zondag 31 december 2017

Ondeugend 2017



De voorspelling is uitgekomen en het verbaast me niets. Het loodzwaar voor 2017 om te moeten volgen op 2016. 2016 blijft in de boeken staan als één van de meest ultieme jaren in mijn leven en 2017 begint wat dat betreft al met minpunten. Dat is weer te wijten aan het uiterste staartje van 2016 dat we gemakshalve niet rekenen tot het succesvolle jaar 2016. Drie-en-een-half uur voor het inluiden van 2018 in Nederland en iets meer dan twee uur voor een lange nacht radio maken, ga ik eerst eens 'poolshoogte' nemen in 2017 en bekijken hoever ik nog moet kilmmen om uit het jaar te komen?

Ik wil de brief eerst beginnen met 'Spannend 2017', maar er is eigenlijk geen woord dat me te binnen wil schieten dat 2017 passend beschrijft. Ik denk er per slot van rekening al een maand over na. Ik bekijk dingen graag van de positieve kant. Met 'Spannend 2017' zou ik toegeven aan de negativiteit en dus beschouw ik het als 'ondeugend'. Een jaar dat niet wil deugen en me tegelijk trakteert op hele speciale momenten. Eerst de achtergrond. Natuurlijk hebben jullie wel íets gemerkt van het feit. Kijk maar naar het ontbreken van een 'Singles round-up' in februari om maar iets te noemen. Voor de aflevering in maart moet ik 'bloeden'. Financieel is 2017 een erg krap jaar geweest. Verleden tijd, want er zit een stijgende lijn in! Ten eerste ben ik méér uren gaan werken, maar daarmee zit ik nog altijd onder het minimum. Het lijkt erop dat ik in 2018 toch een aanvulling ga krijgen. De 'schade' is nog niet helemaal weggewerkt en het zou fraai zijn als ik, bijvoorbeeld, een jaar met terugwerkende kracht zou kunnen krijgen, maar reken maar nergens op. De keerzijde is dat ik 2017 heb 'overleefd' en dat is uiteindelijk het belangrijkste! Ik ben nog altijd even fit en gezond als op oudejaarsdag 2016, woon nog immer op het mooiste plekje van de wereld en heb nog steeds plezier in mijn postwerk en de radio.

2017 pretendeert enerzijds een 'zwaar' jaar te zijn, maar aan de andere kant is het domweg 'ondeugend'. Het schuift me hele kleine momenten toe die nauwelijks in geld zijn uit te drukken. Het KNMI spreekt over een jaar met extremen, maar... met méér zonuren dan 2016. Als er één bron is waarop ik goed 'loop', is het de zon. Hoe meer zon, hoe eenvoudiger het leven lijkt te worden. Hoe eenvoudiger om de realiteit te vergeten en het even van me af te fietsen of te lopen. Even heerlijk uitpuffen op een bankje. Vandaar dat ik afgelopen week op 2017 heb terug gekeken middels fietstochten. Dit zijn stuk-voor-stuk die fijne momenten die maken dat ik me wel door de rest heen sleep. Met genegenheid denk ik terug aan de vakantie, vooral bekostigd door een teruggaaf van de Belastingdienst, maar ook aan de andere fijne fiets- en wandeltochten die ik heb gemaakt. Lopende naar Havelte en met de boodschappen in de bus terug naar Uffelte gaat eveneens een hit worden in 2018! Vanmorgen heb ik de laatste kilometers van 2017 gefietst naar Havelte en terug en nu ben ik klaar om het jaar af te sluiten en met een schone lei te beginnen.

Ik wens jullie allemaal een goede, gezellige en veilige jaarwisseling toe!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten