maandag 4 december 2017

Stemwijzer



De Top 2000 op Soul-xotica? Ja, laat maar met de deur in huis vallen: Voor mij is het niet het 'radio-hoogtepunt' van het jaar. Ik vind vooral de laatste paar dagen van de Top 2000 een 'laffe' lijst. Waar je anders wordt 'verrast' door een plaatje dat je niet zo ziet zitten, kun je het bij de Top 2000 zien aankomen. Er is wel een tijd geweest dat ik heel actief heb geluisterd en dan denk ik met name aan de jaren 2003 en 2004. Tijdens dat laatste jaar opper ik het idee om zelf weer een maandelijkse Top 100 te beginnen en doe dit van december 2004 tot en met februari 2009. 'Thuis' mag ik op oudejaarsavond 'Nights In White Satin' en 'Hey Jude' draaien, maar zit op dat moment niet te wachten op een 'Child In Time' of 'Hotel California'. Top 2000 is een traditie geworden en net zo goed als dat Zwarte Piet zwart móet blijven, zullen de draken uit de popmuziek in de top twintig van de Top 2000 zijn te vinden. Als sociale media niet was uitgevonden en niet iedereen zijn of haar lijstje zou delen op Facebook, dan had ik vanavond niet geschreven over de Top 2000. Maar vooruit: Ik wil graag altijd keuzes motiveren met wollig taalgebruik en dus ga ik vanavond mijn lijst doornemen met jullie. Voelt u zich vrij om nummers 'over te nemen' want dat heb ik eveneens in een aantal gevallen gedaan.

De 'basislijst' is fors uitgebreid ten opzichte van een paar jaar geleden. Het lijkt wel alsof ieder plaat die afgelopen jaar een stem heeft gekregen dit jaar automatisch in de basislijst staat. Het maakt het kiezen een stuk gemakkelijker. Een paar jaar geleden had ik mijn 'vrije keuzes' al gebruikt toen ik nog vijf uit de basislijst moest kiezen. Hulde aan mijn vrienden op Facebook! Ik heb ongeveer tien verschillende lijsten gezien afgelopen weekend en niet eentje met 'Bohemian Rhapsody' of zoiets voorspelbaars in de lijst! Aan mijn vrienden en kennissen heeft het dus niet gelegen als het nummer om vijf voor twaalf in de ether klinkt. Vanuit de forum-hoek is het opvallend dat één plaat erg vaak wordt genoemd: 'Vehicle' van Ides Of March. Ik vind het een steengoed nummer, maar zou hem niet vanuit eigen beweging in de lijst hebben gezet. Tóch gun ik de plaat een plekje in de Top 2000 en neem deze mee in mijn lijst. Het geldt voor nog een paar titels die ik bij anderen in de lijst zie. Eén keer als vrije keuze valt niet op maar als het vijfmaal wordt genoemd, krijgt het wellicht toch een kans? De platen die ik heb overgenomen uit andere lijstjes zijn: 'Vehicle' van Ides Of March, 'Alles Geprobeerd' van Het Goede Doel, 'Netherlands' van Dan Fogelberg (een telefoontopper die ik was vergeten!), 'Old And Wise' van The Alan Parsons Project, 'Message To My Girl' van Split Enz, 'What The World Needs Now Is Love' van Tom Clay en 'Real Cool World' van Greatest Show On Earth. De laatste twee zijn vrije keuzes, de andere nummers staan in de basislijst.

'Verse dooien' doen het altijd goed in de Top 2000. Ook dit jaar ongetwijfeld weer veel Bowie, Prince en George Michael omdat de persoon is overleden. Zelf doe ik niet mee aan die trend totdat ik aan Hans Vermeulen moet denken. Wat als we 'True Love That's A Wonder' nu één jaar hogerop in de lijst kunnen krijgen? Hij staat in de basislijst en dus is dat snel gepiept! Belangrijker vind ik het zelf om een aantal 'nieuwe' nummers toe te voegen: Recente plaatjes die er beslist mogen zijn. Tot mijn vreugde staat Dua Lipa ('Be The One') reeds in de basislijst. Drie verschillende liedjes van Rondé in de basislijst, maar geen 'Naturally'. Dat is dus weer een vrije keuze samen met 'Issues' van Julia Michaels.

Ik ben niet vies van een beetje 'plagen'. Ik heb de r&b-uitvoering van 'Bohemian Rhapsody' van The Braids al op de lijst staan als ik besluit ook The Muppets toe te voegen. Ik ben één van de mensen die een paar jaar geleden heeft gestemd op 'Angel Of Death' van Slayer en doe dit tot op de dag van heden. Niet omdat het zó goed is, maar omdat 'Rainin' Blood' niet in de basislijst staat. Samen met 'Easy Livin' van Uriah Heep zijn dat de harde gitaren in mijn selectie. Met het oog op de nieuwe nummers twijfel ik even bij 'Rooting For You' van London Grammar, maar dat nummer is vrijwel onbekend gebleven. Het lijkt echter veel op 'Song To The Siren' van This Mortal Coil en dus voeg ik deze toe aan de lijst.

Je kan maximaal 35 nummers kiezen: Twintig uit de basislijst en vijftien vrije keuzes. 'All The Way To Reno' van REM heb ik recent nog gehoord, maar zal geen schijn van kans maken in de Top 2000. Toch maar bij de vrije keuzes gezet. Of wat anders te denken van 'A Gentleman's Excuse Me' van Fish. Die staat wél in de basislijst. De enige andere jaren tachtig-plaat die ik nog niet heb genoemd, is eentje over 'radio': 'Pilot Of The Airwaves' van eendagsvlieg Charlie Dore. De jaren zeventig uit de basislijst: 'If There's Something' van het debuut van Roxy Music, 'Mr. Blue Sky' van ELO, 'Eagle' van ABBA, 'Chestnut Mare' van The Byrds en 'The Thrill Is Gone' van B.B. King. De jaren zestig uit de basislijst geeft me 'Somebody Will Know Someday' van Cuby & The Blizzards, 'Just A Little Bit Of Peace In My Heart' van The Golden Earrings, 'I Can See For Miles' van The Who en 'Tuesday Afternoon' van The Moody Blues. Dat laatste nummer staat sinds en jaar en dag ook in de Top 2000 en 'Nights In White Satin' kan het zonder mijn stem af.

De vrije keuzes levert een paar verrassende momenten op. 'Everlasting Love' van The Love Affair niet in de basislijst? Wel 'Cats In The Cradle' maar geen 'WOLD' van Harry Chapin? Een lange lijst van de Bee Gees inclusief jaren zestig-werk maar niet het wonderschone 'Holiday'? Deze drie voeg ik bij deze toe! Verder: 'You Got Me Anyway' van Sutherland Brothers & Quiver (zelfs 'Arms Of Mary' staat niet in de basislijst!), 'A Rose For Emily' van The Zombies, 'I Had Too Much To Dream Last Night' van The Electric Prunes en 'Who Knows Where The Time Goes' van Fairport Convention. Tel maar na: Dat zijn de vijfendertig waarvoor ik heb gekozen.

Luisteren? Ach, in die laatste dagen van het jaar kun je het niet ontwijken. Op het werk en in de winkel staat de Top 2000 aan. Zelf luister ik héél zelden in de nacht bij de onderste 800. De 'bubbling under' op Nieuwjaarsdag was eerder altijd het moment voor mij om platen klaar te zoeken voor een optreden, maar sinds een paar jaar doe ik uitzendingen midden in de nacht en komt het er niet van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten