vrijdag 29 december 2017

Eretitel: 'If'



Ik heb lang moeten nadenken, maar ik ben er klaar mee! Het 'toeren door 2017' vertelt mijn verhaal over 2017 aardig goed in combinatie met de berichten die ik het afgelopen jaar heb gepubliceerd. Nóg eens terug naar de vakantie? Ik kan, buiten fietstochten en muziek om, eigenlijk geen andere hoogtepunten herinneren en dus ben ik er wel klaar mee. Morgen de 'Eindstreep' over zowel december als het volledige jaar en zondag een afscheidsbrief aan 2017. Vanavond dan toch nog maar de 'Eretitel'. Vandaag staat 'If' centraal. Een woord waarvan ik heb geleerd dat het niet bestaat, maar dat volgens de nummer 1 in deze 'Eretitel' juist een heel machtig woord blijkt te zijn.

3. Bread (1971)
In 2013 mocht de tekst van Bread de 'vakantiefoto's' illustreren. Het duurt pas tot 2015 eer ik weer een fototoestel tot mijn beschikking heb en dus zijn de foto's van de zomervakantie in De Steeg afkomstig van Google. 'If a picture paints a thousand words', dat is de regel die ik gebruik. 'Words' is tenslotte het bericht waarin ik de vakantie kort samenvat. Niet te geloven dat dit volgend jaar alweer vijf jaar geleden is? Ik zal niet onder stoelen of banken steken dat dit wederom een erg lastige 'Eretitel' is. Ik vind alle platen eigenlijk even goed en 2 en 3 zouden morgen zomaar van plaats kunnen verwisselen. Morgen ga ik echter terug kijken op de platen die ik in 2017 aan mijn verzameling heb kunnen toevoegen en daar plukt Pink Floyd de vruchten van. Op drie staat dus Bread.

2. Pink Floyd (1970)
Oeps...? Gelukkig snapt Google wat ik bedoel en zoekt keurig op Pink Floyd. Ik heb per ongeluk Punk Floyd ingetoetst. Als in 'Punk Fluit', één van de popkwis-teams waarmee ik heb mee gedaan aan de Nationale Popkwis. 'If' staat op een album waarvan ik niet genoeg exemplaren kan hebben. Het is de hoes met de koeien die het hem doet voor mij. Ik koop mijn eerste in 1992 en heb de meest recente omstreeks 2006 gekregen van een kameraad. 'Pronk met een plaat van Spronk', staat op een sticker op de hoes. Spronk is in dat geval de platenhandelaar waar de elpee destijds nieuw werd verkocht. De elpee is in 1992 een koude douche voor mij. Ik ben niet tot nauwelijks bekend met het oude werk van Pink Floyd en dan is 'Atom Heart Mother' niet bepaald de ideale 'instapplaat'. 'If' is een bescheiden Top 40-notering geweest, vooral dankzij 'Arnold Layne' op de keerzijde, en dit maakt dat 'If' al snel een favoriet is van mij. Kwart eeuw later is dat nog steeds zo. Ik kan eigenlijk geen andere reden bedenken om 'Atom Heart Mother' op te zetten.

1. Jackie Moore (1973)
In 2007 'leer' ik 'downloaden'. Ik koop mijn eerste mp3-speler en heb anno 2017 nog steeds zo'n apparaat. Ik ben nooit in de verleiding geweest om een iPod te kopen, ik wil juist die spelers die werken op een penlite-batterij. Pakje batterijen in de tas en eindeloos muziek luisteren zonder dat de accu moet worden opgeladen. Waar haal je anno 2007 muziek vandaan? Het is de tijd dat iedere zichzelf respecterende band een MySpace-pagina heeft. Inmiddels is MySpace overgenomen door dames met pikante foto's en heeft iedere band een Facebook- of Bandcamp-pagina. Sommige bands bieden gratis downloads aan van hun nummers. Zo ook een Engelse dj die een maandelijkse podcast maakt. Ik luister met veel belangstelling naar zijn mixen en eentje start hij met 'If' van Jackie Moore. Best opzienbarend voor 2006 of 2007! Ik leer pas in 2016 dat dit van Jackie Moore is en even later kan ik de single aan de koffers toevoegen. 'If' mag dan een klein woordje zijn, voor twee letters heeft het erg veel macht. Althans, dat beweert Jackie Moore in dit nummer. Het maakt voor mij de meest ultieme 'If'.

Donderdag of vrijdag kunnen jullie gewoon weer een 'Eretitel' tegemoet zien, deze rubriek mag blijven in 2018! Er komt verder, naar alle waarschijnlijkheid, een onregelmatige rubriek bij voor de vrijdagavond. Volgende week treffen we onder andere Jesca Hoop in de 'Eretitel', ofwel... mijn kennismaking met deze zangeres.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten