woensdag 26 augustus 2020

Posbankieren: Maandag 24 en dinsdag 25 augustus 2020

 



Het is nog erg vroeg om te slapen... Dat denk ik zondagavond om negen uur. Misschien vind ik het wel fijn om even languit te gaan liggen op het bed? Vier en een half uur later word ik wakker. Ik doe het licht uit en ga echt onder de lakens. Ik kan me niet heugen dat ik voor half negen nog eens wakker ben geweest. De oranje kleur in de gordijnen maakt dat ik vermoed dat de zon schijnt. Als ik de gordijnen open, laat Warnsveld zich niet op haar meest optimistisch zien. Ik ga naar de keuken voor een puik ontbijt. Om klokslag tien uur ben ik buiten en heb eigenlijk geen idee waar ik naartoe zal fietsen. Okay... de Posbank staat wel ergens op het lijstje. Even buiten het centrum van Zutphen krijg ik een plensbui zoals ik die een dag eerder in Uffelte heb gehad. Toch drogen de jas en broek nu ook weer in een oogwenk. Ik steek de IJssel over en ga de polders in zonder een plan. Het is soms een nadeel, maar eigenlijk ook tegelijk een voordeel. In tegenstelling tot de borden van de fietsrouteknooppunten in onze regio beslaan deze in Gelderland slechts een oppervlak van tien tot vijftien kilometer. Je kan in onze regio dus veel verder vooruit plannen en zeker als je geen ander kaartje tot je beschikking hebt. Het maakt het voor deze vakantie wel weer bijzonder. Ik heb al een flink eind gefietst als ik in Eerbeek kom. Net op het moment dat de stoomlocomotief wegrijdt en ik heb daar nog een foto van gemaakt. Ik raak in gesprek met een bewoner van Eerbeek die met de kleinkinderen de trein ziet vertrekken. 'Het is een hele vooruitgang. Bij ons in het dorp rijden ze nog met huifkarren'. Bij Eerbeek duik ik de bossen in en, ja, dan komt de Posbank ook al voorzichtig in beeld.

Ik heb die ochtend op het nieuws van Omroep Gelderland gehoord dat het zondag erg druk is geweest op de Posbank. Zelf zie ik een virus niet echt verspreiden uit de buitenlucht, maar dan opnieuw: Ik sta helemaal nogal sceptisch tegenover het gevoerde beleid. Op deze maandag is het opnieuw druk op de Posbank. Op zichzelf niet zo gek want dit is de periode dat de heide volop in bloei staat en dat is de mooiste periode om hier te zijn. Ik schiet een paar foto's, maar dan...? Ik begin dorst te krijgen en besluit naar beneden te sjezen naar Rheden. Met bekertjes ijskoffie en belegde broodjes fiets ik naar de uiterwaarden aan de andere kant van de snelweg. De drankjes laten zich goed smaken en ik besluit nog even verder te fietsen over Velp en dan zit je al snel aan de noordkant van Arnhem. Ik heb nog even het idee om de stad in te gaan, maar nee... Ik eet nog wat in een park en verlaat dan weer de stad. Het doet me denken aan de laatste dag van de vakantie in 2013. Ik fiets pal langs het openluchtmuseum. De Hoge Veluwe is een prachtig gebied maar tegelijk een beetje beperkt met het aantal openbare fietspaden. En zo fiets ik voor de tweede maal in een paar uur tegen de Posbank op. Nu wil ik over De Steeg waar ik in 2009 en 2013 op de camping heb gestaan. Even buiten De Steeg is het volgende plan ook alweer gemaakt: Ik ga over Doesburg. In 2009 is het een wereldreis van Hummelo naar Doesburg. Nu blijkt dat ik vlakbij Hummelo ben geweest. Ik ga echter door de polders naar Baak. en Wichmond. Ik fiets Zutphen binnen via de zuidkant en duik bij meteen de eerste beste shoarmazaak op het terras. Na een kapsalon moet het nu eenvoudig zijn om terug te fietsen naar Warnsveld? Dat valt tegen! Ik blijf maar rondhangen in Zutphen-Zuid en kan maar geen bordjes vinden om me op weg te helpen. Uiteindelijk kom ik weer op de knooppunten en zoek ik 76 op de kaart. Dat brengt me weer terug in Warnsveld.

Had ik al verteld dat het sinds ik uit Arnhem ben gefietst zó warm is geworden dat de jas in de rugzak zit? Ik heb weliswaar een hoodie aan maar het zou wellicht ook op korte mouwen hebben gekund. Als ik deze maandag qua weer een cijfer moet geven, dan ontvangt deze iets in de buurt van een tien. Het is fantastisch fietsweer! Ik heb geen vaste plannen voor deze korte vakantie maar eentje daarvan is de Posbank. De andere dag zou ik in de Achterhoek kunnen fietsen. Nu ik deze twee ideeën op één dag heb samengebracht, kan ik nadenken over iets voor de dinsdag. Deventer is slechts twaalf kilometer vanaf Zutphen. Dat is té kort voor heen en weer. De volgende morgen start ik weer om tien uur en fiets eerst naar Apeldoorn omdat dit ook wel erg dicht in de buurt ligt. Ik heb een boodschapje voor een grotere stad en wil aanvankelijk Apeldoorn in. Tot mijn grote schrik zie ik dat het station geen bewaakte stalling heeft. Jammer dan! Ik fiets Apeldoorn weer uit aan de noordkant. Ik kom uit in Vaassen en fiets dan een stuk door het bos zodat ik in Emst uitkom. Het is dan serieus gaan regenen en dat doet het voor een goed deel van de middag. In Emst heb ik een fles karnemelk gekocht maar deze drink ik een uur later maar onder een boom op. Intussen ben ik met de pont over de IJssel naar Olst gegaan. Ik fiets nu weer een stuk Hanzeroute dat ik nog ken uit 2010. In Deventer is wel een bewaakte stalling en zo loop ik de stad in. Ik vind niet waar ik naar op zoek ben, maar... platenzaak Bep Dylan is wel open en heeft singles. Dat levert straks dus nog een goedgevulde 'Singles round-up' op. Ik zoek een shoarmazaak voor de avondmaaltijd en verlaat Deventer aan de kant van Epse. Ik wil bij Gorssel nog even afwijken van de kortste route maar na een stukje zandpad heb ik het wel gezien. Ik wil gewoon terug naar Warnsveld. In Eefde slurp ik een milkshake weg bij wijze van dessert en ben wederom rond een uur of acht weer in de bed & breakfast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten