dinsdag 3 mei 2011

20 Years Ago Today: 324


Jahaa! Écht waar! Kijk zelf maar op Wikipedia! Wat nog wel eens wordt vergeten is dat iedere boerenlul kan bijdragen aan Wikipedia en dat bronvermelding niet altijd noodzakelijk is. Nu is Wikipedia op zichzelf best streng daarin, maar wie 'Terry Jacks' zoekt op de Nederlandse, wordt geconfronteerd met een staaltje amateurisme. Niks geen bronnen, geen overzicht van de hitsingles of discografie, verkeerde jaartallen en... een onvergeeflijke flater!

Nu wist ik wel een en ander uit het blote snotje, toch was ik benieuwd wat er na mijn geboorte van Jacks was geworden. Wikipedia geeft geen antwoord. Hij zou in 1944 in Winnipeg zijn geboren. Hij had zijn grootste hits in de jaren zestig en zeventig. Asjemenou? Zowel solo als met The Poppy Family in de jaren zeventig! Zijn vrouw wordt Susie Jacks genoemd, doch labels vermelden Susan. Ik laat maar in het midden of zij zijn vrouw óf zus was. Van dat laatste staat me ook iets bij...

In 1973 scoort Jacks zijn grootste hit met 'Seasons In The Sun'. Zucht. Jacks had twee hits in 1974. Dat het een vertaling van 'Le Moribund' van Jacques Brel is door Rod McKuen klopt! Misschien had de schrijver nog mogen vermelden dat het al in 1969 een top vijf-hit van The Fortunes was geweest?

Dan slaat de twijfel toe. 'Seasons In The Sun' zou de bestverkochte Canadese single aller tijden zijn? Hoe zit het dan met 'Everything I Do' van Bryan Adams??? Wikipedia gaat verder. Een jaar later verschijnt 'If You Go Away'. Een kwestie van een paar weken... Maar dan: 'Rock And Roll, I Gave You The Best Years Of My Life' dat een BESCHEIDEN (nummer 3?) hit zou worden voor The Cats is GESCHREVEN DOOR TERRY JACKS!!!

Hahaha..., dat is niemand minder dan Kevin Johnston! Omdat iedere vorm van een bron ontbreekt, nomineer ik de schrijver van dat artikel tot Duimzuiger Van Het Jaar.

Mijn 324 is een heruitgave op het Amerikaanse Flashback-label met beide solo-hits op een kant en heeft derhalve geen fotohoes. Ik heb 'Seasons In The Sun' en 'If You Go Away' later nog wel als reguliere singles gekocht. Die fijne hit van The Poppy Family komen we in augustus tegen. Ga ik dan ook de familieband van Terry en Susan onderzoeken...

Maar even géén Wikipedia meer voor mij!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten