donderdag 28 september 2017

Singles round-up: september 4



Ik heb nog een paar 'projecten' lopen naast Soul-xotica en in eentje gaat veel tijd zitten. Gisteravond heb ik weer zo'n avond gehad dat ik alleen maar druk ben geweest hiermee. Het is iets dat pas volgend jaar eerdaags eens op de radio voorbij zal komen, dus het hoeft geen haast te zijn. Tóch is het enorm leuk om te doen, alleen schiet zoiets als Soul-xotica er dan soms bij in. Achteraf gezien komt het niet onaardig uit. Ik ben vanmiddag op tijd klaar in Steenwijk en onderweg naar huis besluit ik even langs de kringloop in Havelte te gaan. Daar wil ik vorige week al naar toe, maar dan is het dicht en ik ben er al ruim een jaar niet geweest. Er is niets veranderd qua platen. Hoewel? Een paar nieuwe aanwinsten die ik met alle plezier mee pak, maar verder dezelfde 'oude zooi'. Voor een euro mag veel, voor vijftig cent nog meer en wat dat betreft zit Havelte er tussenin: Vijfenzeventig cent per single. Ik haal zes uit de bak en deze presenteer ik jullie nu 'live'.

* Joe Dolce Music Theatre- Shaddap You Face (Australië, Astor, 1980)
Hoezo een oorwurm? Hoewel ik vanavond 'Afterglow' heb gedaan, is dit typisch zo'n gevoel dat ik doorgaans in het weekend heb met 'The Vinyl Countdown' in het achterhoofd. Een plaatje dat ik beslist die avond wil draaien. Dat ik het nu draai, is alleen maar om de conditie vast te stellen. En dat is snel gedaan: Het is in een prachtige staat en bovendien op het Australische Astor-label met bijbehorende 'company sleeve'. Maar nu wil ik hem echt even niet verder horen want anders raak ik het niet kwijt voor zaterdagmiddag. Een flinke oorwurm!

* Mylo Freeman- Missing Colors (NL, Columbia, 1991)
Ik heb een prettige associatie bij dit plaatje. Ik kan me herinneren dat ik het eens heb gezien op televisie toen de plaat gepromoot moest worden. Misschien dat ik ook stiekem gewoon wel een beetje was verkikkerd, want Mylo is een leuke dame. Nu ligt de single voor mij en ik ga hem straks even draaien. Eerst eens de hoes bekijken. Twee liedjes geschreven door Mylo met Steve Clisby. Volgens mij is die laatste één van de leden van American Gypsy. Straks even opzoeken. De techniek en mix is in handen van Robin Freeman. Familie? Het zou de vrouw kunnen zijn. Volgens Wikipedia komt Robin in 1975 vanuit Engeland naar Nederland. In de biografie van Mylo wordt Robin niet genoemd. Ze is in 1959 geboren in Den Haag en heeft een Amerikaanse vader. Mylo maakt tegenwoordig prentenboeken en is ze in te huren om kleuters voor te lezen uit haar eigen werk. Voor wat betreft Clisby heb ik het bij het rechte eind. Hij blijft als één van de weinige oorspronkelijke leden tot het bittere eind bij American Gypsy (1984) en stapt daarna over naar Band Of Gold. Goed... tijd om de plaat op te leggen. Het begint al lekker funky, maar spoedig is het 1991 met de elektronische beat. Maar dat is anno 2017 ook al een fijn retro-geluid. Het doet me ergens aan denken, maar het zal de vermoeidheid zijn? Is het Swing Out Sister? Ja, het zit wel in dezelfde richting. Ik kan me de prettige associatie herinneren en gelukkig is daar in 26 jaar nog niets in veranderd. Een leuk plaatje, ook al heb ik het in eerste instantie aangeschaft voor de 'zoektocht'.

* Gloria Gaynor- Do It Yourself (NL, MGM, 1975)
Mylo Freeman hou ik in augustus van het vorige jaar al eens in handen, maar aan deze van Gaynor kan ik zien dat er verse platen bij zijn gekomen. Ik denk dat ik de jaren zeventig-singles van Gaynor uit het 'Hitdossier' inmiddels compleet moet hebben. Beide kanten eens van een luisterbeurt voorzien, want er is een Nederlandse die ik nog niet heb waarvan de b-kant erg in opkomst is. Ik geloof niet dat het deze single is. Fijn nummer op de a-kant, nu de b-kant even uitproberen. 'I'm Still Yours' is een ballade en het is inderdaad niet de b-kant die in Engeland in opkomst is onder de soul-dj's. Nog even verder zoeken dus. Deze is compleet met de bovenstaande fotohoes.

* Alan Price Set- I Put A Spell On You (NL, Decca, 1966)
Ik heb mijn oude exemplaar zondag nog gedraaid in 'The 7" Collection' en die klinkt op zichzelf prima. Toch heeft deze het 'hartje' intact en dat vind ik een extraatje. Misschien dat ik hem ga 'upgraden'. Deze is trouwens zonder een hoes, maar heeft dit goed overleefd.

* Leo Sayer- Orchard Road (Duitsland, Chrysalis, 1983)
In 1997 koop ik een paar goedkope verzamel-cd's waar ik vervolgens een jaar lang met veel plezier naar luister. Eentje daarvan is iets met 'Love Songs' en is op Disky, het budget-label dat oude EMI-opnames gebruikt. Daarop staat ook 'Orchard Road' van Leo Sayer, weer zo'n herinnering als Lionel Richie van TopPop in een troosteloze herfstvakantie. Toch 'grijpt' het nummer me op een zeker moment en ook nu moet ik de schaamte even opzij zetten en het hardop zeggen: Ik vind dit een wereldnummer. Punt uit! Vijfenzeventig cent met de fotohoes had ik minder kunnen besteden?

* Sheila B. Devotion- You Light My Fire (Frankrijk, Carrere, 1978)
Goed opgelet tussen de lege fotohoesjes, maar nee... niet alsnog de hoes gevonden van 'Another Land' van Cuby + Blizzards. Dat plaatje haal ik op 6 april 2016 met een grote partij uit dit kleine winkeltje in Havelte. Ik heb ook in Grolloo erop gelet, maar heb deze single niet in een vitrine gezien. Tenslotte dit plaatje van Sheila B. Devotion. Ik ken 'Singing In The Rain' en 'Spacer' en heb een paar maanden geleden nog lopen watertanden bij de aanblik van Sheila in 'Ter Land Ter Zee En In De Lucht' van 1979 of daaromtrent. 'You Light My Fire' is wederom het zompige disco-geluid van 'Singing In The Rain'. En nu zie ik haar opnieuw dansen... Dit is inderdaad het plaatje dat ze doet bij het 'Achteruitrijden' van 1978 of 1979. Ik vind hem leuk, maar ga nu toch echt slapen. Morgen een dubbel bericht inclusief de 'Eretitel'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten