woensdag 20 december 2017

Week Spot: The Impressions



Pinkstermaandag, zeg ik uit mijn blote hoofd. De datum is 5 juni van dit jaar. Dan heb ik The Impressions te gast in 'Raddraaien' en ontdek terstond de meer interessante kant van de single. Ik schrijf dan eveneens dat ik 'Sooner Or Later' in de koffers heb staan en 'dat dit zomaar nog eens de Week Spot kan worden'. Punt is alleen dat de Amerikaanse Curtom-persing soms genadeloos blijft hangen en dat ik op Discogs heb gezien dat er een Engelse persing bestaat. Het heeft even geduurd, maar sinds een paar weken heb ik deze binnen en nu mag het alsnog als Week Spot. Ik zou in eerste instantie Johnnie Taylor's 'You're The Best In The World' doen, maar ontdek dan dat ik deze eind september als Week Spot heb gehad. Terug naar het oorspronkelijke idee: De nummer 17 uit de Blauwe Bak Top 100 heb ik oorspronkelijk in 2015 gekocht maar voelt in deze betere versie helemaal 'nieuw' aan en dus gaat dit de nieuwe Week Spot worden. De Week Spot van volgende week hou ik nog even geheim, maar dat is een plaatje uit de top tien van de Top 100. Deze week valt de eer te beurt aan 'Sooner Or Later' van The Impressions uit 1975.

Hoezo organisatie? Okay, dat ik Johnnie Taylor over het hoofd zie als Week Spot is 'ernstig' te noemen, maar ruim een half jaar van tevoren al rekening te houden met een mogelijke Week Spot? ,,Omdat 'Sooner Or Later' zomaar nog eens Week Spot kan worden, beperk ik me vandaag tot The Impressions mét Curtis Mayfield'. Voor de vroege geschiedenis verwijs ik jullie graag naar de aflevering van 'Raddraaien' van 5 juni 2017. Een dag met een klein fietstochtje dat ik móet noteren, want dat wil ik volgende week niet vergeten! Waar en wanneer? Ja, ik weet dat dit eigenlijk thuis hoort in 'Raddraaien', maar laten we het hier ook eens toepassen. In 2015 hoor ik van een platenbeurs in café De Singel in Zwolle en weet niet wat me te wachten staat. Ik heb een 'budget' op dat moment en pin dat geld op voorhand in Nijeveen. Dan op de fiets naar Zwolle. Wat gaat het worden? Ik verwacht een paar standjes met vooral duurdere platen en dat ik wellicht met drie of vier platen van tien of vijftien euro de zaak verlaat. Ja hoor, ze zijn er wel, maar ik doe vooral boodschappen bij iemand met zéér goedkope singles. Ik heb een klein koffertje mee, maar dat is niet voldoende. Ik geloof dat ik een stuk of zeventig heb gekocht. Waaronder ook deze van The Impressions. Vorig jaar was ik beter voorbereid en dit jaar heb ik tevergeefs op de datum voor de beurs zitten wachten. Deze is pas op 3 december geweest, nét te laat voor de Blauwe Bak Top 100 en ook vlak na een paar laatste aankopen. Volgend jaar beter en hopelijk vroeger in het jaar!

Wie The Impressions zegt, zegt Curtis Mayfield. Logisch! Dat Jerry Butler ook bij The Impressions heeft gezongen, is een ander feit, maar Mayfield blijft zijn groep 'trouw' als zanger tot 1970. Ook de zes daaropvolgende jaren blijft hij nauw betrokken bij The Impressions, hoewel hij het zelf dan té druk heeft met een solo-loopbaan. 'Check Out Your Mind' is in 1970 het laatste album waarop Mayfield mee doet als lid. Leroy Hutson is de eerste keuze om Mayfield's rol over te nemen. Hutson komt in de midden jaren zestig bij The Mayfield Singers. Van daaruit helpt hij Donny Hathaway met diens' hit 'The Ghetto' en heeft hij een duo genaamd Sugar & Spice. Hutson blijft echter niet lang bij The Impressions. In 1973 wordt de rol vervolgens overgenomen door twee mensen: Ralph Johnson en Reggie Torian. Zij zorgen voor een korte opleving in het succes van The Impressions. In de jaren 1974 en 1975 scoort de groep met de singles 'Finally Got Myself Together', 'Same Thing It Took' en 'Sooner Or Later'. Je 'mist' het opvallende stemgeluid van Mayfield, maar Ed Townsend weet desondanks het kwaliteitsniveau van Mayfield te handhaven. Ik vind het lastig te beschrijven, maar het zijn de, min of meer, tegendraadse 'achtergrondstemmetjes' welke het voor mijn écht Impressions maakt. Het is zwijmelsoul van de bovenste plank, maar daar is anno 2017 niets mis mee in de Blauwe Bak!

De groep maakt dan nog altijd platen voor Curtom, Mayfield's label, maar de meester is nauwelijks meer betrokken bij de opnames. In 1976 gaat de groep in op een aanbod van Cotillion Records en verbreekt daarmee voorgoed de band. 'Loving Power' verschijnt bij Cotillion en is de laatste hit voor de groep. In 1979 tekent het bij 20th Century, maar The Impressions is 'uit de mode' geraakt. Het weet zich niet langer staande te houden tussen de disco-producties. Ralph Johnson heeft in 1976 het schip verlaten, maar keert in 1983 weer terug. In dat jaar neemt Torian afscheid van de groep. Vandy Hampton wordt ingebracht als nieuw lid en The Impressions doet mee op Eric Clapton's album 'Reptile' uit dat jaar. In 1991 krijgt The Impressions een plek in de 'Rock And Roll Hall Of Fame' maar dat betekent niets voor de huidige bezetting. De 'Hall Of Fame' gaat uit van de bezetting uit 1958 mét Mayfield en Butler in de gelederen. Johnson verlaat in 2001 opnieuw de groep en Hampton volgt hem in 2003. Willie Kitchens is eerst de vervanger voor Johnson in 2001 en wordt in 2005 vervangen door oud-Impression Reggie Torian.

In 2013 wordt de muziekwereld opgeschrikt door een 'comeback' van The Impressions. En niet zomaar een bijeengeraapte bezetting, maar goeddeels de originele line-up zoals het in de jaren vijftig is begonnen! Fred Cash, Sam Gooden en Reggie Torian gaan met Binky Griptite de studio in om 'Rhythm' op de band te zetten. 'Rhythm' is een compositie van Mayfield welke nooit door The Impressions is gezongen. Major Lance heeft in 1964 een grote hit met het nummer. Griptite is gitarist van The Dap Kings, de begeleiders van onder andere Sharon Jones en Amy Winehouse. Desondanks klinkt 'Rhythm' heerlijk authentiek en zorgt de release voor flink wat opschudding in de wereld van de soul-verzamelaars. Magere Hein heeft het echter druk met The Impressions. Curtis is reeds in 1999 overleden. Arthur Brooks overlijdt op 22 november 2015, Reggie Torian op 4 mei 2016 en tenslotte Ralph Johnson op 4 december van het vorige jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten