dinsdag 9 oktober 2018

Raddraaien: Paul Da Vinci



Na een paar uren te hebben rond gehangen op Youtube moet ik toch nog maar een tweede bericht publiceren. Ik kan het me immers veroorloven. Eerst zijn de vooruitzichten dat dinsdag en woensdag de mooiste dagen worden. Ik heb dus meteen het idee om woensdag vrijaf te nemen van het werk. Nu blijkt dat het woensdag én donderdag is, maar helaas... donderdagmiddag zal ik gewoon moeten bezorgen. Ik zou morgen in de tuin aan het werk willen en het zou ideaal zijn als er ook nog een paar uren overblijft voor een fietstochtje. Ook al is het maar op en neer naar Dwingeloo voor boodschapjes. Eerst publiceren en daarna mijn bed opzoeken, dat is het plan. De volgende 'Raddraaier' komt uit een jaren zeventig-bak. Ik geef mezelf opnieuw drie kansen. De eerste brengt me bij de Nederlandse groep Tiffany, de tweede is een single van de Twee Pinten en de derde deze van Paul Da Vinci. Dat moest hem dan maar worden. De 'Raddraaier' van vandaag is 'Your Baby Ain't Your Baby Anymore' van Paul Da Vinci uit 1974.

Waar en wanneer? Er staat me iets van bij dat ik de single al een tijdje heb en dat ik hem pas later heb ingeschreven in de kaartenbak. Maar... waar zou die dan vandaan moeten komen? Ik vermoed dat de single me een gulden heeft gekost bij Sunrise en vervolgens kan ik niet ontdekken wanneer ik hem heb gekocht. Het is een feit dat ik me in deze tijd schaam voor de plaat en hem niet durf te draaien over de luidsprekers. Waarom? Tja, als ik dat kon herinneren? Tegenwoordig durf ik de plaat wel te draaien op de radio. Het is gewoon een 'cheesy' plaatje uit de jaren zeventig en het is natuurlijk wachten op die idiote uithaal tegen het einde. Ik ga steeds meer geloven dat ik de plaat bewust heb gekocht bij Sunrise en hem meteen heb ingeschreven, maar dit nooit heb willen toegeven. Hoe dan ook: Volgens de kaartenbak zou ik hem in oktober 1990 hebben gekocht.

Zeg je Paul Da Vinci, dan zeg je The Rubettes. Toch kent 'Sugar Baby Love' een geschiedenis voordat het een wereldwijde nummer 1-hit wordt. Wayne Bickerton en Tony Waddington hebben in de jaren ervoor gepoogd om van The Flirtations de Engelse Supremes te maken. De groep heeft weliswaar een paar hits in Nederland, maar in Engeland wordt het niet echt wat. 'Nothing But A Heartache' piekt in de Engelse 'bubbling under'-lijst die nimmer wordt gepubliceerd maar binnen de BBC wordt verspreid om de speellijsten samen te stellen voor de programma's. In 1973 zien Bickerton en Waddington een interesse ontstaan voor de jaren vijftig. Het wil graag inspelen op de trend en schrijft daartoe 'Sugar Baby Love'. Paul Da Vinci is aanwezig bij de opnamesessie van de demo. Het nummer wordt eerst aangeboden aan Showaddywaddy, maar deze wijst het van de hand. Bickerton en Waddington formeren dan een eigen groepje: The Rubettes. Da Vinci is opnieuw betrokken bij de opname van de single, maar bedankt voor de eer om deel te gaan uitmaken van The Rubettes. Hij heeft dan juist een solo-contract gekregen bij Penny Farthing. Alan Williams van The Rubettes is niet op de plaat te horen en playbackt de zangpartij van Da Vinci voor de televisie. De hoge registers worden bij de opvolgers niet meer gehaald omdat Da Vinci dan bezig is met zijn eigen carrière.

Paul Leonard Prewer wordt op 18 mei 1951 geboren in Thurrock in het graafschap Essex. In 1969 wordt hij lid van de band 1984 en maakt in 1969 en 1970 twee singles voor het Big T-label. Als 1984 ophoudt met bestaan, trekt Da Vinci naar Londen om zichzelf aan te bieden voor opnamesessies. Voor liedjesschrijver Tony Macauley neemt hij verschillende demo's op en zingt reclame-jingles in. Hij is op platen te horen van Gary Moore, Ringo Starr, Barry Blue en David Essex. Verder zien we hem in 'Top Of The Pops' in het gezelschap van Elton John en Justin Hayward. Da Vinci beschikt over een uitgebreide reeks aan toonhoogtes en zingt de volledige 'lead' van 'Sugar Baby Love', variërend van de lage zang in de brug tot aan de falsetto in het refrein. Als zijn stem overal ter wereld aan de top van de hitparade is te beluisteren, legt Da Vinci de laatste hand aan zijn eerste solo-single: 'Your Baby Ain't Your Baby Anymore'. Hij heeft de ideeën van Bickerton en Waddington schaamteloos gekopieerd en trekt wederom de hoogste registers los. Het levert hem een grote hit op, in Nederland bereikt het een tiende plek in de Top 40. Met de opvolgers gaat het snel bergafwaarts en ook The Rubettes moet al snel de stijl een beetje aanpassen om succesvol te blijven. In 1977 krijgt hij onderdak bij Epic, maar kort daarop is het gedaan met zijn loopbaan als hitmaker. Hoewel? Hij schrijft in 1978 de hit 'Anyway You Do It' voor Liquid Gold en is vier jaar later betrokken bij het project Tight Fit. 'Back To The Sixties Part Two' is de opvolger van een grote Engelse hit ('Part One') en het volgt op 'The Lion Sleeps Tonite'. Da Vinci is de zanger op 'Part Two' en pikt zo nog een graantje mee van het eerdere Tight Fit-succes.

Pensioengerechtigde leeftijd is een onbekend begrip in de showbiz en het lijkt er voorlopig nog niet op dat Da Vinci het rustig aan gaat doen. In de nieuwe eeuw toert hij met een uitvoering van The Rubettes, maar brengt eveneens twee klasieke werken van zijn hand ten uitvoering. Ik ben in de nieuwe eeuw slechts tweemaal met P&O op en neer geweest naar Engeland. Ik heb Da Vinci niet getroffen, maar hij heeft een tijdje een residentie op de veerboot. Zijn huidige band heet The Paul Da Vinci Explosion en is sinds 2016 actief. In 2018 treedt hij op samen met Gary Puckett & The Union Gap. Hij woont tot op de dag van heden in Essex.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten