vrijdag 15 september 2017

Raddraaien: Dr. John



Hoewel ik gisteravond niet heb gepubliceerd, heeft het ditmaal niets te maken met de radioshow. Ik heb gisteren eens geen 'Afterglow' gedaan. Reden hiervoor is dat het een drukke week met post bezorgen is geweest en met name de storm van woensdag en de regen van gisteren maken dat ik helemaal 'op' ben als ik thuis ben. Inspiratie om een lijst samen te stellen is er niet en evenmin de moed om tot half vier een show te doen en een uur nodig hebben om de adrenaline kwijt te raken etc. etc. etc. Bij hoge uitzondering laat ik 'Afterglow' een week varen, maar nu ben ik morgen de hele dag vrij en heb ik eigenlijk best zin om 'Do The 45' in het oude 'slot' te doen. Jullie zijn dus van harte uitgenodigd tussen drie en vijf op zaterdagmiddag. Na elven ga ik een 'algemene' singles-aflevering doen van 'The Vinyl Countdown', een beetje ingegeven door 'Raddraaien'. Ik heb eerder vanavond het formatievlog gekeken en de prognose is dat het nog tot na het herfst-reces kan duren eer we een kabinet hebben. Dan heb ik gewonnen met 'Raddraaien'. Dat is eveneens een half jaar geleden begonnen en nadert nu wel zijn einde. Van deze serie uiteraard, want dit is een rubriek die blijft 'geven'. Vandaag is het de eer aan de zesde single uit de achtste jaren zeventig-bak en daar vinden we 'Right Place Wrong Time' van Dr. John (1973).

Daar heb ik eerder over geschreven? Ik gebruik de zoekfunctie en kom uit op een bericht uit oktober 2010. De tijd dat ik de berichten nog schrijf op de telefoon. Ik heb die avond schijnbaar plaatjes gedraaid in De Buze in Steenwijk en moet nog even wat 'kakelen' na afloop. Het geeft globaal mooi aan wat er toen op de draaitafel heeft gelegen. Niet 'Such A Night' van Dr. John, dat heb ik nog steeds niet op single, maar ik kies wel dat fotohoesje als illustratie omdat het mooi past bij de strekking van het verhaal. De 'Raddraaier' komt eveneens aan bod in de 'name dropping'.

Waar en wanneer? Nou, daar hoef ik niet lang over na te denken: September 2004. Ik krijg in De Buze een tip van iemand dat 'De Gouden Kikker' een aantal elpees in de aanbieding heeft. Als ik deze donderdagmiddag binnenstap, vergeet ik gemakshalve de elpees, want... ik beland in een walhalla! De winkel heeft de volledige collectie singles gekocht uit de Chez Jean, een bekende discotheek in Steenwijk. Ik ben de duizenden singles meerdere keren door geweest en heb in totaal enkele honderden overgenomen. Een buitenkans? Voormalige disco-singles zijn doorgaans in een erbarmelijke staat. Chez Jean heeft echter een extra iemand in dienst om de plaatjes van de dj terug te stoppen in de hoesjes. Het resultaat mag er zijn: De hoesjes zijn soms verpulverd, maar het vinyl is nog gaaf en krasvrij. Eén van de eerste dingen die ik uitzoek zijn twee singles van Dr. John, een artiest die ik rond dezelfde tijd heb leren kennen en waarderen. De Duitse promo van 'Rite Away' heeft een beroemde eerste eigenaar gehad: Cees Van Zijtveld. 'Right Place Wrong Time' is in 1973 gewoon door de dj zélf gekocht. Hij heeft rond 2004 een café in Steenwijk en hij haalt nog een paar keer herinneringen op over zijn dj-tijd.

Ik heb zojuist De Gouden Kikker beschreven als een walhalla. De winkel is in 2011 gesloten nadat ik flink wat platen heb afgenomen. Malcolm John Rebennack groeit op in zo'n oord voor een muziekliefhebber. Ten eerste staat zijn wieg in New Orleans en ten tweede heeft zijn vader een platenwinkel. De jonge Rebennack wordt door zijn vader geïntroduceerd tot de muziek van Louis Armstrong en King Oliver, maar ontdekt in dezelfde winkel platen van Little Richard en Guitar Slim. De laatste twee veroorzaken dat Dr. John reeds op jonge leeftijd naar nachtclubs gaat en daar de legendarische Professor Longhair ontmoet. Dit is de man die gestalte zal geven aan Dr. John zoals wij die tegenwoordig kennen. Professor Longhair onderscheidt zich van andere muzikanten door zijn extravagante kledingstijl en hij draagt zelfs zijden handschoenen op het podium. Dr. John gaat aanvankelijk gitaar spelen en doet dat in verschillende bands. Hij heeft in 1959 een lokale hit met 'Storm Warning', maar dan slaat het noodlot toe. Tijdens een optreden van zijn band begint iemand te schieten. Dr. John probeert vriend en bandlid Ronnie Barron te beschermen en wordt daarbij geraakt in zijn linker ringvinger. Hij heeft echter lang geleden besloten om verder te gaan als muzikant en dus gaat hij eerst basgitaar spelen, maar zal uiteindelijk de piano kiezen als zijn instrument. Overigens bestaat hij niet helemaal van de muziek in de vroege jaren zestig. In de nachtclubs stikt het van de hoeren, pooiers, dieven en drugsverslaafden. Op een bepaald moment heeft Dr. John zijn eigen bordeel en verhandelt drugs. Hij wordt opgepakt voor dat laatste en moet een tijdje 'brommen'. Als hij vrij komt in 1965 vertrekt hij meteen naar Los Angeles.

Daar werkt Dr. John zich razendsnel op tot een veel gevraagd sessie-muzikant en in die hoedanigheid is hij te horen op platen van onder andere Sonny & Cher, maar ook Canned Heat en Frank Zappa. Hoewel ik hem inmiddels al Dr. John noem, gaat het tot deze tijd allemaal onder zijn eigen naam. Het is omstreeks 1968 als hij met het idee komt voor Dr. John. Aanvankelijk wil hij Barron de groep laten leiden zodat Rebennack op de achtergrond kan werken aan het concept. Dr. John is een bestaande persoonlijkheid. Een Haïtiaanse prins die in de negentiende eeuw is neer gestreken in New Orleans en met zijn voodoo-praktijken de tegenhanger is van Marie Laveau. Dr. John geeft 'gris-gris' uit, amuletten die de drager tegen pijn beschermen. Het idee voor het album 'Gris-Gris' is een concept, maar hoe langer hij erover nadenkt met hoe meer visuele aspecten hij op de proppen komt. Als Barron laat weten niet geinteresseerd te zijn, besluit hij zelf maar de persoonlijkheid van Dr. John aan te nemen. 'Gris-Gris' (1968), 'Babylon' (1969), 'Remedies' (1970) en 'The Sun, Moon And Herbs' (1971) zijn de albums uit de periode van Dr. John The Nighttripper. Zijn show is geïnspireerd door die van Screamin' Jay Hawkins en Nederland maakt kennis met hem op het Holland Pop Festival in het Kralingse Bos. Er is een stukje uit de ceremonie opgenomen in de film over het legendarische festival.

Na 1971 laat hij The Nighttripper vallen en keert hij als liedjesschrijver en producent terug bij zijn oorspronkelijke naam. Dr. John is echter wel een merknaam geworden en daar gaat hij verder mee. In 1973 scoort hij zijn grootste hit uit zijn lange loopbaan en een nummer dat ons terug neemt naar de midden jaren vijftig. Dr. John tracht een opleiding te volgen aan gelovige Jesuit High School, maar is tegelijk actief in de 'duivelse' nachtclubs. Hij wordt voor een keuze gesteld: Of stoppen met de nachtclubs óf stoppen met school. Hij kiest voor het laatste en dat moment memoreert hij in de single 'Right Place Wrong Time'. De single bereikt de negende plek in de Billboard Hot 100 en een negentiende in de soul. Volgens de overlevering hebben de ervaringen van artiesten als Bob Dylan, Bette Midler en Doug Sahm bijgedragen aan de totstandkoming van de bezongen gevallen van 'bad luck'.

Dr. John is inmiddels 76 lentes jong en nog immer actief in de muziek. Zijn meest recente studio-album is een eerbetoon aan zijn vroegste invloed, Louis Armstrong, en stamt uit 2014.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten