich dan ook niet op de soul-hoek waar ik me doorgaans het meeste in bevind. Athens Of The North richt zich op de 'serieuze' disco-liefhebber. Hoewel het soms overlapt met Modern Soul is het doorgaans té funky voor die categorie en dus zie ik de firma weinig tot niet adverteren op plaatsen waar ik kom. Evenals Record Shack uit Wenen heeft het naast een postorderbedrijf in bestaande heruitgaven ook een eigen label. Net als bij Record Shack zijn het dan voor de disco en funk zéér moeilijk vindbare platen die een nieuwe vinyl-uitdossing krijgen. De singles worden vanaf de pagina voor tien pond per stuk verkocht en dat heeft deze eveneens gekost bij Rarenorthernsoul. Het heeft soms maanden dat er vijf releases zijn, maar er gaat ook wel eens een maand voorbij zonder een heruitgave. Felony Theft is een kleine uitzondering op de catalogus. Het is beduidend ouder dan de overige titels (die vaak van rond 1980 zijn) en minder disco, maar toch kan iedereen heel goed begrijpen waarom Athens nu juist deze plaat beschikbaar wil maken. 'When You Have Love' is namelijk verslavend lekker!

Er is he-le-maal niks bekend over Felony Theft. Het enige dat bekend is, is dat de single in 1972 is uitgebracht op het 'exotische' Mijarelix-label. Mijarelix blijkt het resultaat van een woordgrapje met de initialen van de Felony Theft-leden. Het is qua geluid een 'unieke' plaat. De bas maakt de opname erg dof. Verder hebben we een zeer speels gitaarloopje en een harmoniezang dat niet zou misstaan in een Sweet Soul-landschap. Iets dat ik niet zeg, maar dat ik graag aanneem van de 'cracks': Het is onmogelijk om een plaatje te vinden uit deze tijd met zo'n groove en met een even aanstekelijk soul-deuntje erover heen. Ik heb Popsike erbij gepakt om te zien wat zoiets moet kosten. Het geeft vijf resultaten weer. Op 2 april 2013 is eentje voor 405 dollar verkocht op Ebay. Dat is de 'goedkoopste'. 2014 is het meest recent van de resultaten en dan moet de plaat 810 dollar kosten. Het hoogste is op 14 februari 2010 betaald. Dan brengt het een stevige 900 dollar op. Het moge duidelijk zijn dat er een flinke behoefte is aan de plaat en dat het een heruitgave rechtvaardigt!

En zo is dit bericht over de Week Spot bijna ten einde want veel meer is er niet te vertellen over de groep en de plaat. Morgen een dubbel bericht: Eerst een liefdesverklaring aan de ligfiets en vervolgens het tweede deel van 'Het zilveren goud' over september 1992.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten