woensdag 24 oktober 2018

Het zilveren goud: oktober 1993 deel VI



Even een foto uploaden? Nou, dat had nogal wat voeten in de aarde. Blogger bleef de foto maar rond draaien waardoor de singles op hun kant kwamen. Maar kijk... we hebben het weer voor elkaar gekregen. Voordat ik een duik neem in 1993, eerst wat 'nieuws' uit 2018. Ik heb vorige maand in de laatste 'Singles round-up' drie 'beloofd' die onderweg waren. Wicked Lester begon me hoofdpijn te bezorgen. De plaat wilde maar niet in Uffelte komen en de drie weken van de verkoper waren bijna voorbij. Ik heb vanmiddag bericht gehad van hem: De plaat wordt teruggestuurd naar Berlijn omdat... 'het niet is afgehaald van het postkantoor in Havelte'. Ja, dan moet ik natuurlijk wél weten dat het in Havelte ligt en de sul van een lokale postbode heeft geen 'We hebben u gemist'-kaartje in de bus gedaan. Blijkbaar moet ervoor worden getekend want de plaat past wél in de brievenbus. Meteen een klacht ingediend bij PostNL en ik kan alvast weer vijf euro overmaken naar de verkoper om het nogmaals te versturen. De postbode, waarmee ik al meerdere 'akkefietjes' heb gehad, zal weer eens goed op zijn donder krijgen, maar ik geloof dat hij daar immuun voor is geworden. De twee Italiaanse singles zijn vorige week 'al' op de bus gegaan, als... het goed... is gegaan. Het is bijna drie maanden geleden dat ik ze heb besteld. De singles uit deze aflevering van 'Het zilveren goud' zijn al wel alle zes gearriveerd en klaar voor een groepsfoto. Cilla Black heeft er zelfs nog een nieuw wit hoesje aan over gehouden!

Ik heb vorige maand de lange leren jas gekocht. Hoewel het voor mij al snel een dagelijks kledingstuk is, heb ik de jas gekocht met iets anders in het achterhoofd. Ik heb iemand leren kennen die geregeld op braderieën staat. In 1994 zal ik ook enkele malen met hem mee gaan en dit was in augustus ook de bedoeling geweest toen ik een dag onder de 'pokken' zat door verkeerde stuffies. Hij heeft een gedeelte van een loods in Hommerts tot zijn beschikking waar hij sleutelt aan van alles eng wat. En... hij heeft een Solex staan en daar wil hij mij op hebben. Dat is in eerste instantie de reden van de leren jas, maar door de week in Amsterdam krijgt het ludieke kledingstuk al snel een bijsmaak. Het zal rond deze tijd zijn geweest in 1993 dat ik voor het eerst oog in oog sta met het vervoermiddel. ,,Er moet nog wel iets aan gebeuren", zegt mijn kameraad en daar is geen woord Frans bij. Het is een stoffig zwart monster. Nu heb ik een doffe Solex altijd mooier gevonden dan die overdreven glimmende exemplaren die ik later op clubdagen zie, maar deze heeft nog de originele doffe lak. Over een paar maanden zal ik hem kopen voor, als ik me niet vergis, honderdvijftig gulden. Dat is niet veel geld en dik betaald als je bedenkt wat ik ermee wil doen. Een Solex is voor mij 'dagelijks vervoer' en daar is deze Solex niet geschikt voor. Het is een oudje, uit 1958, en het heeft een hele specifieke wielmaat. Bij de achterband zou een mountainbike-buitenband passen, maar die kan niet voorop vanwege het rolletje. Enfin, de eerste maanden met de Solex-blues is iets voor volgend jaar. Alle resterende singles van deze maand komen van Het Vliet uit dat ene winkeltje dat ik 'per toeval' ontdek op een woensdagmiddag.

1561 It's For You-Cilla Black (NL, Parlophone, 1964)
1562 Baby Get It On-Ike & Tina Turner (NL, United Artists, 1975, re: 1978)
1563 The Horse-Cliff Nobles & Co. (NL, CBS, 1968)
1564 Thank You For Loving Me So-Tom Koning (NL, Decca, 1969)
1565 Lyrics-Kayak (NL, Imperial, 1973)
1566 20th Century Man-The Kinks (NL, RCA Victor, 1972)

De oorspronkelijke 'It's For You' had officieel geen 'hartje' en gewoon een rond middengat. Deze mét hartje heb ik eveneens in Leeuwarden gekocht, maar dan bijna elf jaar later. Ik heb in januari 'Baby Get It On' met fotohoes op de kop getikt en ontdek dan dat de andere de heruitgave is van 1978. Het verschil zit hem in de b-kant: In 1978 is dat 'Sexy Ida'. Ike & Tina hebben omstreeks 2013 enige tijd in de Blauwe Bak gewoond. Cliff Nobles maakt nog altijd deel uit van de Blauwe Bak. Ik heb ook de 1975-heruitgave met fotohoes en de Veronica-jingles op de b-kant. Tom Koning is een jongeman die een carrière als Nederlandse Engelbert Humperdinck nastreeft of... zoiets zou ik me kunnen voorstellen. Het is een 'interessant' plaatje voor de verzameling, maar er is geen hout aan. Kayak en The Kinks hebben evenals Tom Koning meteen in 1993 de fotohoesjes intact. Zaterdag het laatste deel van 'Het zilveren goud' over deze maand in 1993.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten