donderdag 24 maart 2016

Week Spot kwartet: week 12



De eerdere paniek is verdwenen want nu we bij week 12 aanbelanden, zie ik ineens dat het wél klopt. In 2012 is het de eerste week in Nijeveen, in 2013 een week na de vijftigste verjaardag van mijn zwager en in 2014 een week na de fotosessie voor de Specialized-kalender. Klopt als een bus! Over een bus gesproken, vanmiddag zijn opnieuw twee singles binnengekomen en bovendien stond de postbode aan de deur met een pakket waarvoor getekend moet worden. Nu kan ik me op dit moment niks anders voorstellen dan dat dit het pakket van Mark moet zijn, maar dat zou wel erg snel zijn. Hij heeft ze dinsdag op de bus gedaan. Ik kan het pakket, waarvoor getekend moet worden, morgenavond ophalen bij het postagentschap in Nijeveen en dat zou zomaar kunnen betekenen dat we vrolijk verder gaan met de 'Singles round-up'. De overige Discogs- en Ebay-aankopen zijn inmiddels ook braaf binnen gekomen. Dat zien we morgenavond dus, maar eerst de Week Spot's van week 12 in 2012, 2013, 2014 en 2015 op herhaling.

2012: This Time I'm Loving You-Venicia Wilson
Een geslaagde 1 april-grap welke mij in eerste instantie ook nog op het verkeerde been zet. Nee, ik ben er niet bij als deze plaat in 2000 wordt geopenbaard in de Northern Soul. Iemand beweert een partij onuitgebrachte singles te hebben gevonden van een artieste met de naam Venicia Wilson. De platen zouden reeds sinds de vroege jaren zeventig liggen stof te happen in een pakhuis. De singles gaan als warme broodjes en menigeen spreekt van de grootste Northern Soul-ontdekking in jaren. Totdat uitlekt dat Venicia Wilson in werkelijkheid een zeventienjarige Engelse meid is die dit in 1999 met Ian Levine in de studio heeft gemaakt. Goldmine doet een paar jaar later een schepje er bovenop door de Venicia Wilson-single op Tip Top uit te brengen in haar Goldmine Sevens-serie. Nu wordt haar naam gespeld als Venetia Wilson en dat zet mij anno 2012 op een dwaalspoor. 'This Time I'm Loving You' staat wél op Youtube, maar Venetia Wilson stuurt je alleen naar Italiaanse optredens van Wilson Phillips. Ik vraag het iemand in een Northern Soul-groep en deze brengt me het antwoord. Toch levert dat ook zure reacties op, want Ian Levine ligt nu eenmaal moeilijk in de Northern Soul. Het neemt niet weg dat ik nog steeds met veel plezier deze 'This Time I'm Loving You' draai, hoewel ik steeds 'vergeet' om haar meest recente single te kopen. 'Worth Every Drop Of Rain' is namelijk net zo lekker als deze voormalige Week Spot en ik heb in de loop der jaren toch best wel ontzag gekregen voor Levine.

2013: Make A Good Thing Better-The Flirtations
Een jaar later heb ik Levine opnieuw in de schijnwerpers. Ditmaal met een nieuwe single die toch niet zo nieuw blijkt te zijn. Okay, het is de eerste keer dat het op vinyl verschijnt, maar de opnames stammen reeds uit 2010 en 2011. De single is om onduidelijke redenen uit de handel genomen en dit heeft tot resultaat dat overgebleven exemplaren niets onder de nieuwprijs zitten. 'You Pull A Fast One' is de eigenlijke a-kant, maar ik kies voor de andere kant die op het label 'My Way Or The Highway' wordt genoemd. Filmliefhebbers zullen die quote kennen uit 'Reservoir Dogs' en niets in de tekst van het nummer suggereert iets in die richting. Achteraf blijkt het reeds in 2011 te zijn uitgebracht op een cd als 'Make A Good Thing Better' en dat is ook de titel die ik tegenwoordig hanteer. Het heeft de typische Ian Levine-sound zonder dat dit bij mij een bezwaar is. Wat zou er mis zijn met een producer met een eigen geluid? Ja, okay, hij heeft stukjes 'geleend' uit oude Northern Soul-platen, maar dat doet Frank Popp ook en die naam ligt minder gevoelig in de Northern. 'Make A Good Thing Better' gebruikt bijvoorbeeld het intro van 'Tow-A-Way Zone' van Diane Jenkins, niet toevallig ook een Ian Levine-ontdekking in 1975 als de plaat kwalijk twee jaar oud is.

2014: I Think Of You-Detroit Emeralds
Ik begin recent weer iets te merken van Marcus op Facebook nadat het toch geruime tijd stil is geweest. Zijn platenhandel lijkt een beetje op zijn achterste te liggen. Hij is meest actief met een rock & roll-duo en verder zal hij druk zijn met de restauratie van de Ford Prefect die hij met zijn vriendin heeft gekocht. Ik denk dat de handel met Marcus door mijn veranderende smaak ook steeds lastiger zou zijn geworden. Marcus bood mij als eerste het Northern Soul-spul aan voordat het in de koffer ging bij zijn vriendin. Hij haalde zijn neus al op bij een aantal 'disco'-dingen die ik in het laatst van hem heb gekocht. Het is spul dat 'per ongeluk' bij hem terecht komt en niet zelden rechtstreeks de kliko in gaat. Toch was het prettig om zaken met hem te doen. Ik heb recent bijvoorbeeld nog ontdekt dat 'Since You're Gone' van The Barons een klein kapitaal waard is, zelfs in de 'afgekeurde' staat van Marcus. 'I Think Of You' van Detroit Emeralds kondigt ook al iets van mijn veranderende smaak aan: Ik betaal 'zomaar' drie pond voor een Modern Soul-plaatje uit 1973. Hoe 'modern' ook, het is de oudste in dit kwartet en ik heb, achteraf gezien, de boel weer recht getrokken door dit jaar met The Radiants uit 1968 als Week Spot te komen. Toch is 'I Think Of You' een beetje ondergesneeuwd geraakt de afgelopen jaren en zwaar ten onrechte!

2015: Broken Man-The Pioneers
Gisteren in de 'Singles round-up' met 'Let Your Yeah Be Yeah', vanavond in het 'Week Spot kwartet'. Eddy Grant stapt in 1974 uit The Equals en begeeft zich op het producers-pad. Hij ontmoet daarbij The Pioneers en haalt hen over 'iets anders' te doen voor hun volgende elpee. Het resultaat is een langspeler met leuke disco, maar niet-begrepen door zowel de disco- als de reggae-wereld. Hoewel deze single niet superzeldzaam is, komt Steve Jeffries hier jaren mee weg door het toe te schrijven aan Spiral Starecase. Hij biedt de plaat een jaar geleden aan onder de ware identiteit en dan doe ik een speurtocht op Discogs. De single is inderdaad voor stuivers te bemachtigen en wellicht dat ik dus nog eens een 'upgrade' ga doen, want deze 'Broken Man' heeft nogal last van 'distortion'. De plaat vertegenwoordigt mede het geluid van de zomer van 2015 en dus draai ik hem geregeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten