vrijdag 6 mei 2011

het mod maar zo!


Dat begint weinig positief? Tja, de dag begon zó goed. Vanmorgen eerst telefonisch kwaad gemaakt bij het UWV, toen een deal gesloten met Electrabel en toen werd ik terug gebeld door datzelfde UWV. De toeslag is maandag overgemaakt! Zowel buiten als op de redactie ging de zon schijnen. Eindelijk een slotnoot aan de armoede? Ik wilde herrie, maar na een kantje Dukes Of Hamburg had ik wel weer genoeg. Toen een album in een miserabele staat, maar met een heerlijke groove tussen de krassen.

De kop slaat eveneens op de hoes. Ik kon namelijk geen bruikbare afbeelding van de Nederlandse Favorietenparade-uitgave vinden, dus dan toch maar de reguliere Engelse hoes. Over koppen gesproken: 'How did the Small Faces get their name? Just one look at them is sufficient to see that they do indeed have small faces'.

Een 'face' was de benaming van de macho onder de mods, hem met het fraaiste uiterlijk, de mooiste pakken en de meeste spiegels op zijn Lambretta. 'Small' was een toevoeging om bescheiden te blijven. Pas toen de modcultuur op zijn gat lag en Rod Stewart de plek van Steve Marriott in nam, verdween dat deel van de naam.

Mods was een beweging in de jongerencultuur van de arbeidersklasse. Om te ontsnappen uit de grauwe grijze armoede van thuis, investeerden ze hun zakcenten in kostuums en motorscooters. Ze danstten graag en namen drugs. Maar achter hun smetteloze voorkomen gingen evengoed vechtersbazen schuil.

En het is juist die aggressie die afspat van het debuut van The Small Faces. In 'Sorry She's Mine' horen we de mod die zijn liefje in bescherming neemt als een ander tracht avances te maken. Het zal vast niet de 'One Night Stand' zijn geweest. Het viel niet mee voor een mod om de voorgaande nacht te herinneren.

'Whatcha Gonna Do About It?'. Tsja, gewoon dit album opzetten en beuken! De hoestekst zegt dat de totstandkoming van de elpee maanden werk heeft gekost. Die klinkt dan erg 'fuck-second-takes' en meer als een wilde jamsessie. Want hoe zit het met 'You Need Loving'? Dat is gewoon een prehistorische 'Whole Lotta Love' van Led Zep met ook nog een flard 'Land Of 1000 Dances', desondanks wordt het geheel toegeschreven aan Steve Marriott en Ronnie 'Plonk' Lane...

Toch nog een beetje 20 Years Ago Today? Het is twintig jaar geleden dat Marriott omkwam bij een brand in zijn huis. Hij was met een brandende sigaret in slaap gevallen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten