woensdag 12 augustus 2020

Het zilveren goud: juli 1995 deel IV

 


Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar ik ben sinds gisteravond de hittegolf meer dan zat. Even dreigt een grijze lucht in Uffelte en dan opeens is de wind verdwenen die het zo luchtig hield de afgelopen dagen. Nu ben ik net naar zolder geweest om de singles te zoeken en de foto te maken en het is weer net als toen ik vanmiddag de post bezorgde. Nu vallen de zweetdruppels niet op de post maar op de fotohoesjes. Toch ben ik op zichzelf wel gelukkig dat het nu plaats heeft en niet over een anderhalve week. Zo herinner ik me weer de maandag van de vakantie in 2017 als het té broeierig warm is om te fietsen. September lijkt de nieuwe augustus te worden. Niet alleen gaat 'Het zilveren goud' van juli nog één aflevering verder in september, ook denk ik dat de 'Singles round-ups' van augustus de oversteek gaan maken naar september. Ik heb gisteren nog twee titels toegevoegd aan het pakket en dat zijn er nu 28 singles. Ze gaan vrijdag naar verwachting op de post, dus dat wordt niet eerder dan volgende week woensdag. Om het dan nog voor en na de vakantie in Soul-xotica te proppen? Nu eerst maar de laatste aflevering van 'Het zilveren goud' voor deze maand in 2020.

In de vorige aflevering ben ik terug geweest naar Woodstock. Als ik thuis kom, voel ik me ziek. Terwijl ik op de bank lig uit te zieken, draait Omrop Fryslân de nieuwste single van Paul Weller: 'You Do Something To Me'. Hoewel ik dan de halve hitparade koop om hopelijk verder te komen als dj is dit het soort muziek waar ik mezelf het beste mee kan identificeren. Muziek welke in de zomer van 1995 best een beetje uniek is. De zomer van 1995 staat bol van de Nederlandstalige hits (dankzij Radio Noordzee) en afgezaagde gabberhouse. Later in de maand hoor ik 'Country House' van Blur en dat brengt eenzelfde gevoel bij me teweeg. Komen er andere tijden?

Het goede nieuws is dat ik na mijn bezoek aan Woodstock ben 'ontslagen' uit mijn werk als schoonmaker. Inmiddels heeft een meer serieuze banenpooler mijn taak overgenomen en ze zien warempel een stijging in de opbrengst van de douches in Woudsend. Een jaar ervoor heb ik in het kader van de JWG meegeholpen een oude houtdroogschuur te demonteren, restaureren en opnieuw op te bouwen naast de houtzaagmolen in IJlst. Een paar maanden later mag ik bij de gemeente omleidingsborden schilderen. Opeens weet ik het: Ik wil schilder worden! De sociale dienst juicht mijn initiatief aan en als ik een praktijk-adres kan vinden, zullen zij me helpen bij het bekostigen van de opleiding tot huisschilder. Ik ga de Gouden Gids door en noteer alle adressen van schilders in de wijde regio. Ik vind het prachtig! Met toestemming van de sociale dienst een dag op de Solex rond scheuren in Gaasterland en schilders op te zoeken om te vragen of ze me in dienst willen nemen zodra ik een praktijkopleiding ga volgen. Er zijn een paar geïnteresseerd, maar dat is bijzaak. Het is vooral het betaald 'vrij' zijn waar ik het meest van geniet. Totdat iemand van de sociale dienst daar lucht van krijgt en dan zit ik opeens hele dagen op het kantoor in Heeg.

Wat moet ik doen? Eigenlijk alleen maar aanwezig zijn. Ik mag gewoon niks anders doen. Verveel ik me? Wel een beetje, maar dan opnieuw: Ik mag achter een computer zitten en deze heeft net het nieuwste programma: Windows 95. Ik ga uit mijn blote hoofd langs de kaartenbak en weet een goed deel van mijn verzameling op papier te krijgen met Windows 95. Totdat weer iemand ontdekt dat het printpapier er snel doorheen gaat en dan mag ik opeens niet meer achter de computer. Ik heb tijdelijk een andere consulent gekregen en deze houdt me hier uit puur sadisme. Dat dit nog een verrassende wending krijgt, kan ik jullie volgende maand vertellen. Ik ga nu eerst maar over naar de volgende twaalf singles die ik reken tot augustus 1995.

2253 I'm In The Mood For Dancing-The Nolan Sisters (NL, Epic, 1979)
2254 Shadow On The Wall-Mike Oldfield (Duitsland, Virgin, 1983)
2255 I'll Believe It When I See It-Gilbert O'Sullivan (Duitsland, MAM, 1975)
2256 The Night Chicago Died-Paper Lace (NL, Philips, 1974)
2257 The Black Eyed Boys-Paper Lace (NL, Philips, 1974)
2258 Since You've Been Gone-Personnel (NL, Boni, 1984)
2259 Geen Bier Maar Karnemelk-Ir. Evert v.d. Pik (NL, Negram, 1974)
2260 Cold Light Of Day-Gene Pitney (NL, CBS, 1966)
2261 I'm Gonna Shoot The Deejay-The Press (NL, Utopia, 1980)
2262 Koh-I-Noor - Jan Rot (NL, WEA, 1982)
2263 Als Ik Bep Zie-Edwin Rutten (NL, Pepsigram, 1976)
2264 Let Me Carry Your Bag-Shocking Blue (NL, Pink Elephant, 1973)

Even de bijzonderheden bij de bovenstaande twaalf singles. 'Chicago' van Paper Lace heb ik oorspronkelijk zonder hoesje. 'Black Eyed Boys' heb ik vorig jaar een upgrade gegeven dankzij Albert. Personnel is de band van de Nederlandse singer-songwriter Ad Vanderveen en van hem heb ik ook al een meer recente single in de bakken. Gene Pitney zit verstopt in het fotohoesje van 'May The Bird Of Paradise Fly Up Your Nose' van Little Jimmy Dickens. Ook mist de single een heel klein hoekje. Wat rijmt er op 'Bep zie'. Juist, de hele wereld aan de Pepsi cola als je Edwin Rutten mag geloven. Toch is cola ook niet zo'n gezond goedje en kun je nog beter aan de karnemelk gaan. Dat helpt dan weer niet om boekenkasten overeind te houden. Over drie weken de laatste titels uit juli 1995 en de eerste uit augustus van dat jaar. In september 1995 heb ik slechts twee singles gekocht en dat trekt de boel weer recht voor oktober.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten