dinsdag 2 oktober 2018

Raddraaien: Brian Hyland



Het jaar vóór Wolfman Radio zit ik doordeweeks aan een strak film-dieet. Dat zien jullie op Soul-xotica terug in de rubriek 'De Video Draait'. Heel enkel koop ik nog wel eens een dvd bij de kringloopwinkel maar de behoefte is verdwenen om hierover te schrijven. Zó snel is het gegaan... In 2012 zijn er nog minstens twee adressen waar je dvd's kan huren. Bestaat het begrip 'videotheek' nog wel? Zelfs de dvd lijkt een schaars goed te worden. De reden waarom ik gisteren niet heb gepubliceerd, is het feit dat ik twee films achtereen heb gezien. Baz, de Schotse Wolfman Radio-fan die me in de december en mei heeft verrast met een aantal platen, kent complete series en films uit zijn hoofd en kan zomaar overschakelen naar een uiterst gedetailleerde scene uit een film. Zo begint het vanmorgen ook. Een aantal 'clips' herken ik en ik heb wel een vermoeden, maar vraag het toch even. Juist! Het komt uit 'Bad News' en 'More Bad News'. Twee films die al jaren op mijn 'nog te bekijken'-lijst staat. Een vluchtige blik op Youtube laat een beduimelde kwaliteit zien en hetzelfde moment heb ik twee links van Dailymotion binnen. Ik heb ze dus beide gezien en mag mezelf nu eveneens tot Bad News-'fan' rekenen, hoewel ik weer niet het fotografische geheugen heb dat ik kan 'mee spelen' in de chatroom. Dan trap ik nu de nieuwe maand af met een 'Raddraaier'. De 23e single uit de tweede reserve-Blauwe Bak is meteen raak! Een plaat en artiest waarover ik nog steeds niets heb geschreven. De 'Raddraaier' is 'The Joker Went Wild' van Brian Hyland (1966).

Niets over de plaat geschreven? Dat is niet helemaal waar. Ik heb de single in september 2013 gekocht en het heeft in zowel de Blauwe Bak Top 40 van het derde kwartaal van 2013 als in de Blauwe Bak Top 100 gestaan. Ik heb de single ook genoemd in de 'Dodenrit' van Leon Russell omdat deze, samen met J.J. Cale, ten tijde van 'Joker' sessiewerk verricht voor Hyland. Maar wat doet Brian Hyland in het verhaal over David Bowie? Daar kijkt de zoekfunctie naar de namen Brian én Hyland en, ja, die worden beide gebruikt. Ik koop de single bij Rarenorthernsoul en dat heeft op dat moment een aantal bootlegs voor dievenprijsjes. 'The Joker Went Wild' lijkt uit de koker te komen van Soulful Records, de bootleg-dealer waar ik in de loop der jaren vaker van heb gekocht. Deze single valt in dezelfde categorie als 'Send My Baby Back' van The Pointer Sisters. Beide singles hebben een lay-out van een 'dubieus' label, maar in werkelijkheid zijn de titels nooit op respectievelijk Oldies en Out-Of-The-Past verschenen. Een niet-bestaande bootleg van een bootleg dus of de rijke fantasie van een illegale drukker.

Out Of The Past is een semi-legaal label dat Northern Soul-platen opnieuw perst in de jaren tachtig, Oldies is een sub-label van Vee Jay dat in eerste instantie oude doowop-titels opnieuw doet verschijnen. Als Vee Jay de distributiedeal van The Beatles verliest aan Capitol worden een paar 'oudjes' van de The Fab Four als Oldies uitgebracht. Naast een officiële serie wordt Oldies eveneens te pas en te onpas gebruikt voor onofficiële releases. Zo komen we dus bij deze combinatie. 'The Joker Went Wild' van Brian Hyland op de ene kant en 'Backfield In Motion' van Mel & Tim op de keerzijde. Op 45cat wordt uitgegaan van een Amerikaanse persing, maar ik vermoed eerder dat het een Engelse persing is. Zo ben ik intussen even terug naar 45cat gegaan om deze opmerking toe te voegen. Genoeg over bootlegs, laten we het eens over Brian Hyland hebben!

Brian Hyland wordt op 12 november 1943 geboren in Woodhaven in de wijk Queens in New York. Hij timmert in de late jaren vijftig aan de weg met een zanggroepje maar wordt in 1959 als solist geselecteerd om een plaatje te maken voor Kapp Records. Brian wordt daarbij verbonden aan het duo Paul Vance en Lee Pockriss en Brian wordt één van de gezichten van de nieuwe 'high school'-rage. Keurige jongemannen die onschuldige liedjes vertolken met de diepgang van een kano en welke een zéér breed publiek aanspreekt. De 'high school' is ergens ook de voorloper van de latere 'bubblegum'. Hyland scoort zijn eerste grote hit in 1960 met 'Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polkadot Bikini' en zal het succes volgen met de mierzoete songs 'Sealed With A Kiss' en 'Ginny Come Lately'. Het zijn met name The Beatles en de twist-rage die een einde brengen aan de 'high school'. Slechts een handjevol zullen zich later staande weten te houden. Rick Nelson zal een 'serieuze' artiest worden en ook Brian Hyland gaat op tijd de country in om voor eeuwig een gesjeesde 'high school'-artiest te blijven zoals bijvoorbeeld Fabian. Hyland heeft in 1966 zijn laatste Amerikaanse top twintig-hit met 'The Joker Went Wild' dat een decennium later (of misschien nóg later) een cultstatus krijgt in de huis- tuin- en keuken-Northern Soul-clubs. Geen 'big shot' die met de plaat in verband wil worden gebracht!

Hyland is in 1963 in Dallas, Texas als John F. Kennedy wordt vermoord. Hij zet zijn ervaringen op papier in 'Mail Order Gun', een nummer dat op zijn titelloze elpee uit 1970 zal verschijnen. Hyland is in 1970 richting de country gegaan en zal in 1971 nog eenmaal de Nederlandse hitparade aandoen met zijn vertolking van het oude Impressions-liedje 'Gypsy Woman', geproduceerd door een andere coryfee uit een grijs verleden: Del Shannon. In de midden jaren zeventig stoft de voormalige Shuffles-zanger Albert West de 'high school'-platen af en brengt het terug op de hitparade. In 1988 neemt West een nieuwe versie op van 'Itsy Bitsy' mét Brian Hyland. Hyland treedt nog altijd op met zijn zoon Bodi op drums. Hij is getrouwd met een nicht van Larry Fine van het komische trio 'The Three Stooges'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten