vrijdag 11 maart 2016

Van hit naar her: Alessia Cara



Ik moet het archief even raadplegen en kom er dan achter dat ik Alessia Cara eenmaal heb genoemd op Soul-xotica. Dat is in het bericht 'Dat is dan(ce) 2015' naar aanleiding van de 'Floorfillers Top 25' (18 december 2015) die ik dan op de radio heb gedaan. Mijn favoriete dance-tracks van 2015 op een rijtje. Op nummer vijf in dat overzicht staat Alessia Cara met de 'Lucian Mix' van 'Here'. Het origineel is té poppy voor 'Floorfillers', maar die mix is precies datgene dat ik zoek voor de show. Ik moet opbiechten dat ik een single soms zó fantastisch vind dat ik lang genoeg blijf zoeken totdat ik een 'Floorfillers'-geschikte remix heb gevonden en dat is bij 'Here' ook het geval. Ik beloof in dat bericht dat Alessia spoedig aan bod zal komen en als ik dat binnen een paar weken had gedaan, dan zou ze ook daadwerkelijk in de Top 40 hebben gestaan. Nu is het maart en heeft Alessia een nieuwe single uit welke bij ons nog in de stemlijst voor de Tipparade staat. Ik vind het niet zo 'pakkend' als 'Here', maar toch durf ik 'Wild Things' wel in het kader van 'Van hit naar her' te presenteren.

Ik ga me eerst weer ontpoppen als een 'ouwe zak', want wat deden wij toen Alessia Cara het levenslicht zag? Haar paspoort vertelt dat het 11 juli 1996 is. Dat is voor mij de tijd dat ik via de Jeugdwerkgarantieplanwet (Ja ja, spellingcontrole, keur het maar af! Het heette toch echt zo!) op de redactie van het Sneeker Nieuwsblad. Ik ben daar reeds in juni begonnen, maar het is in juli dat ik leer over de drempel heen te stappen bij interviews. Later in 1996 zal ik les krijgen van Ton Van Dijk en zijn ervaringen met Ischa Meijer maken dat ik later in mijn werk nog wel eens over de schreef zal gaan (nimmer zo erg als Meijer overigens...). Dat is mijn zomer van 1996 en in die tussen tijd bevalt een Italiaanse immigrante in het Canadese Brampton van een dochter. Ze noemen haar Alessia, hoewel haar achternaam officieel Caracciolo luidt.

Als kind schrijft Alessia gedichten en doet aan theater. Op tienjarige leeftijd komt ze in het bezit van een gitaar en leert ze zichzelf eigenhandig liedjes naspelen die ze op de radio hoort. In 2009 maakt ze haar debuut op Youtube met een eigen videokanaal waar ze haar covers tentoonspreidt. Je hoort tegenwoordig vaak de kritiek dat 'alle nieuwe muziek uit de koker komt van televisiemakers', maar Cara is inmiddels het zoveelste bewijs van het tegendeel. Hoewel covers niet meteen het meest origineel is, neemt zij, alsmede vele anderen, zélf het initiatief om een Youtube-kanaal te starten. Omdat ze als kind al gedichten schreef, lukt het Alessia op een zeker moment om zelf liedjes te maken en daardoor mag ze zich op negentienjarige leeftijd 'singer-songwriter' en platenproducer noemen.

Ze tekent een contract bij EP Entertainment met een distributie-deal via het legendarische Def Jam Recordings. Ik weet niet of jullie het herkennen, maar ik kan er wel iets mee. De feestjes die geen feestjes blijken te zijn, althans...? Voor alle aanwezigen is het feest, behalve voor jou. Jij ziet niets anders dan een optocht van mensen die gezien willen worden. Je probeert zo onopvallend mogelijk in een hoekje te blijven zitten en snauwt iedereen weg die je probeert over te halen mee te gaan in het feestgedruis. Hoe herkenbaar dit is, blijkt wel uit het succes van 'Here'. Welke muziek er wordt gedraaid op het feestje is niet bekend, maar het is duidelijk dat 'Ike's Rap III' van Isaac Hayes onderdeel van Alessia's 'feestje' is. Het nummer van Hayes uit de begin jaren zeventig is ruim twintig jaar later even alom als Portishead het gebruikt voor 'Glory Box' en Tricky voor 'Hell Is Around The Corner'. Opnieuw ruim twintig jaar later brengt Cara het terug naar de hitlijsten als basis voor 'Here'. De single verschijnt aanvankelijk in april van het vorige jaar, maar het is geen 'overnight sensation'. De media duikelt over elkaar met complimenten aan het adres van Cara en de plaat krijgt een paar mooie titels opgespeld. Eentje daarvan is '20 pop songs you need for your summer playlist' van Billboard, maar toch wil het niet helemaal vlotten met 'Here'. Het is pas in de nazomer dat het in Amerika een vijfde plek bereikt en ook in Canada goede verkopen oplevert. Nadat ze op 28 augustus de download-EP 'Four Pink Walls heeft uitgebracht, verschijnt op 13 november via Def Jam haar debuutalbum 'Know-It-All'.

'Wild Things' staat al een tijdje in de keuzelijst voor de Tipparade, maar het is pas sinds maandag dat de officiële video is verschenen voor het nummer. In het digitale tijdperk is zoiets het startschot om de single te gaan promoten. Alessia wordt nu al vergeleken met 'moderne R&B'-grootheden als Adina Howard en het is, bij nader inzien, het soort van zangeres dat we al een tijdje niet meer waren tegengekomen. Haar zangstijl zit een beetje tussen melodieus zingen en rappen in. Je moet ervan houden en dat doe ik. Vandaar dat ik haar deze 'Van hit naar her' van harte gun!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten