maandag 26 oktober 2015

Raddraaien: Rika Zaraï



De laatste keer 'Raddraaien' met deze specifieke bak, de laatste van de jaren zestig, kom ik uit bij Nancy Wilson. Omdat ik die single nooit echt goed heb beluisterd doe ik het alsnog en haal dan de hand over het hart: Die mag in de reserve-Blauwe Bak. Daar is die met de laatste schifting in gebleven, zojuist heb ik beide singles van Mark Wynter terug gezet in de jaren zestig-bak en waarschijnlijk dat dit een volgende keer ook bij Nancy gebeurt. Daar staat tegenover dat 'Peace Of Mind' sinds jaar en dag in de soul-koffers staat, dus we vergeten Nancy niet helemaal. Het betekent voor 'Raddraaien' dat ik moet beginnen bij Wishful Thinking, omdat Wilson niet meer in deze bak resideert. Ik kom dan uit bij 'Exodus' van Rika Zaraï. Een plaatje dat ik niet hoef te beluisteren, omdat ik weet dat Rika's versie me weinig zal doen. Anders is dat bij de uitvoering van Edith Piaf, maar die heb ik weer niet in de singles-bakken staan. Enfin, 'Exodus' van Rika Zaraï (1961) is de tweede Raddraaier van vandaag.

Rika Gozman heet ze van haarzelf. Ze komt op 19 februari 1938 ter wereld in Jeruzalem. In de jaren vijftig maakt ze haar debuut in een musical van de Israëlische schrijver Aharon Megged. Het gaat over vijf soldaten die verliefd worden op vijf meisjes van het platteland. Rika is één van de meisjes. Haar, inmiddels, echtgenoot Yochanan Zaraï schrijft de muziek en Naomi Shemer tekent voor de teksten. Rika breekt vooral door in Frankrijk dat eerst haar tweede land zal worden en waar ze sinds jaar en dag woont, buiten uitstapjes naar Israël. Rika neemt in 1961 eveneens een uitvoering op van het thema van de film 'Exodus'. Deze rolprent neemt het boek 'Exodus' van Leon Uris als uitgangspunt. Ferrante & Teicher hebben de grootste hit met 'Exodus'. Er zijn diverse Engelstalige vocale uitvoeringen van 'Exodus', maar Edith Piaf zingt in 1961 de eerste Franse vertaling. Dan kan Rika Zaraï niet achterblijven en hinkt mee op het succes.

Rika is in Frankrijk symbolisch voor Amerika en het is niet meer dan logisch dat ze een antwoord wil geven op de zesdaagse oorlog. Ze doet dat middels 'Jerushala'im Shel Zahav' dat na een aarzelende start in eind 1967 een jaar later alsnog de Nederlandse top vijf zal bereiken. 'Alors Je Chanté' is in 1969 eveneens een top tien-hit en verder is Zaraï in ons land één van de weinige artiesten met een alarmschijf die niet de Top 40 heeft bereikt. Dat is met de single 'Un Beaux Jours' in 1972.

Ze publiceert vanaf 1985 enkele Franstalige boeken en bezoekt Isrël nog regelmatig. Volgens een verhaal in een Israëlische krant heeft ze in 2008 een beroerte gehad en is ze aan de linkerkant verlamd geraakt. De single heb ik in juni 1993 in een gigantische partij gekocht in Sneek. Ooit heb ik de single 'te koop' gehad als ik op braderieën of vlooienmarkten stond, maar niemand heeft zich laten verleiden tot het betalen van drie gulden en zodoende kan ik hem nu behandelen in 'Raddraaien'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten