maandag 16 mei 2011

roemen op oude teer: Status Quo


Ik noemde zaterdag al het plan voor deze serie en het eerste onderwerp heeft evenveel met de bewuste fietstocht te maken. Want naast affiches voor het reünieconcert van Titt'n hingen overal ook plakkaten voor Normaal en Status Quo in Pesse. Quo speelde in 2006 ook al in Ruinerwold. In deze onregelmatig terugkerende rubriek behandel ik oudgedienden die het niet kunnen laten. Of zij die niet anders kunnen? Met Status Quo hebben we meteen bijzondere binnenkomer!

Ik beloof hierbij plechtig dat dit niet een afzeikrubriek gaat worden, toch is het soms tenenkrommend wat er anno 2011 voor een bekende groep van decennia terug door gaat. Soms zijn financiën de enige drijfveren voor een veteraan om weer het podium op te gaan. Dit alles geldt niet voor Status Quo.

Hoewel de ruzie met Andy Lancaster inmiddels is bijgelegd, heeft die laatste het té druk om continu met Francis Rossi en Rick Parfitt op tournee te gaan. Hoewel beide krasse knarren zijn, zijn het niet méér karikaturen van zichzelf geworden dan ze al waren. Ze zijn wat grijzer geworden, maar passen nog prima in hun verschoten spijkerpakken.

Ik hoorde een vriend ze ooit 'steedsweerzo' noemen. Status Quo is al veertig jaar gelukkig getrouwd met dit handelsmerk. Ze maken ook nog steeds nieuwe albums, steeds meer van hetzelfde, terwijl de fans maar één ding willen... Juist! Meer van hetzelfde! Zolang het past in de trant van 'Roll Over Lay Down' blaast Quo nog iedere feesttent omver!

Wat je vaker ziet bij verguisde bands is dat ze erg loyaal aan hun fans zijn. Status Quo heeft meer van een voetbalteam. Die cd's zijn niet belangrijk. Alle tekortkomingen zijn vergeten als Rossi en Parfitt zich storten in de herkenbare oerboogie.

Die John Peel! De legendarische discjockey was stapelverliefd geworden op Status Quo na een optreden op een hippiefestival. ,,Hi. We're Status Quo and you don't like us'. Het publiek mocht hen inderdaad niet, maar Peel was fan voor het leven.

En zo hebben we wellicht meteen het meest sympathieke onderwerp uit deze serie gehad. 'Boogie on, guys!'. En nog vele jaren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten