woensdag 16 maart 2016

Het zilveren goud: maart 1991



Het is toch de bedoeling van verhuizing om iets mee te nemen van het oude adres naar het nieuwe? Of vergis ik me en is het tóch andersom? Hoe dan ook, ik weet ook niet helemaal zeker of ik het de schuld moet geven aan zondagmiddag. Van donderdagmiddag tot en met maandagmiddag is het schraalhans geweest en heb daarbij moeten bezuinigen op voedsel dat mijn weerstand in evenwicht houdt. Toch is het een gegeven dat zondagmiddag één van de twee kinderen van het gezin in Uffelte verschrikkelijk ziek is. Terwijl ik mijn kopje koffie geniet aan tafel en we de prijs overeenkomen voor de vloerbedekking enz., vult het arme meisje twee flinke schalen tot aan de rand toe. ,,Ik hoop dat je er tegen kunt". Ja, natuurlijk, het arme kind kan er ook niks aan doen! Toch lijkt het erop dat ik haar virus heb meegenomen naar Nijeveen want ik ben sinds gisteren ziek als een hond. Gisteren uitte zich dat vooral in proesten, dat is nu (gelukkig) voorbij. Wel zit ik nog vol, heb een zieke smaak in de mond en ben vooral lusteloos. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik aan de beterende hand ben, dus hopelijk ben ik binnen een paar dagen weer op de been. Vandaag gaan we wederom vijfentwintig jaar terug in de tijd en ga ik kijken naar het handjevol singles dat ik in maart 1991 heb gekocht. Stilte voor de storm, want vanaf april is het een 'drukke' rubriek. Vandaag hoef ik slechts negen singles te behandelen. In april zijn dat 22 singles en drie elpees en ook dat is nog maar het begin...

Februari 1991 is een heftige maand geweest in huize Louwsma, in maart keert de rust weer terug. Moeder is genezen van de operatie, ik resideer wederom in Jutrijp en de school wordt geen meter interessanter. Ofwel: Mijn motivatie is steeds verder te zoeken. Daar komt ook nog eens bij dat ik een jaar geleden ben gezakt voor mijn Muziekdiploma B en ik dit jaar 'overnieuw' moet doen. Ik ben bijna zestien, zit tot mijn oren in de rockmuziek uit de jaren zestig en zeventig en dit wordt gadegeslagen door mijn muziekleraar. Tot grote ergernis van mijn ouders adviseert hij mij een rock-instrument te gaan bespelen. Ik zou vooral een geschikte drummer zijn. Dat klinkt gek met de vertraagde motoriek, maar als ik eenmaal in een 'groove' zit (zowel in muziek alsook in werk), ben ik niet uit dat patroon te krijgen. Het wordt bij een muziekexamen expliciet uitgeprobeerd door de muziekleraar en de examinator. Terwijl ik in opperste concentratie het lastige muziekstuk uit de tuba probeer te wurmen, gaan zij luidruchtig praten over de vakantie of iets dergelijks. Ik trek me er niets van aan en speel rustig door. Het is een test en in 1991 slaag ik alsnog voor mijn B-diploma. Daarna keldert mijn enthousiasme voor de muziekles en pas eind 1992 zal ik de brui geven aan de blaasmuziek.

Bij de nummer 297 zit echter wel een fanfare-herinnering. Ik heb gehoord dat de Bee Gees een nieuw album uit heeft en dat daarvan een single is getrokken. De plaat zélf hoor ik als ik bij Hofman in de auto zit, onderweg naar een muziekconcours in Drachten. Hofman is boer en kan dus niet de hele dag in Drachten zijn. Ik 'zit', geloof ik, met mijn molenaarsopleiding en dit voorkomt dat ik de hele dag bij het concours moet zijn. Hofman biedt een lift aan en zo rijden we laat op de middag naar Drachten om meteen op het podium te kunnen plaatsnemen voor het concert. De NCRV zit dan nog op de zaterdag op Radio 3 en daar hoor ik voor het eerst 'Secret Love' van de Bee Gees. Een week later gaat mijn volledige zakgeld op aan platen: 6,50 gulden voor de Bee Gees en een gulden voor The Butterflies.

In de Paasvakantie neem ik een grote gok bij nummer 299, maar eentje waar ik, vooral later, geen spijt van heb gehad. Zelf denk ik bij de hoesfoto aan Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich, maar dan minus Dave Dee. Ik leer pas zes jaar later dat Flaming Youth de eerste band is van Phil Collins en zo herken ik hem opeens ook op het fotohoesje. De gespendeerde vijf gulden is in het begin niet altijd even goed bevallen, maar anno 2016 kan ik spreken van een buitenkans. Ik heb laatst nog een discussie gehad met iemand over de elpee 'Ark II' van The Flaming Youth en hij liet weten er 'geen klap aan te vinden'. Dat straalt deze single ook uit, de 'gimmick' van de gospel dat meer science fiction is, begint op kant 2 flink te vervelen.

De laatste zaterdag van maart is ook de laatste van de Paasvakantie. 's Ochtends ben ik op de molen in Vegelinsoord en bij thuiskomst heb ik zin om te fietsen. Dat gaat met het pontje over naar It Heidenskip en via Koudum naar Molkwerum. Even buiten die laatste plaats is De Marpleats, een antiekboerderij welke sinds een paar jaren ook jukeboxen verkoopt. De singles zijn allemaal Amerikaanse import, styreen-platen uit de jaren zeventig. Voornamelijk country, maar 300 en 301 liggen apart alsof iemand ze gemakkelijk wil terug vinden. Die zal me een breuk hebben gezocht, want de platen gaan voor een daalder per stuk mee naar Jutrijp. Eigenlijk koop ik eerst die van Allman Brothers Band, maar omdat 'The Joker' van Steve Miller Band de nummer 250 is, geef ik 'Fly Like An Eagle' de eer van de 300e single.

Dan nu de negen singles op een rijtje. 297 komt dus 'nieuw' van Looper en 300 plus 301 uit Molkwerum. 293 en 299 komen uit de vijf gulden-bak van Sunrise, de overige singles zijn een gulden. Omdat ik 294 tot en met 296 in één keer koop, krijg ik die samen voor een rijksdaalder.

293 Something In The Air-Thunderclap Newman (Duitsland, Polydor, 1969)
294 How Old Are You-Robin Gibb (Duitsland, Polydor, 1983)
295 Only You-Barry Frank (US, Bell, 1956)
296 EP What Kind Of Fool Am I?-Sammy Davis Jr. (NL, Reprise, 1962)
297 Secret Love-Bee Gees (Duitsland, Warner Bros., 1991)
298 Baby Doll-The Butterflies (NL, Decca, 1959)
299 Guide Me Orion-The Flaming Youth (NL, Fontana, 1969)
300 Fly Like An Eagle-Steve Miller Band (US, Capitol, 1976)
301 Ramblin' Man-Allman Brothers Band (US, Capricorn, 1973)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten