zondag 7 oktober 2018

Raddraaien: Dream Warriors



Ideeën genoeg voor komende berichten. De keuze maken is echter lastiger! Geen 'Horizontaal zeven letters' want ik ben vanmiddag eerst thuis gebleven. Vanavond nog een klein stukje gewandeld maar dat ga ik niet rekenen tot een 'Verticaal vijf letters'. Gewoon de Dorpsstraat uit en aan de andere kant van de Drentse Hoofdvaart naar de volgende brug. Ik heb niet precies gekeken hoe laat ik van huis ben gegaan en durf evenmin een afstand te noemen. Met drie kilometer is het snel afgelopen. Ik heb laatst een schijnbeweging gemaakt met 'Raddraaien' en weet daardoor dat ik vanavond een single uit de jaren tachtig-bak mag behandelen. Of eentje uit de jaren negentig en de nieuwe eeuw want deze staan eveneens in de jaren tachtig. De 57e single uit de derde jaren tachtig-bak levert me in eerste instantie 'Hollanders' op van Alexander Curly. Een beetje 'meh' en al eens eerder behandeld in de 'Prehistorie'. Het is immers de dertiende single uit mijn collectie. De derde ook alvast even bekeken en dat is Elvis Costello. Die kan altijd nog wel eens. De tweede keuze lijkt me vanavond het leukste: 'Wash Your Face In My Sink' van Dream Warriors (1990).

Waar en wanneer? De plaat zélf heeft ook een herinnering. Het moet september of oktober 1990 zijn geweest dat ik weer eens op de fiets naar Heerenveen ga. Daar kan ik middagen doorbrengen in een overdekte markt aan de Gedempte Molenwijk. Ze hebben daar duizenden, wellicht tienduizenden, singles. Ik heb dan nog niet veel te besteden en vaak verlaat ik de zaak met slechts twee singles. Dat is hier ook het geval: 'He's A Liar' van de Bee Gees en 'Child In Time' van Deep Purple. Het radio-landschap biedt in 1990 weinig variatie. Sky Radio en Radio 10 Gold zijn alleen via de kabel te krijgen en dus blijft alleen Hilversum over. In Heerenveen luistert men op zaterdag eveneens naar de NCRV en dat is dol op Dream Warriors en 'Wash Your Face In My Sink'. Er staat me iets van bij dat het 'Favorietschijf' is geweest, maar dat weet ik niet zeker. Wél dat dit eigenaardige plaatje opnieuw hoor als ik plaatjes sta uit te zoeken. Bijna eenentwintig jaar later ben ik op een zaterdag bij een grote kringloopwinkel in Hoogeveen. Ik doe daar flink boodschappen en neem ook deze van Dream Warriors mee. Typisch zo'n nummer dat ik in eeuwen niet heb gehoord maar dat een prettige associatie teweeg brengt. Geloof het of niet, maar het heeft zelfs nog een tijdje in de Blauwe Bak gestaan!

Ik ben een muzikale veelvraat. Er is zéér weinig dat ik niet kan verdragen. Vijftig-noten-per-seconde-fusionjazz is zo'n stijl waar ik helemaal niks mee kan. Gitaarvirtuozen als Joe Satriani en Joe Bonamassa hebben me nimmer kunnen bekoren. Piratenmuziek? Kan ik best een tijdje 'grappig' vinden, maar als bij zoveel soorten muziek snak ik naar variatie na een kwartier. Het is niet zo dat ik mijn neus ophaal voor rap. Ik erken dat het een tekortkoming van mezelf is dat ik het niet 'begrijp'. Dan heb ik het niet over de hedendaagse Nederhop want dat is ronduit afschuwelijk. Nederlands is al niet de meest poëtische taal, in een raptekst klinkt het zeer onbeholpen. Qua hiphop zijn er voor mij een paar uitschieters. Zo kan ik uren luisteren naar Dälek, ook al komt dat door de sample-keuze van de groep. Het haalt elementen uit de Duitse progressieve rock en dat past goed bij de ietwat donkere, soms politiek-getinte, teksten. Aan de andere kant is daar de jazzy hiphop uit de vroege jaren negentig en dan kom je gauw terecht bij Dream Warriors.

Het is aanvankelijk een duo. Louis Robinson noemt zich King Lou en Frank Allert adopteert de naam Capital Q. Dream Warriors wordt in 1988 opgericht in Toronto in Canada. Het krijgt een contract bij 4th & B'way, met een wereldwijde distributie door Island, en in 1991 verschijnt het debuutalbum van Dream Warriors: 'And Now The Legacy Begins'. Het heeft dan reeds twee singles uitgebracht. 'Wash Your Face In My Sink' is de eerste kennismaking met hetduo. De single is een bescheiden hit in ons land en bereikt een zestiende plek in Engeland. De opvolger heet 'My Definition Of A Boombastic Jazz Style'. Dat nummer bevat een sample van 'Soul Bossa Nova' van Quincy Jones dat in Canada wordt gebruikt voor de televisieshow 'Definition'. Deze single wordt in delen van Europa een grote hit en bereikt zelfs nog een plaats in de Amerikaanse hitlijst. Daar zal Dream Warriors vooral uitgroeien tot een cult-act. De maffe samples en het creatieve woordgebruik vormen de kwaliteiten van het duo. Het zal een paar jaar later uitbreiden tot een kwartet en hun cover van 'Float On' van The Floaters wordt nog een hit in Nieuw Zeeland. In de rest van de wereld zal Dream Warriors vooral worden herinnerd dankzij het debuutalbum. Het laatste album van Dream Warriors, dan weer een duo, stamt van 2002.

Ik heb de single in een neutraal wit hoesje en het lijkt me dat het ooit is uitgegeven als 'promo', terwijl het gewoon de Duitse persing is. Inclusief een spelfout op het label: 'Dash Your Face In My Sink'. Volgende week ga ik in 'The Vinyl Countdown' platen draaien van artiesten en groepen wiens naam met een 'D' beginnen en het moet wel raar lopen als Dream Warriors in deze drie uren niet aan bod komt. Ik heb er nu al zin in!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten