zaterdag 7 mei 2011

20 Years Ago Today: 328


Het was eigenlijk gisteren, maar gezien het deze maanden bijna iedere dag 20 Years Ago Today is, probeer ik het wat te doseren. Qua hoes was eveneens hetzelfde probleem als gisteren. Het Nederlandse hoesje van 'Red Rover', de nummer 328, was niet authentiek en bruikbaar te vinden. Golden Beat Years-collega Paul Van Riet kwam nog het dichtste in de buurt, alleen had die hoes een vreemde mist over zich. Verder moet GBY-collega Karel nog een topic starten over Mailer Mackenzie Band, maar verder een aanrader (www.nldiscografie.nl). En ach, hoe vaak gaan we deze groep hier nog behandelen? Juist! In plaats van het fotoloze hoesje van 328, dan maar de opvolger met een ansicht van de boosdoeners.

Over Mailer Mackenzie Band ben ik snel klaar. Ze kwamen uit Den Haag en namen in de jaren 1970 tot 1973 een onvindbare elpee en een handvol singles op. Het leek wel alsof de band vele malen populairder was in Frankrijk en België dan in Nederland.

Producer/arrangeur Hans Van Hemert werd beroemd door zijn duo-formule. Sandra & Andres en Mouth & MacNeal deden ook buiten de landsgrenzen goede zaken. Bovendien kon hij van iets matigs iets goeds maken. Neem nu 'If I Stay Too Long' van de Engelse modband The Creation. Lichtjaren verwijderd van 'Painter Man' en 'Making Time', eigenlijk veels te slap voor hun doen en kunnen. Van Hemert toverde het om in een imposante hardrockballade en een hit voor Big Wheel.

Tommy James & The Shondells dan? Juist, die van 'Hanky Panky', 'Mony Mony' en 'Crihimson And Clohoveher'. Mag ik in dat rijtje ook nog het totaal miskende 'Crystal Blue Persuasion' noemen? En dat Tiffany in 1988 een wereldhit had met hun 'I Think We're Alone Now'? Okay, maar wat heeft dat...? Tommy James en zijn maten waren tegen het einde van 1969 het spoor goed bijster. Het brallerige bubblegumvod 'Red Rover' bracht hen geen succes.

Creedence Clearwater Revival had een vrij uniek concept bedacht. In Nederland goed voor vele hits, maar het kende in ons land dan ook geen gelijke. Totdat Van Hemert de Haagse Mailer Mackenzie Band tegenkwam. Hij deed de truc van 'If I Stay Too Long' eens dunnetjes over en voorzag 'Red Rover' van de ritmesectie van Creedence. Het resultaat mocht er zijn, John Fogerty had het niet beter gedaan. Desondanks bleef de single steken op 29.

De opvolger, 'Movin', deed het nóg minder. Nummer 32 was hiervoor de hoogste tree, hoewel het nummer nét ietsje meer Creedence was. Maar er was in die tijd geen enkele groep die het succes van Fogerty cs. evenaarde!

1 opmerking: