donderdag 19 mei 2011

wandel in het licht met Petra


Nee. Het is niet een aanstormend piratentalent uit Steenwijk-West. Het is evenmin de country-sensatie van De Basse. Of is het die aardige kassiére van de C-duuzend op 'T Diep? De enige Petra uit mijn vriendenkring was tot voor kort fractievoorzitster van de lokale SP, maar ook zij is niet het onderwerp. Peter klonk een beetje zwak en onderging een gedaanteverwisseling. En Peters aller lande, ik doel hierbij op de persoon naar wie u bent vernoemd: Petrus. Overigens is deze Petra een band.

Op 2 mei had ik het in 'Een oor-zaak' al over de 'bevrijding'. Eind 1996, begin 1997 is Het Pakhuis mijn 'hangout', het clubhuis van de Sneker Youth For Christ. Hoezo extreem? In die tijd bezoek ik ook de urenlange diensten van de Evangelische Gemeente, inclusief 'Toronto blessing' (mensen die krijsend op de vloer liggen. De Heilige Geest is in hun gekomen en je kan je afvragen via welk kanaal...). De EGS heeft in 'Rooster's Call' haar eigen gristelijke motorclub. De voorzitter had vast de Motörhead-badges losgeweekt van zijn bejaard spijkerjack en deze vervangen door Petra.

Volgens mij is Petra nog steeds actief, maar ik vond in 1997 het nieuwe werk even kleurrijk als dat van de Duitse Scorpions. Maar dat titelloze debuut uit 1974, dat is domweg onovertroffen! De plaat verscheen op het Word-label, een onderdeel van Epic en ingericht voor gospelrock.

Natuurlijk zijn het 'rednecks'. De boodschap is niet bepaald subtiel toegepast. Ze willen getuigen van de blijdschap die het geeft om met Jezus te wandelen en houden er een Ku Klux Klan-achtige benadering op na. 'Hare Krishna may be fun to sing, but they're not gonna get you to heaven'. Hoezo kortzichtig?

Muzikaal zit Petra op het debuut in de betere Southern Rock. Doorgaans mannen met lange manen, getrouwd met Jack Daniels en 35 buitenechtelijke kinderen. In dat opzicht is 'Lucas McGraw' erg grappig. Een bluegrass-deuntje met de oude vrienden die zich afvragen wat Lucas bezield, nu hij zich iedere dag scheert, naar de kerk gaat en lief is voor zijn vrouw... Nadeel bij Petra is echter dat Jezus zo uitdrukkelijk aanwezig is, dat de nummers niet als een universele liefdesverklaring kunnen worden beschouwd. En dat heeft het succes voor hen gedwarsboomd.

'Wake Up', 'Storm Comin', 'Gonna Fly Away', 'Get Back To The Bible'... Als Lynyrd Skynyrd en Black Oak Arkansas je ding is, dan hoor je deze van Petra ook in de kast te hebben. Moest ik er dan nog bij vertellen dat de cd inmiddels wordt gedistribueerd door Alliance Music? Wel kan ik nog even vertellen dat de trackvolgorde geheel ten goede verschilt van de elpee. Maar die laatste is toch niet te vinden...?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten