donderdag 26 mei 2011

telefoontoppertje #11: Trio Robbie Van Leeuwen


De Nokia heeft humor! Ten eerste is hij sinds zijn tweede verjaardag in de rui (ik mis 2,4, 5, 7 en 8!) en wil het batterijklepje niet meer dicht, waardoor de accu er te pas en te onpas uitvalt. Is al lastig halverwege een bericht, erger is als het 's nachts gebeurd en je afhankelijk bent van de ingebouwde wekker... Laatst op een wandeling naar de Woldberg liet ik hem kiezen uit de 240 liedjes. Eerst Mistral, direct gevolgd door The Motions. Hee, dat is toevallig! Toch kon het gekker, na The Motions kwam Shocking Blue...

Robbie Van Leeuwen was in 1966 een rolmodel voor de Nederlandse mod, tot zover die in ons land voorkwam. Haar tot in de nek, fris gewassen gekamd en ieder optreden een ander stijlvol pak. Vriend Kees liet zich toen ondermeer inspireren door de kledingkeuze van Van Leeuwen. Maar het was niet alleen het uiterlijk. Van Leeuwen was breed georiënteerd. In 1965 hadden weinig Nederlanders van dominee Martin Luther King gehoord, totdat The Motions een hit had met 'Wasted Words'.

Terwijl 'Why Don't You Take It' in de blauwe bak woont, heb ik 'Every Step I Take' in de telefoon staan. Een zoekplaatje dat héél hoog op de verlanglijst staat! Van Leeuwen verlaat zijn makkers in 1967 om Shocking Blue op te richten. Met zanger Fred De Wilde worden nog geen hits gescoord, ook al verschijnt de single 'Love Is In The Air' in de gloriedagen op diverse verzamelelpees. Voor mij hoort dit nummer net als hooikoorts bij het voorjaar. Sinds anderhalf jaar ben ik in het bezit van deze gezochte single!

Grappig detail: Om meer op Jefferson Airplane te lijken, wordt Mariska Veres aangetrokken en 'Send Me A Postcard' opgenomen. Hoe ongrijpbaar is northern soul? In Engeland groeit het uit tot een klassieker in die kringen. In Nederland wordt de groep vaak voor bubblegum versleten.

Van Leeuwen schrijft intussen ook nog 'Mary Is My Sweetheart Again' voor Short 66, dat feitelijk 'P.P. Arnold in het kwadraat' is. Alle gimmicks zijn aanwezig!

Drie jaar ná 'Venus' is Rob toe aan een nieuwe uitdaging. Met Motions-collega Ruud Van Der Berg, alias Rudy Bennett (later een duo met Bee), formeert hij Galaxy Lin, waarin de mandoline de hoofdrol speelt. Na 1976 verblijft hij het meest in de studio. Onder de naam Mistral verschijnen gelikte studioprodukties waarbij Spaanse gitaar hand-in-hand loopt met moderne synthesizers. Het sfeerrijke 'Starship 109' wordt een succes, 'Ca-Ti-Ca-Too' flopt genadeloos.

Vorig jaar april vroeg iemand op het Steenen Forum om enkele b-kantjes van Mistral. Er ontstond een discussie en opeens werden we door Gerard Megawatti geattendeerd op dit nummer. Poepje commercieel. Waarom 'Ca-Ti-Ca-Too' niet dé zomerhit van 1979 werd? Geen flauw idee!

We zullen Robbie niet treffen in 'roemen op oude teer'. Terwijl Veres tot haar dood bleef optreden, ambieerde hij een opmerkelijke carriére-switch: Hij werd huisman...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten