dinsdag 15 maart 2016

Week Spot: Sheree Brown



'Het verlangen van mijn hart is dat jullie harten worden aangeraakt door mijn muziek'. Tot zover Sheree Brown in haar eigen woorden. Iemand anders schrijft: 'Sheree Brown is een rasartiest met een gouden hart'. Dat zou je over meer artiesten kunnen zeggen, maar in geval van Sheree Brown is dat van toepassing op de projecten die ze doet naast de muziek. Ze runt een liefdadigheidsinstelling en publiceert kinderboeken met haar echtgenoot. Op muzikaal gebied brengt ze de laatste tijd zo nu en dan een gospel-cd uit, maar is ook niet té beroerd om naar een soul-weekend in Engeland te komen. De foto boven dit bericht is van een optreden van Brown tijdens zo'n weekend in 2012. Bij gebrek aan beter. De Week Spot wordt namelijk nergens vermeldt als single en er bestaan ook geen afbeeldingen van. De zilveren letters op het paarse Capitol-label krijg ik niet duidelijk voor de lens en dus laat ik het hierbij. De kersverse Week Spot is voor Sheree Brown en haar 'I Wanna Be By Your Side' uit 1981.

Haar eerste voornemen in dit bericht is helemaal geslaagd. 'I Wanna Be By Your Side' heeft zichzelf een weg naar mijn hart gedanst en is nu al niet meer weg te denken uit mijn leven. Mark, de dj en dealer uit Engeland, biedt de single aan met een Youtube-video. Bij het intro ben ik niet overtuigd, maar laat het toch even verder spelen. Dan hoor ik het refrein en ben ik vlug bereid. We gaan het gewoon proberen... Ik heb sindsdien geen seconde spijt gehad. 'I Wanna Be By Your Side' is een heerlijke 'two-stepper'. Wéér een nieuwe term op Soul-xotica? Ja, ik kende het voorheen als 'post-disco' en heb het ook altijd zo genoemd. Nadat Moroder en Stigwood de oorspronkelijke disco hebben 'verkracht', gaan de zwarte soul-artiesten weer terug naar de basis. De beats zijn minder vierkwartsmaat en vooral minder hard. Hoewel ik jaren om de 'two-steppers' heen ben gefietst, is het met name sinds 'I'm Gonna Make You A Star' van Faye Marshall en een paar recente gospel-aankopen dat ik de 'two-steppers' hun plek gun in de koffers. Dit is het andere uiterste van een Northern Soul-klassieker als 'The Snake' van Al Wilson. Een naam die we deze maand ook nog gaan tegenkomen op Soul-xotica. De lol kan niet op!

Sheree is een kerstkind. Ze wordt op eerste kerstdag 1955 geboren in Los Angeles. Over haar jeugd en vroegste muzikale ontwikkelingen kan ik helaas niets vinden. Het verhaal begint pas als Sheree 23 jaar is. Ze gaat dan liedjes schrijven voor haar hartsvriendin Patrice Rushen. Die kennen we het beste van de disco-hit 'Forget Me Nots', dat helaas weer niet is geschreven door Brown. In 1981 krijgt ze een contract bij Capitol en maakt twee elpees. De eerste heet 'Straight Ahead' en in 1982 verschijnt de opvolger: 'The Music'. Op haar debuut staat niet alleen onze Week Spot, maar ook 'It's A Pleasure' dat later een hit zal worden voor Frances Nero. De albums laten vooral haar kunst van liedjes schrijven zien, maar de verkopen vallen tegen, ondanks het feit dat Rushen, Syreeta, Paulinho Da Costa en Stevie Wonder mee zingen en spelen. In de jaren negentig schrijft ze met Patrice Rushen 'Groove Thang', dat in de uitvoering van Zhané in 1994 goed is voor een gouden plaat in Amerika. In 2001 begint ze een groep met Patrice Rushen. Het noemt zichzelf SBPR en buiten de initialen van de dames staat het voor 'Sisters Being Positively Real'. In dat jaar verschijnt het album 'Beautiful Woman'.

Haar man, Douglass Johnson, staat zo nu en dan op de kansel en Brown presenteert onder andere een gospelshow voor de radio en schrijft de gospel-hit 'Looking For You' voor Kirk Franklin. Verder zou je haar huidige activiteiten kunnen omschrijven als 'idealisme'. Het streven naar een betere wereld met verdraagzaamheid. Omdat je dit niet jong genoeg kunt leren, geeft Brown een serie kinderboeken uit: 'Zhakanaka The Word' en ook heeft ze een cd met liedjes opgenomen hiervoor. Ze heeft een eigen productiemaatschappij dat zowel de boeken uitbrengt als cd's van haarzelf en andere artiesten. Zo heeft ze de rechten verworven van haar twee Capitol-albums. Haar meest recente schijf heet 'Messages From The Heart' en is in het kleine soul-wereldje met heel veel enthousiasme ontvangen. Daarnaast bestiert Brown met Johnson een project voor weeskinderen in Haiti. Ook regelt ze psychologen en andere hulpverleners voor families die getroffen zijn door de aardbeving van 12 januari 2013 en die daardoor getraumatiseerd zijn. Dit bekostigt ze uit de verkoop van boeken en cd's.

Een schrijver op de Engelse soul-website 'Soulwalking' gebruikt grote woorden om Brown te beschrijven. Om deze grote woorden en vergelijkingen weg te laten, het is zeker dat Sheree ondanks een paar hits een gruwelijk ondergewaardeerde songwriter is. Het zeer prettige 'I Wanna Be By Your Side' is daar een mooi voorbeeld van en de titel van Week Spot is dik verdiend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten