donderdag 28 december 2017

Toeren door 2017 (1)



Een top vijf, een top tien of misschien zelfs een top zeventien? Het is wederom zuchten hoe ik de fietstochten van dit jaar in beeld ga brengen. Toch eens kijken hoe ik dat vorig jaar heb aangepakt? Oh, kijk eens aan... geen 'hitlijst' maar gewoon de meest memorabele fietstochten in chronologische volgorde. Ik begin een lijstje en vul deze gedurende een halve dag aan met 'fijne' fietsmomenten. Op een gegeven ogenblik zie ik dat de lijst heel mooi het jaar door gaat. Nog een paar bedenken en dan is hier het resultaat. Ik kan van iedere maand tenminste één fraai fietsmoment herinneren. Ik zie vast een paar over het hoofd (kan de datums van een paar vrijdagen niet herinneren en weet evenmin in welke maanden deze hebben plaatsgevonden. Dan gaat de toertocht van 2017 worden voor mij. Vandaag het eerste halfjaar.

Woensdag 4 januari: Uffelte-Kolderveen-Uffelte
De eerste week van januari heb ik vrijaf genomen van het werk. Deze woensdagmiddag heb ik opeens een idioot plan. Natuurlijk weet ik dat er een stevige wind staat, maar nog steeds heb ik het verlangen om naar de polder te fietsen. Omdat dit niet heel vaak het geval is, moet je gebruik maken van zo'n 'zin'. Ik heb de weersomstandigheden nog niet bekeken, maar wil de Pioneer graag tegen een stevige westenwind richting Emmeloord in sturen. Tot en met Havelte barst ik van de ambitie, maar hoe dichter tot Nijeveen? De wind is guur, daar ben ik op gekleed, maar bovendien zeer sterke windvlagen. Halverwege Kolderveen moet ik de expeditie staken. Ik fiets dan een stukje waar ik zijwind heb en daar heeft het meer weg van windsurfen dan fietsen. Ik fiets over de landwegen naar Onna en ga door het bos terug naar Havelte. Dan worden we eveneens getrakteerd op natte sneeuw en ben ik nogmaals dankbaar dat ik niet helemaal naar Emmeloord ben gefietst.

De vrijdagen in februari: Uffelte-Steenwijk-Uffelte
Ik heb aangegeven bij het bedrijf dat ik méér uren wil werken, maar dan het liefste wel op een tijdstip dat me goed uitkomt. In Steenwijk is behoefte aan assistentie op vrijdag en zaterdag. Omdat ik in het begin nog 'zit' met 'Do The 45' op zaterdagavond ga ik akkoord om 'zo nu en dan' op vrijdagmorgen te beginnen. Waar ik liever werk? Nou, dat is niet moeilijk te antwoorden. De fietstocht naar Steenwijk is een kleine vakantie op zichzelf. Over Darp en Havelterberg aan de rand van het bos. Je komt Steenwijk binnen aan de kant van de Meppelerweg en dat heeft eveneens een vakantiegevoel. Plus dat je het vooruitzicht hebt dat je na afloop van het bezorgen weer terug kan fietsen over dezelfde weg. Ik kan niet een specifieke andere tocht herinneren uit februari en dus doen we deze maar.

Woensdag 15 maart: Voor het werk een bochtje om
De dag van de Tweede Kamerverkiezingen. Ik heb 's ochtends mijn stem uitgebracht en ben al vroeg klaar met het ontbijt. Het is een paar uur voordat ik in Meppel ga beginnen met de sortering en het is fraai weer. Laten we gaan fietsen! Over Rheebruggen en Ansen naar Ruinen. Vervolgens een heel stuk niemandsland in dat ik nog nooit van deze kant heb gefietst. Ik kom uit in Koekange en steek het viaduct over naar De Wijk. Het laatste stuk moet de turbo even aan om op tijd in Meppel te zijn, maar wat een zalige fietstocht! Mijn herinnering zegt dat het 33 kilometer is geweest. Ik bedenk onderweg om 'Do The 45' op de zaterdagavond te gaan doen zodat ik zaterdagmiddag beschikbaar ben voor werk. Sterker nog: Tijdens deze route hak ik de knoop door!

Zondag 26 maart: De klok gaat die nacht een uur vooruit en de weersvooruitzichten zijn goed voor deze zondag. Deze fietstocht zit dus al een tijdje in de planning. Het eerste stuk is bekend. We gaan de NAP noordwaarts doen richting Groningen. Bij Peize kan ik, als ik dat wil, de Flevoroute op gaan naar Heerenveen en dan weer afzakken naar Drenthe. Het gaat me zo 'voor de wind' dat ik besluit door te fietsen naar Groningen zélf en nog een stuk Saksenroute te doen. Dat is een herhaling van de tocht die ik in september 2015 op de Multicycle heb gedaan. Toen ging ik over de duizend met die fiets. De kilometerstand op 26 maart weet ik niet zo goed. Ik heb het ongetwijfeld opgeschreven, maar vind het geen meerwaarde geven. Ik heb onderweg toch nog wat pech. Er valt steeds een schroefje vanonder de stoel vandaan. De stoel zakt daarmee op het frame en dat fietst niet fijn. Ook krijg ik te maken met modderpaden waar ik een paar kilometer moet lopen. Op een gegeven ogenblik meen ik het toch even te hebben 'gemaakt' en met name vanaf Hoogersmilde is het feest! Wind in de rug en knallen maar! De tocht kent een paar gelukzalige momenten maar ook een paar mindere, maar al met al kan ik deze tocht met een glimlach herinneren.

Zondag 2 april: Arnica
Een jaar na de allereerste tocht met de Pioneer. Natuurlijk moet dat gevierd worden, hoewel er een vieze harde wind staat. Toch eerst maar over Ansen naar Ruinen en bij het buurtschap Engeland de Pioneer opnieuw vereeuwigen. Ik heb de '16 Dorpen' in gedachten, de route rondom Hoogeveen, maar kort naar Pesse kruist deze met de Arnica. En díe wilde ik ook altijd nog eens fietsen! Het wordt dus de Arnica die me héél dicht in de buurt van Sleen brengt. Zó dicht dat het vakantiegevoel me overspoelt en dat ik meteen het plan maak om dit jaar opnieuw hier op vakantie te gaan. De wind is erg noordelijk en de Arnica wil me tot Beilen aan toe hebben. Het is soms even afzien. Ook even een angstig moment als ik na Pesse per ongeluk een boerenerf op fiets en achterna wordt gezeten door de honden. We overleven het! In Ruinen haal ik een patatje en fiets dan heel ontspannen over Ansen en Rheebruggen naar huis. Hopelijk is het dit jaar op 1 april beter weer!

Donderdag 25 mei: Beilerdingspel
De familie is in Denemarken en dus heb ik geen reden om naar Friesland te gaan met Hemelvaart. Het is prachtig weer en er moet gefietst worden. Ik heb écht geen flauw idee wat ik ga doen als ik op de fiets stap. De wind bepaalt dat ik naar Dwingeloo ga en opeens wil ik wel richting Spier. We kunnen ook de bossen opzoeken waar ik vorig jaar doorheen ben gefietst op weg naar de vakantie in Sleen? Daar zie ik de bordjes van de Beilerdingspel-route. Even klok kijken. Ja, dat kan gemakkelijk! Het is in alle opzichten een prachtige fietstochten. Het leidt me langs plekjes waar ik niet vaak kom of nog nooit ben geweest en intussen is het schitterend weer. In Hooghalen trakteer ik mezelf op koffie met appelgebak en in Dwingeloo een softijsje. Ik heb Hemelvaartsdag wel eens minder gevierd!

Zaterdag 27 mei: Onderhoud, kringlopen en bochtje om
De vrijdag moet ik bezorgen in Meppel en dan is het al erg warm. De voorste rem is onlangs geknapt en deze wil ik toch wel gerepareerd hebben. Ik maak een afspraak bij de Nazca dat ik vroeg op de zaterdagmiddag kan langskomen. Het karwei is zo gepiept. Ik fiets naar Meppel en doe flink 'boodschappen' bij de kringloopwinkel. Dan heb ik nog een zee van tijd en ga eens lekker uitgebreid fietsen. Ik 'ontdek' nu ook de andere kant van Uffelte: Het stuk tussen Uffelte, Wittelte en Ansen. Een prachtige omgeving en het zal de rest van 2017 vaak worden ingezet als start van een fietstocht. Hoewel die altijd start op het pleintje voor de boerderij, zoals op de foto is te zien.

Maandag 5 juni: Pinkstermaandag
Uffelte viert feest. Ik vier het meeste van Pinkstermaandag onder de lakens, maar moet 's middags voor een klein boodschapje naar Havelte. Ik geloof dat ik iets uit de diepvries heb gekocht, maar in ieder geval moet ik eerst terug naar Uffelte om de boodschappen thuis te brengen. Het weer nodigt uit tot een fietstocht. Het is bewolkt en niet ontzettend heet, maar wel erg mooi om te fietsen. Ik ga zonder een doel en laat mezelf verrassen. Dat is dus eerst richting Wittelte en dan over het Dwingelerveld naar Lhee. Ik kom weer uit op de Beilerdingspel, maar wijk al snel af. Ik wil nu de rest van het gebied wel eens zien. Dat gaat uiteindelijk naar Pesse en binnendoor naar Ruinen. Daar geniet ik van een heerlijk ijsje en fiets weer ontspannend over Ansen en Rheebruggen naar huis. Een 'laatbloeier'.

Zondag 18 juni: Saksenroute
De Vechtdalroute ken ik in inmiddels wel en dat geldt in grote lijnen ook voor de NAP. De Saksenroute is al een paar jaar een sterke favoriet geworden en deze zondag is uitgelezen voor een ander geval van 'Saksisch Liggenot'. Eerst erg toeristisch door de bossen naar Smilde en via Bovensmilde naar Assen. Daar 'verdwaal' ik een beetje in het centrum, maar als ik eenmaal op weg ben? Dan kom ik weer uit bij de boerderijwinkel, maar nu even geen tijd voor gebak en koffie. Ik fiets de Saksenroute zuidwaarts, maar wil ook graag even in Sleen kijken. De tijd gaat op het laatst een beetje dringen en dus moet ik de Saksenroute al snel verlaten en vervolgens zelf een weg door bossen banen. In Sleen overvalt me het vakantiegevoel. Ik zit lang op het bankje bij de kerk en geniet van broodjes en drankjes. Terug wil ik de route zien te vinden die ik de woensdag van de vakantie heb gefietst. Dat lukt niet helemaal goed, maar deze is ook erg mooi. Een tocht om in te lijsten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten