maandag 17 augustus 2020

Singles round-up: augustus 1

 


De eerste vakantiedag begint meteen al goed. Ik ben de halve nacht opgebleven om enkele video's te bekijken die ik al een tijdje op mijn lijstje heb staan en heb daarom besloten de wekker op 13.00 uur te zetten. Even na elven schrik ik wakker van de deurbel. Ik schiet naar beneden en daar is de postbode met het pakket van Mark. Ik wil daarna weer terug naar bed maar de nieuwsgierigheid naar de inhoud maakt dat ik het maar opgeef. Natuurlijk weet ik wel wat in het pakket zit want ik heb de platen zelf uitgezocht, maar nog altijd is het een beetje Sinterklaas bij het uitpakken. Het zijn 28 singles plus dat ik nog wacht op 7 van Discogs. Vijf afleveringen van zeven singles lijkt me wel behapbaar. Ik trap vanavond af met de eerste zeven die ik de afgelopen maanden heb gereserveerd bij Mark. Sommige singles gaan terug tot februari en maart. Als de corona-hysterie losbarst, zijn we opeens allemaal in staat om flinke 'stacks' aan te maken bij Mark. Het kost mij twee rondes om ze allemaal te betalen en vooral de 'duurdere' singles zitten in dit pakket. Desondanks ook genoeg titels die je voor minder dan een tientje op de kop kan tikken.

* Act One- Goodbye Love (UK, Mercury, 1974)
Ik noem de singles bij de meest interessante kant en niet zelden is dat de b-kant. Over 'Tom The Peeper' wil ik niet teveel woorden vuil maken. Het is echter pas sinds een paar jaar dat de b-kant aan een opmars is in de soul-scene. Mark beschrijft de single als een Duitse persing, maar het blijkt de Engelse te zijn. Toegegeven: Een Mercury met plastic label doet al snel denken aan een Duitse persing. Hoewel Act One hierin afscheid neemt van hun geliefde is het een uptempo nummer waarvan ik meteen een goede bui krijg. Dat zou ik ook moeten krijgen bij de novelty van 'Tom The Peeper', maar dat wil maar niet aanslaan bij mij.

* Margie Alexander- It's Worth A Whippin' (US, Chi-Sound, 1975)
Van Margie heb ik al het uitstekende 'Keep On Searching' en ik ben vlug bereid als Mark deze single aanbiedt. Een paar weken later krijg ik een berichtje van hem. Hij heeft de platen een dubbel-check gegeven en het blijkt dat Margie een lelijke vlek op het styreen heeft. Het wil er niet af met water. Ik krijg de plaat gratis bij de bestelling. 'It's Worth A Whippin' is veruit het meest interessant maar dit heeft inderdaad de vlek welke nare bijgeluiden geeft en daarmee het nummer verstiert. 'Take My Body' op de andere kant heeft geen last van het goedje, maar is minder interessant en hier toont het styreen kuren. De plaat staat vooralsnog in de koffers maar ik heb er weinig aan. Gewoon wachten totdat er een beter exemplaar op mijn pad komt.

* Reuben Bell- Asking For The Truth (UK, Contempo, 1976)
Als ik wil kan ik binnenkort de verzameling Contempo's flink uitbreiden. Ik heb een paar platen van een Nederlandse dealer op Discogs gekocht en hij heeft flink wat Contempo-titels. Een aantal daarvan zijn echt voor de verzameling. Ik heb het dan over singles van Armada Orchestra en aanverwante projecten. Qua distributie is het werk van Contempo het meest interessant. Deze single van Reuben Bell verschijnt in Amerika op het onafhankelijke Alarm-label. Het is op beide kanten niet te versmaden 'Deep Soul' maar mijn voorkeur gaat uit naar 'Truth' op de b-kant.

* Brothers And Sisters- I Am Somebody (US, Toddlin' Town, 1970)
Er zijn van die platenlabels waar ik meteen warm voor loop. Niet alles op Toddlin' Town uit Chicago is even interessant, maar het is desondanks altijd smakelijk. De gebroeders en gezusters brengen ons een opwekkend lied over zichzelf. Het laat zich het beste omschrijven als funky soul en zou met een beetje fantasie naar de gospel gestuurd kunnen worden. Het komt bij mij gewoon in de koffers.

* Solomon Burke- I'm Leaving On The Late Late Train (US, Chess, 1974)
'Everlasting Love' heb ik vorige week nog in het 'Week Spot Kwartet' gehad en dat nummer heeft mijn aandacht gevestigd op het jaren zeventig-werk van Solomon Burke. Ik kan me herinneren dat Mark de single al eens eerder heeft aangeboden. Ik ben te laat of ik besluit dat ik het even laat rusten. Een paar weken geleden biedt hij de titel opnieuw aan en dan hap ik toe. Evenals 'Everlasting Love' wordt ook 'Leaving' geproduceerd en gearrangeerd door Gene Page, de man die de arrangementen verzorgd voor Barry White. Dat verklaart meteen waarom het muzikaal zo doet denken aan de 'Walrus Of Love'. Smaken verschillen maar Burke's stem is ietsje rauwer dan die van White en dat vind ik erg goed passen bij de muziek.

* Ralph Carter- When You're Young And In Love (US, Mercury, 1975)
In 2018 vind ik bij de kringloop in Havelte de single 'Extra Extra' van Ralph Carter, maar deze gaat nagenoeg ongezien de jaren zeventig-bak in. Ik heb juist voor de partij betaald als ik besluit deze mee te nemen bij Mark. Ik reken de volgende dag deze en een tweede single af. Daardoor begin ik helemaal met een schone lei en inmiddels heb ik alweer twee gereserveerd. De single kent een 'part 1' en 'part 2' en daarvan is de tweede ditmaal het meest interessant. Het is namelijk de lange versie van vijf minuten. Het is een cover van het Motown-nummer (geschreven door Van McCoy) en voorzien van een lekkere disco-groove en fraaie arrangementen in de brug. Ik moet 'Extra Extra' toch nog maar eens proberen?

* Judy Cheeks- This Time (UK, Positiva, 1995)
Als we geen live-shows hebben op Wolfman Radio speelt de 'autos'. Een jukebox met non-stop muziek en enkel een paar promo's van onze shows. Het is ooit begonnen met 'classic rock' en Motown, inmiddels heeft het een verjongingskuur ondergaan met enkele compilaties van radiohits uit de jaren negentig. Hierdoor komt 'Reach' van Judy Cheeks geregeld voorbij. Deze single bereikt in 1994 een achttiende plek in de Engelse hitparade. 'This Time' is de opvolger en piekt net buiten de top twintig. Het is het soort feelgood-dance dat inmiddels weer 'mag' bij mij en niet in de laatste plek vanwege de soulvolle stem van Cheeks. Het is bovendien een fraai 'kassakoopje' met de Engelse fotohoes. Ik heb ook 'Respect' op de b-kant even geprobeerd, maar nee.. ik blijf bij 'This Time'. Als ik nu ook nog eens 'Reach' op vinyl zou kunnen vinden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten