maandag 3 augustus 2020

Blauwe Bak Veteranen deel 52


De serie van de Blauwe Bak Veteranen is vrij onschuldig begonnen. Het is eerst het idee om de Blauwe Bak-veteranen te behandelen die ik in de vorige eeuw heb aangeschaft. Al snel breidt dat zich uit naar 2009 en opeens heb ik de ideale vervanger voor 'Raddraaien' gevonden. Van een zestal singles zijn we inmiddels naar zestien gegaan en vanavond twijfel ik even of ik terug zal gaan naar twaalf. De keuze voor zestien stamt uit een tijd waarin ik veel singles koop en dat ik niet weken lang in dezelfde periode wil blijven 'hangen'. Met name vanavond schieten we opeens een paar maanden op en dan twijfel ik even. Bij twaalf platen eindig ik in juni. Dan kijk ik naar het Word-document en blijkt dat ik nog niet eens halverwege de 55 pagina's van het moment ben en dus ga ik ouderwets door met zestien singles. Daardoor maak ik vanavond een sprong van april naar de eerste dag van mijn zomervakantie in augustus 2015. En dat brengt me tevens bij een verhaaltje over de volgende fiets...

In de vorige aflevering heb ik geschreven over de stokoude fiets die ik voor een paar euro via Marktplaats heb gekocht. Het is niet veel soeps. Het is weer stevig wennen als je een fiets bent gewend met aluminium frame om op een ros te moeten rijden van zwaar metaal. Er zit een slag in het achterwiel en ik heb ook wel eens betere remmen gehad. De fiets dient dan ook vooral voor het op en neer naar het werk, hoewel ik me kan herinneren dat ik op een zondagmiddag nog een flink eind om ben geweest met het ding. Dan is het een donderdagmiddag in juni. Op het werk blijkt dat er teveel mensen zijn ingeroosterd en ik mag een vrije dag nemen. Vanaf de zaak besluit ik een stukje om te fietsen want het is prachtig weer. In Havelte gaat het mis. De achterband is lek. Ik ben echter platzak en de fietsenmaker kan niet 'even snel' de band verwisselen. Dat laatste gaat me overigens ook al teveel kosten want de fiets is feitelijk een stuk schroot op twee wielen. Ik doe boodschappen bij de Albert Heijn en probeer terug te fietsen op een lekke achterband. Tussen Eursinge en Veendijk loopt de band al van de velg af en dan is het einde oefening. Ik parkeer het tegen een boom waar het dan nog zeker drie dagen staat voordat de ijzerboer hem meeneemt. Ik loop de zes kilometer naar Nijeveen. Thuis meteen Marktplaats op want ik kan niet lang zonder een fiets. Voor dezelfde prijs zie ik de Multicycle staan. Het dient opgehaald te worden uit Emmeloord. Ik maak een afspraak en ga de volgende dag met de bus naar Emmeloord.

Het is nog moeilijk om aldaar een afspraak te maken met de (buitenlandse) verkoper. Uiteindelijk mag ik bij hem thuis langs komen. De Multicycle is precies zoals op de foto's en met reservesleutels. Ik heb altijd het vermoeden gehad dat de fiets is gestolen, maar begrijp alleen niet dat dan beide sleutels aanwezig zijn. Ook blijkt een gebruikte Multicycle een stuk meer waard dan de spotprijs die ik heb betaald. De fiets brengt me zonder kuren in Nijeveen. Dan is mijn damper leeg en rook ik achter huis het laatste beetje shag dat ik nog heb liggen. Want ook dat is deze periode in 2015: Ik ga vanaf mei elektronisch roken en kap voorgoed met de shag. Tijdens de vakantie heb ik echter niet genoeg batterijen om een week te dampen en koop ik een doosje sigaren waarmee het hek weer van de dam is. De Multicycle voorziet me in een half jaar van ruim tweeduizend fijne fietskilometers, maar dan begint ketting en tandwielen wel erg rumoerig te worden. Met de komst van de Pioneer komt de fiets op een zijspoor, ook al voorzie ik de Multicycle nog wel van nieuwe banden. Sindsdien staat het stof te happen in mijn schuurtje.

In deze maanden van 2015 ben ik dus platzak. Buiten een veiling op Ebay om en een paar aankopen bij 'De Tafel' in Meppel komt het niet met de Blauwe Bak waardoor we opeens een paar maanden verderop eindigen. We beginnen echter bij de laatste bootleg van de vorige aflevering.

660. Happy-Velvet Hammer (UK, Soozi, 1977, bootleg)
661. I Need More Time-The Meters (US, Josie, 1971)
662. All Of A Sudden My Heart Sings-Jean DuShon (US, Cadet, 1966)
663. He's My Light-Lucille Harley (US, Vee Jay, 1964)

'Happy' is de laatste single die ik op 6 april heb gekocht. The Meters stamt pas van 8 mei. Dat is een vrijdag. De plaat staat synoniem aan de zaterdag erna. Collega-Wolfman-presentator Long John Sliver trouwt die dag met de liefde van zijn leven en heeft ons allemaal uitgenodigd. Natuurlijk kunnen we in persoon niet aanwezig zijn in Amerika, maar de twee hebben elkaar leren kennen middels Google Plus en dit wordt eveneens ingezet voor ons om de plechtigheid bij te wonen. Zo is het zaterdagavond en zie je een uiterst gelukkig stel aan de andere kant van de wereld elkaar het jawoord geven. Ik heb The Meters bij de 'De Tafel' gekocht uit een kraam met enkel piratensingles. Jean DuShon is de eerste uit een veiling van 'mijn maat in Chicago' en deze reken ik op 22 juni 2015 af. Ofwel: Er gaat een deel van mijn vakantiegeld zitten in de aankoop van Blauwe Bak-singles. The Meters staat in de reserve-Blauwe Bak en Lucille Harley is een gospel-single.

664. Wait On-Jubilee Travelers (US, HLF, 1978)
665. The Magic Of Your Love-The Majestic Arrows (US, Bandit, 1973)
666. Show Me The Way-Mary McGhee & Sons Of Christ (US, SOC, 1968?)
667. Mercy Mercy Mercy-Marlena Shaw (US, Cadet, 1966)

Weer niet zo netjes dat de zonen van Christus schuil gaan achter het telefoonnummer van de duivel, maar gelukkig mag ik driemaal om genade smeken met de volgende single. Van Jubilee Travelers noem ik de b-kant welke het meest 'interessant' is. Dominee Roy Beard ziet een smoezelig kind op blote voeten dat huilend om zijn mama roept. Deze verdient ondertussen de kost door haar lichaam aan te bieden aan passerende automobilisten. In plaats van het kind een arm om de schouder te leggen, het in bad te stoppen en schoenen aan te trekken, gaat de dominee naar huis om een liedje te schrijven. En trekt dan ook nog maar even een parallel met de christenen die op de komst van Jezus wachten. De plaat van Mary McGhee is één van mijn ultieme favorieten uit de gospel-koffer. Een traditioneel kerklied op een bluesy ondergrond met viool en de godenzonen die zeer fraai in harmonie zingen. Deze twee staan uiteraard in de gospel-koffer. The Majestic Arrows en Marlena Shaw zijn bepaald geen onbekende namen voor de vaste Soul-xotica-lezers.

668. Precious Lord Take My Hand-Soul Wonders Of Hattisburg (US, Red Ball, 1978?)
669. Falling In Love With You Girl-The Star-Tells (US, Lamarr, 1971)
670. Change Your Way Of Living-The Valentine Sisters (US, Val, 1964)
671. Just How Much Can One Man Stand-The Valdons (US, Secret Stash, 2014)

Een doorbraak bij The Valentine Sisters. Hoewel er geen rechtstreekse bron is te vinden, heeft iemand onderzoek gedaan naar de twaalfde release op het Val-label. De Amerikaanse Buma weet te vertellen dat nummer twaalf in 1965 is uitgebracht en The Valentine Sisters is de nummer tien. The Soul Wonders heeft een catalogusnummer met '7801' en dat maakt dat ik 1978 gok, maar het is typische 'rocking gospel' uit de midden jaren zeventig. Bij zowel The Majestic Arrows als The Star-Tells moet ik diep gaan, maar in geval van de laatste is het de prijs dubbel en dwars waard! Het is een erg gezochte plaat. Soul Wonders en Valentine Sisters staan uiteraard in de gospel-koffer. The Valdons reken ik op 29 juni af en deze staat evenals The Star-Tells in de koffers.

672. Never Change Lovers In The Middle Of The Night-Millie Jackson (NL, Polydor, 1979)
673. I Wouldn't Give You Up-Ecstasy, Passion & Pain (Frankrijk, Roulette, 1974)
674. I Heard It Through The Grapevine-Marvin Gaye (NL, Tamla Motown, 1968)
675. Tell Me It's Just A Rumor Baby-The Isley Brothers (NL, Tamla Motown, 1970)

Op 14 juli 2015 bezorg ik de post in het centrum van Meppel, evenals afgelopen woensdag. Ik ben dermate lang bezig dat ik mezelf trakteer op een kleine pauze en duik 'De Tafel' binnen. Millie Jackson is één van de singles die in de tas met post mag. De volgende drie singles zijn een maand later. Op vrijdag 14 augustus heb ik mijn laatste werkdag voor de vakantie. Ik wil een telefoontje plegen en moet daarvoor het nummer opzoeken in de computer. Eenmaal in kantoor besluit ik dat ik ook net zo goed de bedrijfstelefoon kan gebruiken. En waar laat ik mijn eigen telefoon? Op het bureau in het kantoor. Dat ontdek ik laat op de avond en er zit dan maar één ding op: Zaterdagmorgen langs de zaak gaan om mijn telefoon op te halen. Omdat ik dan toch in de stad ben, kijk ik binnen bij 'De Tafel'. Daar heeft zich een nieuwe verkoper gemeld met honderden singles waar ik een stevige graai in doe. Marvin Gaye staat tegenwoordig in de reserve-Blauwe Bak en de rest in de koffers.

In de volgende aflevering van de Blauwe Bak Veteranen ga ik vijftien singles behandelen. Dan een terugblik op een fijne periode: De vakantie en de volgende septembermaand van 2015. Woensdag gaan we weer terug naar de zomer van 1995.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten