maandag 31 augustus 2020

Blauwe Bak Veteranen deel 54


De eerste werkdag zit er weer op. Hoewel? Op maandagmiddag is het altijd rustig aan beginnen met sorteren hetgeen betekent dat ik om drie uur kan beginnen en tot ongeveer half zeven werk. Dat is nog slechts een paar weken op deze manier. Bezorgers die op zaterdag werken, hebben doorgaans de maandag vrij. Omdat ik mijn sortering op de maandag niet wilde missen, koos ik ervoor om dinsdag vrijaf te zijn. Toch mis ik de laatste maanden steeds meer mijn weekend: Twee dagen achtereen vrij. Vanaf eind oktober ga ik weer op dinsdag werken. Ik zal dan op maandag 'Tuesday Night Music Club' moeten voorbereiden maar dat is geen probleem. Ik heb dan wel zondag en maandag mijn weekend en daar gaat het uiteindelijk om. Begin 2015 heb ik nog op woensdag mijn vrije dag maar deze wissel ik al snel in voor de dinsdag, zeker als blijkt dat 'Tuesday Night Music Club' een blijvertje is. Eind 2015 zit ik al in dezelfde situatie hoewel ik dan nog vooral in de sortering zit. Ik ga vanavond opnieuw terug naar deze periode van bijna vijf jaar geleden met het 54e deel van de 'Blauwe Bak Veteranen'. Vandaag zijn we vooral op de platenbeurs van 18 oktober 2015 plus een paar losse aankopen in de twee weken erna.

'De Singel' heeft een paar jaar geleden nog een groot feest gehad ter ere van het jubileum, alleen ben ik vergeten wanneer het precies is gestart. Het zal in de late jaren zeventig of vroege jaren tachtig zijn geweest. Ik hoor voor het eerst over 'De Singel' in de begintijd dat ik mijn platen haal bij Minstrel in Zwolle. Het is de tijd dat ik nog veel in een andere kroeg in Zwolle zit. Ik ben even diep aan het nadenken over de naam. Nee, laat maar. Het is een euro-kroeg waar ik in de Sideburner-periode nog een paar maal rock'n'roll zal draaien van vinyl. Ik nodig Arjan van Minstrel uit om een biertje te gaan drinken en stel deze kroeg voor. 'Nee, daar wil ik niet worden gezien. Dan gaan we naar De Singel, maar dat is voor een volgende keer'. Een kind van de uitbaters van de euro-kroeg is lid van de, toen, populaire hiphopformatie Opgezwolle en dat verklaart tevens ook waarom ze een dj-booth hebben. Het zal nooit iets worden met het biertje met mister Minstrel, maar ik ga uiteindelijk op eigen beweging naar De Singel. Daar tref ik onder andere Donny, een voormalige stagiair van De Buze welke dan lid is van een dj-collectief. Ik wring mezelf naar binnen in 2005 als dj en dat resulteert in een tweemaandelijkse residentie in 'De Singel'. Het zijn de jaren 2006 en 2007 en dat is een periode waar ik niet met teveel genegenheid op terug kijk. Ik heb een fijn plekje in 'De Singel', maar weet dat binnen enige maanden helemaal om zeep te helpen.

Ik trek zelf overigens graag het boetekleed aan maar moet wel benadrukken dat dit een periode is waarin ik veel te veel alcohol nuttig en bovendien regelmatig snoep van zwaardere middelen dan wiet of xtc. 'De Singel' kent een ritueel met tequila en het is vooral dat goedje dat gekke dingen met me doet. Sinds dat ik gestopt ben met de drank doe ik zo nu en dan een verwoede poging om nog eens achter de draaitafels van het café te komen, maar het blijft er steeds bij. In de eerste jaren kom ik nog redelijk vaak in 'De Singel', ,vooral als ik nog in Steenwijk woon en een goede treinverbinding heb. Vanuit Nijeveen ga ik een paar maal op de fiets. De laatste keren dat ik er ben geweest in de afgelopen vijf jaar? Dat zijn de platenbeurzen van 2015 en 2016. Vanavond zijn we te gast op de eerste platenbeurs. Ik verneem het via Facebook. Ik heb eigenlijk wel zin om te gaan maar wil geen geld uitgeven aan openbaar vervoer. Er zit niets anders op dan met de fiets te gaan. Wat stel ik me voor bij een platenbeurs in 'De Singel'? Tja, de kroeg is niet zo groot en dus verwacht ik een vijftal kleine standjes met vooral duurdere soul- en funk. Welnu, de zaak staat vol met standjes waaronder eentje met heel veel goedkope soul. Daar doe ik flink boodschappen. Met een bomvolle tas fiets ik terug naar Nijeveen en doe 's avonds een radioshow met de aanwinsten van deze middag.

692. Shake And Dance With Me-Con Funk Shun (US, Mercury, 1978)
693. Iron Out The Rough Spots-Don Covay & The Goodtimers (NL, Atlantic, 1966, re: 1976)
694. Learning To Love You Was Easy-The Dells (Italië, Cadet, 1975)
695. Stay Close To Me-Five Stairsteps & Cubie (US, Curtom, 1969)
696. The Train-Charles Jackson (Barbados, Capitol, 1979)
697. What Is Soul-Ben E. King (UK, Atlantic, 1966)
Een fraai overzicht van de goedkope platen van de platenbeurs in Zwolle. Met name Ben E. King is in deze vorm doorgaans een paar stuivers waard, het is namelijk de originele Engelse persing. 'Stay Close To Me' komt helemaal op het juiste moment. Con Funk Shun en Don Covay staan tegenwoordig in de reserve-Blauwe Bak.

698. Down For You-Stacy Lattisaw (US, Cotillion, 1982)
699. Honey, I Still Love You-The Mark IV (US, Mercury, 1972)
700. Something Here In My Heart-The Paper Dolls (UK, Old Gold, 1968, re: 1985)
701. How Do You Save A Dying Love-Shades Of Blue (US, Impact, 1967)
702. She's Killing Me-Johnnie Taylor (US, Columbia, 1979)
Van de bovenstaande is vooral Shades Of Blue een plaat welke behoorlijk in trek is en dus ook aan de prijs. Ik betaal, geloof ik, niet meer dan een paar euro voor de plaat. Mark IV en Paper Dolls staan in de reserve-Blauwe Bak en de rest in de koffers.

703. Ain't Gonna Run No More-Mighty Lovers (UK, Soul Junction, 1968, re: 2015)
704. Lord Don't Leave Me-The Famous Davis Sisters (US, Savoy, 1956, bootleg?)
705. Sing A Happy Song-The O'Jays (NL, Philadelphia, 1979)
706. What's The Use-Barbara & The Uniques (US, Arden, 1970)
707. Question-Bobby Powell (US, Whit, 1967)
Tot slot vijf 'losse' singles uit de twee weken na de platenbeurs in Zwolle. Mighty Lovers is in 2015 een nieuwe heruitgave welke tegenwoordig al 32 euro moet opbrengen volgens 45cat. Dat is ruim het dubbele dan wat ik nieuw voor de plaat heb gegeven. Famous Davis Sisters is gesampled in een nummer van Moby en plots fiets ik tegen een nestje aan van deze singles. Zou het dan toch een bootleg zijn? Het ziet er vrij authentiek uit behalve voor het lettertype en het Savoy-logo, dat riekt teveel naar de jaren tachtig? The O'Jays komt van 'De Tafel' in Meppel en de laatste twee heb ik gekocht bij Rarenorthernsoul. Mighty Lovers reken ik af op 22 oktober, Famous Davis Sisters op 27 oktober, The O'Jays  op 30 oktober en de laatste twee op 6 november 2015. Famous Davis Sisters staat uiteraard in d gospel-koffer en de rest in de koffers.

In de volgende aflevering nemen we afscheid van het jaar 2015 en eindig ik bij de eerste twee singles in 2016.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten