vrijdag 22 december 2017

Gegeven paarden



Nee, een 'Singles round-up' zit er niet in deze maand. De pakketbezorger staat donderdagmorgen voor mijn deur met een pakket ten grootte van een elpee. Ik denk als eerste aan de Divine Situation-12", maar dat zou wel erg snel zijn gegaan. Het adres is in een prachtig handschrift geschreven. Als dat het handschrift van Baz is? Het blijkt inderdaad zo te zijn. Ik had een pakketje singles verwacht, maar er zitten twee elpees, drie EP's en een single in het pakket. Plus, als klap op de vuurpijl, een prachtige poster van Dr No's, het collectief waar Baz deel van uitmaakt dat maandelijks avonden met authentieke ska doet in Glasgow. Die krijgt een mooi plekje in de woonkamer. De platen zijn 'novelty' in de breedste zin van het woord. Als ik ze zélf bij een kringloop was tegengekomen, had ik ze in de bak laten staan, maar ja... ditmaal worden ze me gratis en voor nop toegezonden. Tóch maar een klein berichtje schenken aan dit kerstcadeau?

Dat Baz elpees mee stuurt, is de grootste verrassing. Hij moest weten dat ik nagenoeg geen elpees draai en voornamelijk op zoek ben naar singles. De eerste elpee heet 'Golden Ladies Of Soul' (Pickwick, 1980). Vier nummers van Gladys Knight & The Pips, drie van Martha Reeves (zonder Vandellas), twee van The Crystals en eenlingen van Carla Thomas, The Chiffons, Mary Wells, The Shirelles, Fontella Bass en The Toys. Op het eerste gezicht geen slechte line-up totdat het grote blok op de achterzijde in het vizier komt: 'The titles on this album are re-recordings in stereo by the artists stated'. Juist, nieuwe opnames dus... Het spul waar ik normaliter met een grote boog omheen loop. Ik heb het nog niet aangedurfd om te luisteren hoe dramatisch dit is aangepakt en betwijfel ook of ik ooit deze moed zal vinden. De tweede elpee is wél 'origineel' tot zover ik kan zien. '40 Top Ten Hits From The 60's' (Telstar, 1986) is een plaat waarmee ik een kwart eeuw geleden heel veel plezier had kunnen hebben. Anno 2017 heb ik de meest belangwekkende opnames van het album wel op single. Even tellen? Eenendertig van de veertig. 'For Your Love' van The Yardbirds is de grootste 'zoekplaat' van de negen, de andere acht kunnen altijd nog eens. Op zichzelf een mooie collectie, maar het zal slechts zelden de hoes verlaten.

Dan de 'kleintjes'. Ik heb ze nog niet gedraaid en dat komt nog wel eens. Eén single en drie EP's, hoewel ik die van Jimmy Shand gisteren in 'Afterglow' heb gedraaid (één medley). Van Fats Waller heb ik al een EP uit dezelfde serie en dus is dat een fraaie aanvulling in de bak. Met Duke Ellington weet ik niet zo goed wat ik ermee aan moet en The Corries? De laatste kan ik vast nog wel eens kwijt op een zondagavond. Hierbij dan een overzicht van de single en EP's.

* The Corries- Flower Of Scotland (UK, Pan-Audio, 1974)
* Duke Ellington & His Orchestra- EP Ellington Plays The Blues (UK, His Master's Voice, 1955)
Opnames uit 1945-46.
* Jimmy Shand & His Band- EP Scottish Country Dances (UK, Parlophone, 1958)
* Fats Waller- EP In London No. 1 (UK, His Master's Voice, 1958)
Vier orgel-solo's van Waller van populaire zwarte gospels. Opgenomen in 1938.

En nu... moet ik héél snel buiten Soul-xotica gaan schrijven. Morgenavond doe ik het eerste deel van de Blauwe Bak Top 100 op Wolfman Radio en ik moet het bericht van morgen nog schrijven. Jullie zijn vanaf elf uur 's avonds van harte welkom op Wolfman Radio voor de nummers 100 tot en met 51.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten