woensdag 3 oktober 2018

Het zilveren goud: oktober 1993 deel I



Het is deze maand dertig jaar geleden dat ik mijn eerste platenspelertje kocht op een rommelmarkt. Het is de tijd dat de verzameling speelgoedautootjes verzadigd raakt en ik me ga werpen op het verzamelen van platen. Gedurende 2011 heb ik '20 Years Ago Today' gedaan. Bijna letterlijk op de dag dat ik het heb gekocht, schrijf ik twintig jaar later een berichtje over de betreffende single. In 2013 begin ik met 'De Prehistorie' en dat mondt in juni 2014 uit op 'Het zilveren goud'. Het einde komt in zicht want in juli 1994 komt ernstig het klad in de kaartenbak. Ik kan het echter nog een tijdje voortzetten want van veel platen uit 1994 weet ik wél wanneer ik deze heb gekocht. 'Twintig jaar' was leuk vanwege de 'Sergeant Pepper'-verwijzing en een zilveren jubileum is nóg beter. Als ik iets wist met dertig jaar zou ik zo weer opnieuw willen beginnen, maar dan met zelfgemaakte foto's van de eigenlijke boosdoeners. In dat laatste heb ik zoveel plezier gekregen dat ik heb besloten om 'Het zilveren goud' deze maand héél uitgebreid te doen. In totaal koop ik 41 singles. Ik ga in totaal zeven afleveringen doen: Zes van zes en tenslotte eentje van vijf. Vier daarvan zijn op de woensdagavond, de overige drie op zaterdagavond, omdat dan het publiceren ook nog wel eens zwaar wil zijn. Zes singles zijn bovendien erg fotogeniek. Mijn camera kiest op het laatst voor een nachtlandschap en dat resulteert in deze 'flitsende' foto.

De herfst is begonnen. Momenteel kijk ik best wel een beetje uit naar dit seizoen, maar daar is in de jaren negentig allerminst sprake van. Zeker in 1993 lijkt de herfst en winter eindeloos te worden. Op dit moment doe ik nog de 'cursus' in Leeuwarden, maar dat gaat tot een eind komen en ik heb nog altijd geen bruikbare richting kunnen vinden. Volgende week meer daarover. Ik heb het geluk dat ik inmiddels een uitkering heb, zodat ik niet meer op de portemonnee van mijn ouders hoef te teren en alles moet verantwoorden. In deze eerste aflevering van oktober 1993 ga ik niet dieper in op een bepaalde zaak, maar ik heb wel even nagedacht over wat er allemaal speelde. Misschien dat dit later nog eens van pas gaat komen als ik geen inspiratie heb. Het grootste deel van de maand staat nog in het teken van de cursus. Ook in de weekeinden reis ik geregeld naar Leeuwarden voor singles. Ik heb een kaart waarmee ik, buiten de spits, onbeperkt kan reizen tussen Sneek en Leeuwarden. De heenweg kan ik vaak met mijn broer mee rijden die bij een supermarkt in de buurt werkt. Soms kan ik ook mee terug. Ik raak in het bijzonder bevriend met één andere 'leerling'. Johan heeft net als mij een muziek-idioot en ik zal hem proberen een aantal keren op te zoeken. Hij beantwoordt gewoon niet de deurbel en dan zie ik weer een goed excuus om platen te gaan kopen. Oktober 1993 is ook de maand dat ik geregeld in 'De Draai' kom, een koffie- en speciaalbierencafé in Sneek. Daar zal ik veel van 1994 en 1995 doorbrengen. Niet in de kaartenbak maar wel in oktober óf november 1993: Ik krijg honderden elpees van iemand en wellicht dat ik daar ook nog eens een 'special' aan ga wijden. Nu trap ik dan af met de eerste zes singles van oktober 1993.

1531 All Along The Watchtower-Jan Akkerman (NL, CBS, 1984)
1532 I Can't Resist-Salix Alba (NL, Pink Elephant, 1973)
1533 Make My Life A Little Bit Brighter-Chester (NL, Stateside, 1973)
1534 If It's Alright With You Baby-The Korgis (NL, Rialto, 1981)
1535 Amoureuse-Kiki Dee (UK, Old Gold, 1973, re: 1988)
1536 Heart Of Gold-Neil Young (NL, Reprise, 1972)

De eerste vijf singles komen van hetzelfde adres waar ik onder andere Average White Band heb gekocht. Ik denk dat het ergens in de buurt van het Vliet moet zijn geweest, maar twijfel evenzeer of het een boekwinkeltje of gewoon een winkel in 'oude meuk' was. Neil Young is de eerste uit een partij welke ik tegen het lijf loop op mijn platenjacht in de Friese hoofdstad. Ik denk dat ik ook om en nabij het Vliet moet zijn geweest. Het is een mega-grote collectie van een voormalige disco-dj en bevat alle singles uit de jaren zestig en zeventig waarover ik soms kan dagdromen in 1993. Ik ga hier flink boodschappen doen!

Albert heeft me vorig jaar een 'upgrade' gestuurd voor Salix Alba, maar tot mijn grote verrassing heb ik ze niet omgeruild. Het is vooral het hoesje van de 'oude' dat een proces heeft ingezet. Als Dureco-hoesjes eenmaal een beetje vochtig zijn geweest, verpulveren ze met het verstrijken van de tijd. Toch nog eens vervangen door het betere exemplaar van Albert. The Korgis heb ik vorig jaar zelf vervangen en Neil Young heeft in 1993 een EMI-hoesje als onderdak. In 2002 tref ik de single mét fotohoes in Steenwijk. Omdat ik 'Amoureuse' al twee jaar 'origineel' in de bakken heb staan, schrijf ik deze single in 1993 in onder de b-kant, 'Loving And Free'. Toch kies ik vaak voor de Old Gold om in radioshows te draaien. Engelse persingen etc., het bekende verhaal?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten