maandag 25 september 2017

Singles round-up: september 3



Het laatste deel van de 'Singles round-up' van deze maand? Ja, waarschijnlijk wel. Het is sowieso nog maar een week tot oktober, maar verder heb ik eerst even meer belangrijke dingen. De singles van Mark worden andermaal uitgesteld tot oktober. Ik heb deze maand moeten investeren in nieuwe naalden, maar er is meer dan alleen muziek. Mijn oude winterjas is na drie winters 'op' en ik heb gisteren een zo-goed-als-nieuwe besteld. Ook ben ik nog op zoek naar schoenen want ik vermoed dat het niet meer loont om de Doc Martens op te lappen. Veertien jaar na de laatste keer een akkefietje te hebben gehad met het enkel, durf ik het eigenlijk best aan om lage schoenen te dragen in de winter. Ik heb mijn oog laten vallen op een paar sneakers. Maar nu eerst terug naar de singles. Zaterdag zullen we zien welke tien van de vijfentwintig de 'Eindstreep' hebben gehaald en in welke volgorde, maar nu eerst de laatste acht uit de vangst van afgelopen zaterdag.

* The O'Jays- Now That We Found Love (NL, Philadelphia, 1974)
Een typisch geval van 'o ja'. Als Heavy D & The Boyz hiermee in 1991 op de hitparade staat, geloof ik meteen dat het origineel van Third World is. Vorige week zou ik dat wellicht ook nog hebben gedacht, hoewel de uitvoering van The O'Jays me dan al eens ter oren is gekomen. Ik had dus beter moeten weten? Sinds zaterdag ben ik dus in het trotse bezit van de 'original' en een welkome aanvulling op mijn omvangrijke O'Jays-collectie tot dusver. Deze komt zeer zeker in de Blauwe Bak, waarschijnlijk naast een paar andere titels in de reserve-Blauwe Bak.

* The Pebbles- Get Around (België, Barclay, 1968)
Bijna heb ik een 'vakantieverhaal' gedaan met betrekking tot 2006. De zomer dat deze van The Pebbles even 'speelt' voor mij. Ik haal mijn eerste exemplaar in dat jaar van Ebay middels een handelaar uit Temse. Als ik mijn eerste vakantie door breng in Waasmunster blijk ik niet ver vanaf Temse te zitten. Ik besluit die vrijdag een bezoek te brengen aan de plaats. Voordat ik op de fiets stap, drink ik koffie in de kantine van de camping en hoor daar een zomerse herinnering van een luisteraar op de radio. De herinnering komt uit de zomer van 1968 en wordt bijgestaan door dit 'Get Around' van The Pebbles. Ik zal in Temse niet vinden wat ik zoek. Het is miezerig weer en, tot mijn grote verbazing, zijn veel winkels 'met verlof' in deze periode. Het is hartje zomer! Toeristen hebben eigenlijk niets te zoeken in Temse en ik eindig in een kroeg. Later zal ik me verder laten vol lopen in Sint Niklaas en tenslotte een slaapmutsje op de camping. Terug naar de handelaar uit Temse. Ik koop in eerste instantie 'True Story' van Twice As Much bij hem, de Duitse persing. Dan zie ik dat hij ook 'Get Around' van The Pebbles heeft. Omdat ik sinds jaar en dag een groot fan ben van 'Seven Horses In The Sky' durf ik het wel aan. 'Get Around' wordt een geheide favoriet tot op een zekere dat iets mis gaat. De plaat valt buiten het hoesje en als ik het weer vind, wordt het ontsierd door een paar diepe krassen. Het tikt een stukje over en dat doet pijn. Sindsdien ben ik op zoek geweest naar een goedkope vervanger. Fotohoes niet noodzakelijk want deze heb ik nog. Zaterdag vind ik het ideale exemplaar: In een neutraal EMI-hoesje uit de jaren zeventig. Een iets mindere staat dan mijn oude van voor 'het ongelukje', maar op zijn minst draait hij ongeschonden van start tot label. Een mooie 'upgrade'!

* Rocky Sharpe & The Replays- Shout! Shout! (NL, Chiswick, 1981)
Bij Radio Pattepoef hoef je anno 1982 niet in te schakelen voor de meest recente hits? Deze van Rocky Sharpe is afkomstig van het station en is op 21 mei 1982 toegevoegd aan de discotheek. Dat is maanden nadat het kortstondig in de vaderlandse Top 40 heeft gestaan. 'Twist plaat, geschikt voor feestjes', staat geschreven op het hoesje. Nee, het is geen twist, maar dat laatste staat als een paal boven water. Rocky Sharpe & The Replays komt uit dezelfde lichting als Showaddywaddy, Stray Cats en Shakin' Stevens. De jaren vijftig zijn dertig jaar later even helemaal terug en Sharpe neemt een elpee op met louter covers van rock'n'roll-evergreens uit dat decennium. Leuk voor een zondagavond en ik maak me dan ook niet heel erg druk om de 'hanger' in het intro.

* Shocking Blue- Eve And The Apple (NL, Pink Elephant, 1972)
Geen fotohoes en niet in een bijster goede staat, maar voor een eurootje mag hij beslist in het mandje. Als ik het plaatje op zaterdagavond in de show draai, moet ik de Engelse luisteraars even uitleggen dat Shocking Blue ons nog vijf jaar heeft getrakteerd op 'Venus'-variaties. 'Eve And The Apple' is daarvan een fraai voorbeeld. Zoals gezegd niet het meest uitzonderlijke exemplaar, maar ik doe het ervoor!

* Sylvia- Pillow Talk (België, London, 1973)
De draaitafel kan weer aan gezet worden. Ik heb in de show alleen 'Pillow Talk' gedraaid. Als ik me niet vergis is de b-kant, 'My Thing', zelfs nog beter dan de hit-kant. Ik leer net dat het reeds in 1971 is opgenomen. Wat een fan-tas-tisch nummer! Het is meer uptempo dan we gewend zijn van Sylvia (ze blijft nog jaren in de 'Pillow Talk'-modus hangen) en het heeft bijna een jaren zestig-Motown-gevoel maar dan met een klasse die zijn weerga niet kent. Definitief Blauwe Bak voor deze. Ze heeft vorig jaar al de Week Spot gehad met 'L.A. Sunshine', maar wellicht vind ik nog eens een gaatje om deze tot Week Spot te bombarderen. De plaat verdient het!

* The Trammps- New York City (NL, Atlantic, 1977)
Je vindt het niet in de reisbrochures voor New York, maar de stad heeft naast vele bezienswaardigheden nog iets dat 'beroemd' is: Een zeer zwakke stroomvoorziening. Althans, dat zou je uit de muziek kunnen geloven. In 1968 is eerst al een grote stroomstoring en dat wordt door The Ad-Libs vereeuwigd in 'New York In The Dark', negen jaar later is het opnieuw raak en dan bezingt The Trammps het voorval in '(The Night The Lights Went Out In) New York City'. Uit beide platen klinkt door dat de residenten het licht opvatten. In elk geval gaat het de straat op en bouwen ze samen een feestje. Ik heb een stroomstoring meegemaakt in Steenwijk in 2003 en kan erover mee praten? Ja, okay, je komt op zo'n dag erachter welke apparaten stroom verbruiken, maar de avond verloopt erg plezierig. The Trammps komt overigens gewoon in de jaren zeventig-bak terecht.

* Andy Williams- Home Lovin' Man (NL, CBS, 1970)
Voor een euro mag veel, maar voor vijftig cent nog veel meer! Het is misschien de nostalgie van een oudere verzamelaar die de goede oude tijd van twee kwartjes heeft meegemaakt. Ik loop doorgaans niet (meer) warm voor singles van Andy Williams, maar vijftig cent is een absoluut koopje voor een puntgave single welke geen hit is geweest in ons land. De plaat scoort vooral goed in Engeland en dat is niet verwonderlijk. 'Home Lovin' Man' is namelijk geschreven door de heren Greenaway, Cook en Macauley. Dat oogst in de vroege jaren zeventig vooral succes met Edison Lighthouse, The White Plains en The Fortunes. Williams maakt vaak gebruik van nummers die al een voorgeschiedenis hebben, maar 'Home Lovin' Man' wordt speciaal voor hem geschreven. Het is een erg fijn plaatje en ik had niet verwacht dat ik dit ooit zou zeggen over een Andy Williams-single uit de vroege jaren zeventig.

* Yazz & The Plastic Population- The Only Way Is Up (België, Big Life, 1988)
Zeldzaam? Welnee! De plaat is een vette nummer 1-hit geweest in ons land en toch kom ik hem maar zelden tegen. Ik ga af op de fotohoes welke als nieuw lijkt en controleer daardoor niet het vinyl. Oei, dat heeft betere tijden gekend. Ik blijf rond snuffelen voor een beter exemplaar. Overigens heb ik een paar weken geleden nog mee gedaan in een veiling van Otis Clay's uitvoering van het nummer, maar deze is voor een hoofdprijs weg gegaan. 120 dollar als ik me niet vergis en dat plaatje is evenmin in een erg fraaie staat!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten