donderdag 27 augustus 2020

Week Spot: Melvin Brown & James Matthews


Dit weekend besluit ik het zomerseizoen op Wolfman Radio met een laatste 'Vinyl Summer Spirit'. Dit weekend ga ik het tropische jaar 1976 in de schijnwerpers zetten. Een jaar dat ik niet erg bewust heb meegemaakt. Volgens mij gaat het gezin voor de laatste keer naar Nijverdal en blijf ik bij mijn oom en tante. Ik sluit een vriendschap met hond Blacky en meer weet ik niet over 1976 te vertellen. De muziek heb ik dubbel en dwars ingehaald. Sterker nog: Ik beschouw 1976 als het favoriete muziekjaar van de jaren zeventig. Er staat bitter weinig op de hitparade dat ik niet kan waarderen. In de soul is 1976 het jaar waarin menig artiest een stevige keuze moet maken. Of je oude fans kwijt raken door op de disco-trein te springen of op oude voet verder en geen steek opschieten. Melvin Brown en James Matthews nemen de laatste optie en daarmee blijven ze op dezelfde level als de voorgaande jaren. Het plaatje wordt in 1976 grotendeels genegeerd en dat is best spijtig. Originele exemplaren zijn inmiddels een fortuin waard maar voor ons armetierige dj's is het een aantal malen opnieuw uitgebracht. De meest recente heruitgave is middels het Engelse Izipho-label en dat is de uitdossing waarin ik de single heb. Het mag deze week de Week Spot zijn: 'Love Stormy Weather' van Melvin Brown en James Matthews uit 1976.

Deze Week Spot staat al een paar weken in de planning. Het heeft dus niets met het onstuimige weer van afgelopen woensdag te maken. Ik ben nog maar net uit Warnsveld vertrokken als ik behoefte heb aan muziek om de wind en regen te trotseren. Als ik in Eefde de supermarkt wil binnenstappen om een doosje sigaren te kopen, komt 'Love Stormy Weather' mijn oren binnen. Opeens is het nummer erg toepasselijk. Ik heb vandaag een echte rustdag gehad en dat ben ik nodig! Mijn benen voelen aan alsof ze van steen zijn. Morgen het geplande bezoek aan Steenwijk en de huurfiets in Havelte afleveren. Bij dat laatste geldt dat ik ook weer lopende naar huis moet. Hopelijk gaan mijn benen na nog een nacht slaap, een beetje fietsen en wandelen beter voelen.

Vijf jaar geleden ben ik even door een Ohio-fase gegaan qua Blauwe Bak. Het is min of meer 'toevallig' want ik kom gewoon een hoop platen tegen uit Ohio welke ik erg interessant vind. Melvin Brown en James Matthews zijn lid van de groep Hamilton Movement. dat in 1976 'She's Gone' uitbrengt voor het Lookout-label. De single is erg gezocht in zowel de soul als de funk. Het is de zeldzaamheid dat de prijs omhoog drijft want goed beschouwd kun je goed uit de voeten met een heruitgave. Een origineel zou zomaar vijfduizend euro kunnen opbrengen. 'Love Stormy Weather' is eveneens aan de prijs als de plaat opduikt. Voorlopig staat het record op 1175 dollar. Dat heeft iemand op 2 juni 2019 afgetikt voor de single op Ebay. De 'goedkoopste' is 75 dollar voor een 'Good Minus'-exemplaar met een diepe kras welke de plaat laat hangen. In Engeland wordt de plaat eerst in 2002 uitgebracht op het Grapevine-label, maar deze is stijf uitverkocht. In 2016 komt de plaat uit via Izipho en deze vindt eveneens gretig aftrek. Ook vanwege een 'nieuwe' b-kant: Een niet eerder uitgebracht nummer dat Brown op zolder heeft liggen. Het is wederom een overtuigend duet hoewel de opname zeer minimaal is doordat het niet goed luchtdicht is bewaard.

'Love Stormy Weather' is in één woord samen te vatten en dat is een woord waarvoor je ook nog tachtig synoniemen kan bedenken. Het is een kippenvel-plaat eerste klas. Een lekkere laidback groove dat aanvankelijk een beetje jazzy aandoet maar zich al snel ontpopt in een fraai stukje midtempo. De stemmen van Melvin en James passen erg goed bij elkaar. Er zijn maar weinig 'dure' platen die hun geld ruimschoots waard zijn en 'Love Stormy Weather' op het Philmore-label is zo eentje. Hoewel ik nooit dat geld zou neer leggen voor een plaat, maar dat is weer een ander verhaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten