dinsdag 11 augustus 2020

Week Spot: Enso Samaï

 


Nee, ik ga jullie vandaag niet lastig vallen met persoonlijke hobby's buiten het vinyl verzamelen om. Ik heb onverwacht een 'drukke' dag gekregen voor een vrije dag en daardoor kom ik nu pas toe aan het schrijven over de Week Spot. Dat komt op zichzelf niet slecht uit want er valt he-le-maal niets te vertellen over de kersverse Week Spot. Ik heb in de afgelopen weken diverse opzetjes gemaakt voor de 'Vinyl Summer Spirit' van het komende weekend. Het moet één van de jaren tachtig zijn. Aanvankelijk heb ik mijn zinnen gezet op 1986 maar dan opnieuw... ik kan geen single in de Blauwe Bak vinden waarvan ik honderd procent zeker ben dat die in 1986 is uitgebracht. De enige singles die ik tegenkom vind ik niet Week Spot-waardig. Bovendien valt het aanbod in de Gele Bak ook tegen. Dan gaat het op het laatst tussen 1981 en 1983 en ik kies voor het laatste jaar. Bij de Blauwe Bak-singles tref ik dan 'Things On My Mind' van Enso Samaï. Dit plaatje uit 1983 mag deze week de Week Spot heten.

'You can't judge a book by looking at the cover'. Bij fotohoesjes gaat dit soms ook op. Zoals jullie weten heb ik de afgelopen jaren een aantal keren een flink pakket singles gekregen van Albert. Gegeven paarden voorzie je niet van een gebitscontrole, hoewel de platen wel een dergelijke behandeling krijgen in de vorm van de 'Singles round-up'. In één pakket zit opvallend veel Belgisch repertoire. Niet alles is even interessant, maar vooruit.... een plaatje meer of minder in de collectie maakt me niet zoveel uit. Mark heeft een paar jaar geleden een 'grapje' op zijn pagina. Hij staat op het punt om naar de internationale platenbeurs in Utrecht te gaan. Voor vijf pond kan je meedoen en het geld komt ten goede aan het Rode Kruis, als ik me niet vergis. Mark zal vervolgens proberen de meest lachwekkende single-hoes te vinden voor de deelnemers. Ik reageer op het bericht met het hoesje van 'Fly Away' van Teach-In. Getty maakt een vliegende beweging in de armen van de mannelijke bandleden met een vliegtuig op de achtergrond. De mannen hebben satijnen overhemden aan in zuurstokkleuren en, geheel volgens de trend van 1974, hebben ze lang haar en wilde baarden. Ik vind het nog altijd één van de meest hilarische hoesjes van Nederlandse bodem. Het plaatje zélf weet ik daarentegen wel weer te waarderen...

Zo gezegd zit in dit pakket veel singles van Belgische makelij. En zo sta ik opeens oog in oog met een jongeman in een glitterpak van gordijnstof met een hele diepe uitsnede. Nog net geen toef borsthaar maar wel een kettinkje. Volgens het hoesje is 'Hair Club' verantwoordelijk voor het pak en is de foto genomen in Dancing 'Move' in Herentals. Ik heb Google erop los gelaten maar het lijkt erop alsof de tent anno 2020 niet meer bestaat en evenmin de geschiedenisboeken heeft gehaald. Ergens wordt Enso Samaï een 'eendagsvlieg' genoemd, maar hij heeft blijkbaar niet de Vlaamse Ultratop gehaald. Toch blijkt bij een nader onderzoek dat ik niet de enige ben die weg loopt met het plaatje. Op Discogs gaat een single in matige staat voor zeven euro over de toonbank. 'Lazy synth groover', is de beschrijving van een andere dealer op het internet.

Waar hebben we hier mee te maken? 'Enso Samaï Free Action' staat op het label. Beide nummers op de single zijn geschreven door een zekere E. (Enso?) Van Oostveldt en het arrangement is van Xavier Van Den Broeck. De publicatiemaatschappij verwijst naar een dancing in Heistopdenberg. De b-kant heet 'Funny Star' op het hoesje en 'Funky Star' op het label. Het heeft een funky laidback groove met zowaar een reggae-loopje op de gitaar. Daarover heen een synthesizer als een dikke laag pasta. Als Enso begint te zingen lijkt de groove nét iets te traag te zijn, maar als het refrein invalt, is deze oneffenheid verdwenen. De zeikerige synthesizer kan het in eerste instantie bederven, maar je went er snel genoeg aan. Voor de rest zit het nummer goed in elkaar, ook al kun je horen dat de ambities groot zijn en het budget klein. Het geeft de plaat genoeg charme om het als een 'left fielder' te presenteren in de Week Spot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten