woensdag 9 augustus 2023

Week Spot: Robin Beck


De uitzendingen van 'The Vinyl Summer Spirit Of 1979' zijn veilig gesteld voor dit weekend. Zoals het nu lijkt, gaat de verhuizing naar de nieuwe stream nog wel even duren. Het is op dit moment het tegenovergestelde van eerdere situaties. Ik heb wel eens een tijd gehad dat ik niet eerlijk het budget heb voor nieuwe naalden en noodgedwongen een aantal digitale shows doe in plaats van de vinylshows. Nu is het andersom: De digitale shows gaan lastig worden en dus moet ik een alternatief kiezen met vinyl. Zo ben ik van plan om vanavond 'Floorfillers' weer eens af te stoffen. Hoewel deze show al sinds 2016 uit roulatie is, is het ongeveer tien jaar geleden dat ik met de show ben begonnen. Vrijdagavond laat ik ook opnieuw weer even aan me voorbij gaan en dan zou ik vóór dinsdag de switch moeten hebben gemaakt naar een meer recente Virtual DJ op de 'nieuwe' laptop. Ik zit een paar weken geleden te dubben tussen 1978 en 1979 en kies dan toch voor 1979. Iets van de tering naar de nering zetten want ik heb meteen deze van Robin Beck in gedachten voor de Week Spot. De Week Spot van deze week is dus 'Sweet Talk' van Robin Beck.

Ik denk dat ik wel kan stellen dat de 'first time' dat de wereld kennis maakt met Robin Beck als in 1988 haar 'First Time' wordt gebruikt in een Coca Cola-reclame. Hoewel ik de single al sinds de eind jaren negentig in de collectie heb staan, heeft deze nooit overuren gedraaid. Het is me wellicht iets té Amerikaans en gelikt. Het is een half jaar geleden als een kameraad op Facebook terugblikt op een avond waar hij platen heeft gedraaid en hij deelt de 12" van 'Sweet Talk' met ons. 'Het zal vast iemand anders zijn', denk ik meteen en moet zeggen dat 'Sweet Talk' me meteen ligt. Ik kijk even naar de prijzen, maar nee... het is geen goedkope plaat meer en op dat moment zakt de interesse weer weg. Een half jaar later zie ik hem bij Chris en deze is niet onaardig met de prijs en ga ik alsnog tot aanschaf over. Ik weet niet of ik in januari heb gekeken of het dezelfde Robin Beck is. Ik kan jullie nu verzekeren dat het dezelfde zangeres is.

Robin Beck wordt op 7 november 1954 geboren in Brooklyn. Ze begint haar loopbaan als achtergrondzangeres voor onder andere Melissa Manchester, Leo Sayer en Chaka Khan. Ook zingt ze diverse promo's in, zowel voor commerciële bedrijven als voor radio. Zo is ze te horen op een zeer bekende jingle van de BBC. In de late jaren zeventig rolt ze de disco binnen en maakt een album voor het Mercury-label. 'Sweet Talk' is de eerste single en met name de 12"-versie is meteen een grote hit in de Amerikaanse discotheken. Het schopt het in Amerika tot een 31e plek in de Dance-hitparade van Billboard. Amerika wordt flink in de gaten gehouden door Engeland en 'Sweet Talk' krijgt als single ook een release aldaar. 'Blues & Soul' is vol lof over de plaat maar moet toegeven dat het erg in het stramien van Chic is gecomponeerd en geproduceerd. Irene Cara en Luther Vandross zingen op de achtergrond op de elpee.

In de jaren tachtig horen we Beck's stem onder andere in het koortje voor Cher's 'If I Could Turn Back Time' en dan is er opeens 'First Time'. Het bereikt de top in verschillende Europese landen maar in de meeste landen blijft het een eendagsvlieg. Dat verloopt anders in Duitsland want daar bereikt 'Save Up All Your Tears' nog een top tien hit en kan ze in 1990 een award in ontvangst nemen omdat het de meest gedraaide plaat is in Duitsland sinds een paar jaar. Haar meest recente album is van 2017.

Ik ga dit weekend dus andermaal terug naar hoe het allemaal begon voor Robin Beck. Gewoon de single-versie en niet de lange 12". Die had ik graag gedraaid maar is redelijk aan de prijs. Overigens ook de reguliere single en niet de promo van de foto.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten