maandag 7 maart 2016

Een mager zesje: Boom



'Broodje poep', is mijn veel gemaakte mopje als ik het heb over het eerste Nederlandse woord dat ik leer. Het is nog steeds nauwelijks voor te stellen, want feitelijk ben ik een jongeling, maar in de vroege jaren tachtig is de voertaal op de basisschool in Friesland nog altijd Fries. Tot de eerste klas van de basisschool is Nederlands een soort van abracadabra, zoiets als Pools. In de eerste klas leer ik vervolgens de eerste woorden Nederlands. En het zal nooit meer hetzelfde zijn voor mij. Gretig bijt ik me vast in de taallessen, hang de vlag uit als we een opstel kunnen schrijven, 'publiceer' mijn eerste 'boek' als ik tien ben en nog even later ontpop ik mezelf als muziekrecensent. De komende maand(en) ga ik nog eenmaal het leesplankje af dat mij als zesjarige is bijgebracht. Vandaag met het eerste woord: Boom. De plaat die ik daaraan verbind is 'Born From A Tree' van Samara Lubelski.

Ach, als we nu toch met taallessen bezig zijn, 'boom' is 'beam' in het Fries. De uitspraak kan ik zo niet uitleggen, maar gelukkig zijn daarvoor handige hulpjes op het internet. Ik gebruik ze zelf ook vaak om 'moeilijke' namen uit te spreken op de radio. De eerste associatie met een boom als zesjarige zal vast de gouden regen zijn geweest, hoewel ik betwijfel of die dan nog bij ons in de tuin staat. Ik kan me de vruchten van de boom nog wel helder voor de geest halen en iedere keer in mijn latere leven als ik zo'n vrucht in de handen hou, ben ik opeens weer een klein nieuwsgierig knaapje. De gouden regen gaat ergens rond deze tijd naar de grond, dat weet ik wel. Gelukkig zijn er bomen genoeg in de omgeving. Niet dat het in Jutrijp erg bosrijk is, maar we hebben nog een paar bomen in de tuin staan. Eentje daarvan zal ik later nog vaak 'gebruiken': De eik opzij van ons huis. Als ik een sigaretje wil roken en het regent, dan sta je onder de eik nog het meest droog. Bij een volgend bezoek aan Jutrijp moet ik maar op zoek naar een alternatief, want sinds afgelopen zaterdag is de eik verleden tijd. Het ding was hoog gegroeid en zwiepte bij storm tegen de muur van het huis. Zaterdag heeft mijn zwager het mastodont in blokjes gezaagd. Dat gaat hem en zijn gezin warm houden komende winter!

Een jaar geleden heb ik een korte serie op Soul-xotica: 'De dolle roes'. Hierin beschrijf ik de 'dwaze' week in België in maart 2005, dan tien jaar geleden. Ik ga andermaal terug naar de eerste vrijdag van die week. De tocht was zwaar... Ik ontdek pas in de zomer van 2005 dat je ook naar Rotterdam kan reizen en daar de internationale trein naar Antwerpen kan pakken, maar of me dat in maart 2005 had gescheeld? Een paar dagen eerder is plots een flinke pak sneeuw gevallen en het wordt afgeraden om in de randstad te reizen met het openbaar vervoer. Ik heb geen last van de sneeuw nu ik over Arnhem en Nijmegen reis naar Roosendaal. Hoe zuidelijker je komt, hoe minder sneeuw er ligt. In Roosendaal ligt daarentegen wel een dekentje, maar lang niet zo dik als in Steenwijk. Sterker nog: Als ik op zoek ben naar de restauratie vallen er juist weer nieuwe vlokken. Ik stap in Roosendaal op het boemeltje naar Antwerpen, dit is verre van de internationale trein. Op Antwerpen-Berchem mis ik aansluiting en kom op een nóg langzamere trein met meer tussenstops. Ik ben gaar als ik in Hasselt kom en weet gelukkig snel de warmte van Kunstencentrum België te vinden. Daar tref ik Fursaxa aan de bar en krijg toestemming haar concert te kunnen opnemen.

De aanwezige dames op het 'Femmes'-festival zijn allerminst 'lief' voor mij. Hoewel ik meteen de 10"-lp koop, is Daniëlle Lemaire een beetje te 'druk' voor een vermoeide reiziger. Fursaxa kent evenmin genade, maar dan... stapt een meisje met een gitaar het podium op. Het is Samara Lubelski en zij trakteert me op datgene dat ik zó nodig ben op dit moment: Rust. De volgende avond doen de solistische dames een wilde 'jamsessie' waarbij ik sta te genieten. Na afloop stapt Samara op mij af. ,,Heb je hier een opname van gemaakt?". Nee, helaas, en we zijn beide teleurgesteld. Tot zover mijn ontmoeting met Samara Lubelski. Zéér kortstondig allemaal, hoewel ik pas daarna een 'relatie' ga opbouwen met haar. Op vinyl, wel te verstaan. Dat begint een week ná 'De dolle roes' met haar solo-debuut 'The Fleeting Skies'. Hoewel ik in eerste instantie niet zo gecharmeerd ben van 'Spectacular Of Passages', haar tweede elpee, ben ik deze later wel meer gaan waarderen. Rond die tijd zit ook nog die 'rare' plaat met viool-drones, waar ik nog altijd spijt van heb dat ik hem niet heb gekocht. 'Parallel Suns' uit 2007 is echter een schot in de roos en hierop staat ook 'Born From A Tree'. Dankzij mijn 'kerstverhaal' op Wolfman Radio heeft dat nummer weer een impuls gekregen.

In 2009 brengt ze de elpee 'Future Slip' uit, maar het is reeds een jaar later als ik deze koop. In 2013 is haar laatste plaat verschenen en deze heb ik wel in de bestelling gedaan, maar nooit opgehaald. Als ik kijk hoe weinig ik elpees draai buiten mijn shows, dan zal dat niet verbazend zijn. Hoewel... ik ben immers van plan om toch weer 'iets' met elpees te gaan doen nu de gospel-hobby aan het uitbreiden is. In dat genre loop je té veel mis als je blijft dood staren op de 45-toeren-plaat. Misschien binnenkort toch nog maar even in Zwolle kijken? De 'taster' die ik heb gehoord van het album klonk goed, dus dat is de vijftien euro ruimschoots waard!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten