dinsdag 23 oktober 2018

Singles round-up: oktober 4



Ik heb het vorige week woensdag getroffen! Nu is Hoogeveen niet bepaald het einde van de wereld en laat ik me niet afschrikken door een zuchtje wind of een beetje regen, maar de herfst heeft nu dan toch eindelijk haar intrede gedaan. Ik kan vandaag geen reden bedenken waarom ik naar de winkel zou moeten gaan en de motivatie om naar buiten te gaan is sowieso erg klein. Morgen ga ik door weer en wind naar Meppel om te bezorgen en dus kan ik genieten van zo'n 'rustdag'. Een beetje met de show bezig en wat zaken waar ik anders weinig tijd voor heb. Ik heb vanmiddag, bijvoorbeeld, een vracht platen terug gebracht naar zolder en op de juiste plekken neer gezet. Nu hoef ik alleen nog de zes singles toe te voegen die ik nu ga behandelen: Het laatste deel van de 'Singles round-up' voor wat betreft Hoogeveen.

* Jackie Trent & Tony Hatch- Thank You For Loving Me (UK, Pye, 1968)
Ik begin altijd hevig te trillen als ik een single vind van Jackie Trent. Het zou in dit geval nergens voor nodig zijn. 'You Baby' is immers van Trent alleen en is uitgebracht op het roze Pye-label en niet het lichtblauwe zoals deze. 'You Baby' is een trofee in de Northern Soul en bovenal een zeer prettig nummer als je de 'soul' in twijfel trekt. Het plaatje is een fortuin waard, maar dat zal niet gelden voor deze single met Tony Hatch. Beide kanten zijn geschreven door Trent en Hatch zelf. 'Thank You For Loving Me' heeft een groots orkest onder leiding van Hatch, maar het is allemaal té statig om het in de buurt van 'You Baby' te brengen. 'Don't Stop Now' op de keerzijde is geïnspireerd door 'Ode To Billy Joe' en vind ik eigenlijk beter, hoewel de plaat tot tweemaal toe lelijk blijft hangen.

* T.Rex- Truck-On >Tyke< (Duitsland, Ariola, 1973)
'Get It On' met Nederlandse 'fotohoes' is de eerste die ik in Hoogeveen uit de bak haal. Helaas... die heb ik daar geleten. Deze 'Truck-On' mag wel mee! Het hoesje brengt me meteen terug naar de tijd van Sunrise Records. Dat heeft in 1991 voor vijf gulden een exemplaar staan met de songtekst erop geplakt. Hoe later op de middag, hoe meer ik ga twijfelen of ik de single al niet heb. Ja, nu weet ik het weer! 'Truck-On' komt uit die merkwaardige collectie Ariola-platen van de kringloopwinkel in Dieverbrug en heb deze plaat, zonder hoes, in 2016 gekocht. Het is niet Bolan's sterkste nummer, maar desondanks een 'upgrade' ten aanzien van de oude.

* Water- Holiday (NL, Philips, 1975)
Een plaatje waar ik heel nieuwsgierig naar ben. Ik weet dat de Westerbeek van Water eerder bij Sandy Coast heeft gespeeld en ook een paar zeer aparte spin-offs heeft geleid. Deze past naadloos in het rijtje: Een zeer apart plaatje en toch 'catchy' genoeg om een grote hit te zijn. Zover is het echter nooit gekomen. Ook de b-kant even opzetten om te horen wat dat gaat brengen. 'All Around You Tumble' begint erg trippy en het klinkt alsof de zangeres een cocktail van spraak0water, alcohol en iets te roken heeft gehad. Vervolgens knalt het los in een stevige rocksong met een boodschap. 'Eigenwijs' is de beste omschrijving voor dit plaatje.

* Albert West- Hot Havanna Nights (NL, CNR, 1984)
Albert West maakt zijn debuut in mijn singles-collectie! Okay, hij is een paar maal vertegenwoordigd met The Shuffles, maar ik heb mijn verzameling verschoond gelaten van zijn zoetsappige covers uit de jaren zeventig. Als er dan óóit een plaatje van Albert West in de verzameling komt, dan hebben we het over 'Hot Havanna Nights'. Als ik het plaatje eens hoor in de jaren negentig weet ik in eerste instantie niet dat het Albert West is. Ik heb lang geleden met mezelf afgesproken dat 'eenmaal iets leuk vinden' niet veranderd als we de naam van de artiest horen. Dat geldt dus eveneens voor Albert West. Dan volgt nog wel een fraai 'mysterie'. In de credits staat 'unknown' waar de componist of tekstschrijver moest staan. Wie het weet, mag het zeggen! O ja, dit moest toch maar de enige Albert West-single blijven in de verzameling...

* Skipper Wise- Standing Outside In The Rain (België, Indisc, 1989)
Ik heb deze single al eens in 2004 gekocht maar die kan ik momenteel nergens vinden en ook staat me iets van bij dat deze een ernstige beschadiging heeft opgelopen. Zonde, want het is zo'n leuk nummer! Het staat in de Tipparade als de jaren negentig een aanvang neemt. Het heeft de herinnering aan een schoolvakantie. Hoewel ik in deze tijd vooral met mijn hoofd in de jaren zestig en zeventig zit, kan Skipper Wise meteen mijn goedkeuring weg dragen. Leuk om hem weer eens te horen! Wat zou er van meneer Wise terecht gekomen zijn?

* Yazz & The Plastic Population- The Only Way Is Up (België, Big Life, 1988)
Deze heb ik vorig jaar al eens gekocht, maar deze single verdient een 'upgrade'. Ik ben er niet zeker van of ik hierin ben geslaagd. Hij klinkt ietsje beter maar van een 'Near Mint' is nog steeds geen sprake. Deze mag echter blijven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten