woensdag 25 mei 2011

20 Years Ago Today: 349


Terwijl Peter me de ene na de andere parel toestopt voor De man met de schijf van volgende week zondag, wil ik een oproep plaatsen voor de overige vijf volgers en de geregelde passanten: Kunnen jullie me helpen met de Schijf van deze zondag? Ik zoek LEUKE platen met een maand in de titel. 'November Rain', maar dan écht een goed nummer. Spuw ze bij reacties of middels een email. Ze moeten dus wel Schijfwaardig zijn...

Vandaag de derde 20 Years Ago Today en dan zijn we twee dagen vrij van de serie. Ik begin me serieus zorgen te maken over het geld. Wat voor extraatje had ik toch in die tijd. Nummer 349 is alweer een single uit de vijf gulden-bak van Sunrise. En ik kreeg maar zes gulden zakgeld per week...

Paul Jones leek in 1965 wel even gelijk te hebben gehad, toen hij in 'The One In The Middle' zong dat het publiek niet voor de muziek kwam, maar voor 'the singer looking sweet'. Toen hij de groep in 1966 verliet en meteen een monsterhit scoorde met 'High Time', bleven zijn bandmaatjes even beduusd achter. Diens' opvolger Michael D'Abo bleek achteraf zijn gewicht in goud waard, maar de gloriedagen van 'Do Wah Diddy Diddy' (1964) waren even voorbij.

Pas met 'Ha Ha Said The Clown' in vroeg 1967 kwam er weer schot in de hitgroep. Even daarvoor verscheen 'Semi-Detached Suburban Mr. James'. De plaat markeerde nieuw begin. De oorspronkelijke jazzy roots verdween en maakte plaats voor ongecompliceerde, doch stijlvolle, popmuziek. In Nederland bereikte de single een 21e plaats in de Top 40.

Waar voor Paul Jones al snel de grote hits opdroogden, daar bleek Manfred Mann Mk. 2 succesvoller dan zijn voorganger. De band hield het tot en met 1969 uit.

Een linkje met Bob Dylan, die gisteren zeventig werd. Dylan speelde Manfred Mann een tape voor met een recent geschreven liedje. Mann luisterde aandachtig en zei toen: ,,Een goed liedje. Alleen waar heb je die afschuwelijke zanger vandaan getrokken?". Dylan lachtte besmuikt, hij had het zélf ingezongen... Het liedje was 'Quinn The Eskimo', als 'Mighty Quinn' een grote hit voor Manfred Mann.

1 opmerking: