vrijdag 19 oktober 2018

Eretitel: 'Around And Around'



Zeventien keer in de maand publiceren en het lijkt net alsof we dagelijks publiceren? Ik weet dat ik onnodig streng ben voor mezelf maar ik wil aan het einde van de maand corresponderende berichten in de 'sidebar' hebben staan en daarmee het jaar compleet. In de afgelopen acht jaar is het een en het ander veranderd in mijn situatie. Verandering van werktijden, de radioshows en nog een paar andere hobby's en activiteiten: Het maakt dat ik het niet altijd red om dagelijks te publiceren. Na twee berichten op dinsdag en woensdag vandaag andermaal een dubbele publicatie. Zo dadelijk de zes volgende singles in de 'Singles round-up', maar eerst een aflevering van de 'Eretitel'. Dat heeft zowel deze week als volgende week iets te maken met een recente overledene. 'Around And Around' is op dinsdag 21 maart 2017 de 'Listen Carefully' in 'Tuesday Night Music Club' en dat is kort na het overlijden van Chuck Berry.

3. Chuck Berry (1958)
En we komen de legendarische gitarist meteen tegen op de derde plek. Ik beschouw het nog altijd als een eer dat ik de man 'live' heb mogen zien in 1998 en dicht de man ook een grote invloed toe op het verloop van de popmuziek in de jaren zestig en zeventig. Als het dan tot de specifieke liedjes komt, haak ik al vrij snel af. Dat is niet alleen het geval bij Chuck Berry maar ook andere giganten in de rock & roll. Na vijf liedjes vind ik een verzamelelpee welletjes en stop ik deze terug in de hoes. Het is een 'lastige' aflevering van de 'Eretitel'. Ik heb eerder alle drie nummers opnieuw beluisterd om tot een goed oordeel te komen. Het is met name de nummer twee die de doorslag heeft gegeven en daarom vinden we Chuck Berry vandaag op drie. Dat zou morgen wellicht de nummer twee kunnen zijn en ooit misschien ook nog wel nummer één, als ik een goede bui ben. Vandaag is het de nummer drie in de 'Eretitel'.

2. John Denver (1971)
De 'Kurt Cobain van de country'. Het is immers niet de eerste keer dat hij is neergestort met een vliegtuig. Het is omstreeks 1980 ook al eens gebeurd en toen was ook een overvloed aan alcohol in het spel en bestond het vermoeden dat het een mislukte zelfmoordpoging was. Alle grappen en grollen opzij, de line-dancers via de nooduitgang eruit en de vertolking van 'Annie's Song' door mijn zus op de melodica proberen te vergeten: John Denver was een uitstekende vertolker die soms heel poëtisch uit de hoek kon komen. Op zijn eigen manier. 'Poems, Prayers And Promises' bevat de dijenkletser 'Take Me Home Country Roads', maar ook dit miniatuurtje met de titel 'Around And Around'. Het wint vandaag van Chuck Berry en mag op nummer twee.

1. The Four Seasons (1967)
In 1963 zit de directie van Vee-Jay Records op rozen. Het heeft namelijk niet alleen The Beatles onder contract maar tevens ook het Amerikaanse antwoord op de Fab Four. Vee-Jay is nogal op dubieuze manier de distributeur geworden van The Beatles, iets van misleiding door een Amerikaanse agent, en in 1964 moet Vee-Jay concluderen dat ze erin zijn geluisd. Capitol neemt vanaf dat moment de taak over en Vee-Jay probeert middels de Oldies-singles nog haar gram te halen. In 1963 brengt het een gekke elpee uit: Eén kant met The Beatles en de andere met The Four Seasons. Inclusief een scorelijst, want het publiek mag beslissen welke band 'het beste' is. Een oneerlijke vergelijking. The Beatles bestaat van 1963 en 1970 in vrijwel dezelfde bezetting, waar The Four Seasons geregeld van leden wisselt en dus met nieuwe mensen ook kan inzetten op een nieuwe markt. Qua succes komt The Four Seasons in de schaduw van The Beatles, artistiek ontstijgt het soms dat van menig concurrent. Omstreeks 1967 brengt The Four Seasons platen uit die soms licht-psychedelisch van aard zijn en ook kijkt men in de liedboeken van de grote liedjesschrijvers. 'Around And Around' steekt The Beach Boys naar de kroon en is, wat mij betreft, op dit moment de enige juiste winnaar in de 'Eretitel'. De top drie zou er morgen of over een uur héél anders kunnen uitzien!

Als jullie het goed vinden ga ik het helemaal goed vinden dat ik het volgende week driemaal heel goed ga vinden. Dan 'It's Alright' met een andere zanger die we in maart 2017 zijn verloren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten