dinsdag 23 oktober 2018

Week Spot: Leroy Hutson



,,Ik zit vandaag heerlijk in mijn vel en heb me lekker ontspannen op weg naar huis. Deze plaat past helemaal bij mijn huidige gevoel". Zoiets schrijf ik op maandag 23 juli. Ik ben even gaan graven op Soul-xotica want even denk ik aan de fietstocht op de maandagavond. Nee, er staat me wel iets van bij dat ik die avond een bochtje om heb gefietst naar huis. Het enige concrete dat ik weet te vinden is dat ik die morgen mijn pakket singles heb opgehaald bij het postkantoor in Havelte. Leroy is dus waarschijnlijk de eerste van de nieuwe 'reserveringen'. De plaat is nauwelijks drie maanden oud als Mark het aanbiedt en nog eens drie maanden later is het de Week Spot. Hoewel? Het nummer komt eigenlijk uit 1975 maar het schijfje is op 13 april 2018 verschenen bij Acid Jazz. De kersverse Week Spot is 'Lucky Fellow' van Leroy Hutson.

Ik heb onlangs gelezen dat Google eindelijk gaat stoppen met dat hopeloze Google Plus. Ik ben tweemaal op Google Plus geweest. De eerste keer met de intentie om langere tijd te blijven en in 2015 opnieuw om de video-bruiloft van een radiocollega bij te wonen. Toen heb ik meteen mijn hele account laten verwijderen want... oef... dan is Facebook nog heilig. Natuurlijk heb ik een Youtube-naam en als je dan favorieten aanklikt, maak je automatisch een videokanaal. Wat mij betreft is dat gewoon iets persoonlijks en dat hoef ik niet met Jan en alleman te delen. Dan verzend ik een email en zie opeens dat de naam van mijn Youtube-kanaal als handtekening wordt toegevoegd. Wablief? Ik ben blij dat Google eindelijk de stekker trekt uit dat hopeloze Google Plus. Maar... wat doet Google Plus in het bericht over de Week Spot? Welnu, op Facebook heb je 'vrienden' en 'contacten', maar op Google Plus wordt gesproken van 'kringen'. Eén contact maakt dat je automatisch verbinding hebt met mensen verderop in de kring van dat contact. Het bericht gaat vanavond eveneens over kringen. Een kring rondom een invloedrijke muzikant om precies te zijn!

Leroy Hutson wordt op 4 juni 1945 geboren in Newark in de staat New Jersey. Als tiener formeert hij zijn eerste zanggroepje: The Nu-Tones. Hoe de chronologie nu precies in elkaar steekt, kan ik niet ontdekken. Wikipedia is wat dat betreft nogal rommelig in dit bericht. Hutson studeert tandheelkunde in Washington en deelt een kamer met Donny Hathaway. Die zal kort daarop stoppen met school om zich volledig te storten op de muziek. Hathaway zal dan de muzikale compagnon worden van niemand minder dan Curtis Mayfield. Of dit voor of na Sugar & Spice is geweest? Feit is dat Hutson met zangeres Deborah Rollins voor het Kapp-label drie singles opneemt als Sugar & Spice. Het is door Hathaway dat Hutson op een gegeven ogenblik de tandheelkunde inruilt voor een studie muziek en compositie. In 1969 is hij betrokken bij Hathaway's meesterwerk 'The Ghetto'. Als Mayfield in 1970 kenbaar maakt zijn solo-aspiraties niet langer te kunnen combineren met The Impressions, stelt Hathaway Curtis voor aan Leroy Hutson. In juni 1971 is Hutson voor het eerst te horen op een plaat van The Impressions. Hij zal twee-en-een-half jaar bij de groep blijven. Hij verlaat The Impressions op een vriendschappelijke manier. Hij wil buiten solo-platen zich ook meer gaan toeleggen op producties. Bij Curtom krijgt hij daarvoor ruim baan en Hutson zal onder andere Linda Clifford produceren.

Zijn eerste solo-album stamt van 1973 en hij heeft een paar matig succesvolle singles in de midden en late jaren zeventig. Zijn werk zal pas jaren later worden opgepikt door een cult-publiek. Na 1982 wordt het even rustig maar in 2008 verrat hij vriend en vijand met een nieuwe plaat voor zijn eigen Triumph-label. Sinds een paar jaar heeft Acid Jazz de licenties van alle muziek van de hand van Hutson. Eddie Piller, oprichter van Acid Jazz, is een grote fan van Hutson en noemt hem de grootste inspiratie voor zijn eigen productie-activiteiten. 'Lucky Fellow' en 'Don't It Make You Feel Good' verschijnen op 13 april van dit jaar als single en dat valt samen met de heruitgave van de albums 'Hutson' (1975) en 'Hutson II'. Dat wil niet zeggen dat het de eerste en tweede elpee zijn van Hutson, in werkelijkheid zijn het respectievelijk zijn derde en vijfde. 'Lucky Fellow' is een vrij lang nummer van het eerstgenoemde album dat door het collectief The Disco Freaks is terug gebracht naar een single-vriendelijke 'edit'. Méér 'geluk' dan dit kan niemand verdragen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten