donderdag 11 oktober 2018

Eretitel: 'I Don't Mind'



Ik heb net een half uur geleden de deur gesloten voor wat betreft 'Afterglow' van deze week. Het zal de meesten zijn ontgaan, maar het is komende zaterdag 'Cassette Store Day'. Bij de vijftigste verjaardag van de cassette in 2013 (waar ik ook een bericht aan heb gewijd) lijkt de toekomst nog onzeker, maar sinds dat lustrum is de cassette weer helemaal terug. Ik heb vanavond muziek gedraaid van de Amerikaanse releases die zaterdag eenmalig verkrijgbaar zijn. Evenals bij de reguliere 'Record Store Day' gaat het inhouden dat de restanten voor kampioensprijzen worden aangeboden op Discogs en Ebay. Ook heb ik mezelf geworsteld door 18 minuten Sun Ra en dat verdient een vaantje! Nu ga ik de avond besluiten met een aflevering van de 'Eretitel'. Ik meende dat ik deze had gebaseerd op een hitparade, maar daar zit ik blijkbaar even mis want de jongste komt uit 2014. Vandaag doe ik driemaal 'I Don't Mind', als jullie het niet erg vinden. Ik ben de laatste om bezwaar te maken!

3. The Buzzcocks (1977)
Howard Devoto is betrokken bij de oprichting van The Buzzcocks in 1976 en zijn band doet volop mee in de punkbeweging. In 1978 neemt hij echter een besluit dat enerzijds ontzettend 'punk' is en tegelijk vloeken in de kerk. Hij vindt de punk té weinig melodieus en gaat daarop verder met Magazine. Ik raak in 1998-99 onder de invloed van Magazine en kijk eigenlijk nooit meer naar The Buzzcocks. Zoals zoveel punkbands uit deze tijd zijn de singles vaak het meest interessant en wat dat betreft kan 'I Don't Mind' ermee door. Het wordt in Engeland in begin 1978 uitgebracht als een single en even later zal The Buzzcocks 'Ever Fallen In Love' afleveren. Dat laatste nummer wordt in de jaren tachtig succesvol vertolkt door Fine Young Cannibals. 'I Don't Mind' is een fraaie punkpop-single en ook niet meer dan dat. De nummers twee en drie zijn wat dat betreft inwisselbaar en The Buzzcocks moet op dit moment het onderspit delven.

2. Usher (2014)
Over vloeken in de kerk gesproken: Een R&B-artiest boven The Buzzcocks? Ik ben doorgaans geen fan van Usher, maar vindt dit één van zijn betere producties. 'I Don't Mind' wordt uitgebracht in combinatie met Juicy J. en Usher stelt zich uiterst loyaal op in dit nummer. Het maakt hem namelijk geen ruk uit of ze paaldanseres in een club is of een burgerlijk baantje bekleedt. Ze doet uiteraard dat eerste want hij beschrijft in geuren en kleuren hoe zij haar lichaam toont aan de toevallige passanten. Usher mag vandaag op twee.

1. James Brown & The Famous Flames (1961)
Ik ken het nummer van The Moody Blues. Het staat op haar eerste album, 'The Magnificent Moodies', maar voor 'Tuesday Night Music Club' kies ik dan toch voor het origineel. James Brown getuigt zich eveneens weinig kieskeurig in vergelijking met later materiaal. De dame in kwestie hoeft hier bijvoorbeeld geen hotpants te dragen. Het is meer een bluesy nummer in vergelijking met het overige werk van James Brown, maar het heeft een 'soul' in zich dat garant staat voor een spetterende podiumpresentatie. James Brown levert voor mij de ultieme 'I Don't Mind' van deze drie, maar eigenlijk had ik de uitstekende cover van The Moody Blues moeten opnemen in deze aflevering.

Volgende week ga ik erg duizelig worden van de 'Eretitel'. Dan driemaal 'Around And Around' en dat heeft, ten tijde van de radioshow, met het recente overlijden van een muziekheld te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten