vrijdag 19 oktober 2018

Singles round-up: oktober 2



Ten tijde van 'De Tafel' is het een terugkerend ritueel: Op vrijdagavond na mijn dienst in de post even Meppel in voor de koopavond. Vandaag heb ik het andermaal gedaan, maar ik hoef nu niet rond te kijken voor platen. Er zijn twee dingen die me in de stad brengen of... eigenlijk maar eentje. Voor de dampspulletjes moet ik naar de Koedijkslanden en dat is een flink stukje lopen vanaf het centrum. Dat doe ik dus even op de fiets en breng hem daarna in de fietsenstalling op het station. Ik zou gisteravond schone sokken aantrekken en wist al een tijdje dat dit 'armoede' was, maar kon gisteravond niet het juiste gat vinden. Ik heb schoenmaat 48 en dus is het niet een gevalletje van 'even meenemen uit de Albert Heijn' of meteen slagen bij de eerste de beste winkel. Het is tijd voor de geitenwollen sokken en dus probeer ik het eerst bij de Wibra. Ja, die geitenwollen-achtige sokken kunnen wel weer in het assortiment komen, maar op dit moment is 46 het grootste. Dan een gokje wagen bij de Scapino en... warempel... dat heeft nog één bundel 'goedkope' sokken in maat 48. Het heeft ook nog een actie met Puma-sokken en ook deze zijn in maat 48 maar omgerekend dubbel zo duur als mijn nieuwe sokken. Ik kan weer een jaar vooruit of misschien wel méér, als ik het net zo lang uitstel als de afgelopen weken. Op het Prinsenplein is kermis en ik eet een oliebol uit het vuistje. Een paar boodschapjes bij de Jumbo en dan op naar het station en op de fiets terug naar Uffelte. Geen platen, maar... ik heb voorlopig ook wel even genoeg aan de 24 van woensdag? Vandaag de volgende zes.

* Earth, Wind & Fire- Star (UK, CBS, 1979)
Ik heb het woensdag al genoemd: Het is een zooitje in de bakken in Hoogeveen. Ik zie ook een paar lege hoesjes waarvan ik hoop dat ik de platen nog ga tegenkomen. Nee, ik heb deze in Hoogeveen gelaten omdat ik de vorige keer nogal werd 'gecontroleerd'. Het gaat er nu een stuk vriendelijker aan toe! De Nederlandse 'Family Affair' van Sly & The Family Stone is eentje en 'Bye Bye Jane' van Fresh Air een andere. Wellicht dat de platen zonder hoes in de rekken staan en het is dan ook maar afwachten hoe deze de strijd hebben doorstaan. Dat Earth, Wind & Fire 'gewond' is, zie ik ter plekke en neem desondanks de plaat mee. Er mist een klein hapje in de single, maar er is precies één omwenteling tot de muziek intact en dus durf ik de gok wel aan. Ik heb 'Star' reeds in de Nederlandse uitgave maar deze is zwaar verrot. En ja... ik heb nog altijd een zwak voor Engelse persingen en veel plezier gehad van 'Fantasy'. Goed gegokt! Met de Stanton T.62 is het startproces nog ruim. En dan...? Dan knalt de muziek uit het vinyl. De Nederlandse persing klinkt tam in vergelijking tot dit. Het uitgebalanceerde 'midden' brengt de muziek van Earth, Wind & Fire tot leven!

* Electric Light Orchestra- Strange Magic (NL, Polydor, 1975)
Elpees hebben nooit écht 'mee gedaan' in de verzameling en toch heb ik enkele duizenden van deze gevallen. Daar zitten echter maar een paar albums tussen die ik moeiteloos van start tot einde kan beluisteren. Enkele elpees noem ik dan ook mijn 'alltime favourites'. Als ik nog eens de juiste inspiratie vind, wil ik eens voor een lijst gaan zitten met favoriete albums. 'Face The Music' van Electric Light Orchestra staat hoog in die lijst, dat is nu al zeker. Waarom 'Face The Music'? Ik koop in 1991 het eerste exemplaar en het zal bijdragen in mijn persoonlijke reis door de wereld van Jeff Lynne en zijn kornuiten. Natuurlijk dank ik de liefde voor de band aan mijn liefste zus, maar dat zijn voornamelijk 'Out Of The Blue', 'Discovery', 'Time' en de soundtrack van 'Xanadu'. 'Face The Music' is mijn favoriet voor wat betreft de oude ELO hoewel je me, in principe, kan wakker maken voor iedere elpee. Qua singles mis ik nog een paar en ben bijzonder in mijn nopjes met deze fraaie Nederlandse 'Strange Magic' met fotohoes. Waarom heb ik 'Rockaria' laten liggen? Die heb ik woensdag wel even in de handen gehad?

* Everything But The Girl- Each And Everyone (Duitsland, Blanco Y Negro, 1984)
Nadat ik een hele tijd heb vol gehouden om de jaren tachtig te verafschuwen, is het omstreeks 2003 dat ik met terugwerkende kracht de liedjes uit dat decennium opnieuw leer kennen. Het is dezelfde tijd dat ik 'Eden' van Everything But The Girl op elpee koop en, jawel, dat is een tijd waarin ik nog wél geregeld albums draai. 'Eden' groeit in die tijd uit tot één van de favorieten. Het latere album met 'Come On Home' heb ik destijds ook gekocht maar sinds ik dat nummer op single heb, staat het album te verstoffen. 'Each And Everyone' ontbreekt nog in de collectie en stiekem heb ik ook 'The Vinyl Countdown' van komende zondag in het achterhoofd.

* Heaven 17- Temptation (NL, Virgin, 1983)
Afgezien van een paar keer de Veronica drive-in-show als kind kan ik me niet heugen dat ik bij zo'n evenement ben geweest met een dj die van vinyl draait. Mijn vraag aan de oudere lezers: Kon je bij zo'n drive-in-show het vinyl horen kraken? Veel van de singles van woensdag zijn afkomstig van een mobiele discotheek uit Coevorden en het valt me op dat de plaatjes nogal rumoerig zijn. Op een stereo thuis valt het nog wel mee, maar het is dodelijk wanneer je het over een P.A. doet. Nee hoor, ik klaag niet over de kwaliteit, het valt me alleen op. 'Temptation' knispert wat op de achtergrond en is allesbehalve storend voor mij. Voor een euro zou je het minder kunnen treffen?

* Joe Jackson- Steppin' Out (NL, A&M, 1982)
Na 'Face The Music' van Electric Light Orchestra en 'Eden' van Everything But The Girl hebben we daar een volgend album dat ik hoog heb zitten: 'Night And Day' van Joe Jackson. 'Real Men' heb ik een paar keer teveel gehoord, maar 'Steppin' Out' is het type waarvan ik nóóit genoeg ga krijgen. Blij om deze eindelijk eens op single te hebben!

* Madness- Tarzan's Nuts (NL, Stiff, 1980)
Volgend jaar op deze dag een uitgebreid bericht over de twee albums. Vandaag is het namelijk 39 jaar geleden dat twee albums tegelijk uit kwamen: Het debuut van Madness en The Specials. Twee mijlpalen in de muziekgeschiedenis. Ik heb nooit beseft dat 'Nightboat To Cairo' als dubbele a-kant is uitgebracht en dat 'Tarzan's Nuts' alleen in ons land een single is geweest. Ik had achteraf gezien even verder moeten zoeken naar een complete 'One Step Beyond'. Mijn oude exemplaar mist namelijk een hoek. Eens gesneuveld bij een optreden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten