vrijdag 13 mei 2011

20 Years Ago Today: 331-332


Laten we het eens over sex hebben! Leuk op zo'n herensociëteit als Soulsexotica. O ja, vrouwen mogen mee kijken. Wat zei je? Of je een 'rock on' mag hebben? Voor mij is dat okay, ik weet niet hoe het met de anderen zit. Maar goed, we gaan het dus over een extreme perversiteit hebben: Over David Es-sex. Peter doet niet aan vieze plaatjes. Afgaande op de zoektocht naar een vrijgezel hoesje, lijkt het alsof deze tak van sport niet vaak wordt bedreven. We zijn dus maar voor dertig in plaats van zeventien centimeter gegaan...

De carriére van David Essex kwam maar moeilijk op gang. Hij maakte een paar singles in de jaren zestig, maar er lag geen succes voor het oprapen. Rond 1970 maakt hij kennis met Jeff Wayne, een jonge onafhankelijke producer. Ondanks een klassieke achtergrond heeft Wayne een fascinatie voor popmuziek en heeft daar zijn eigen ideeën over. Stiekem droomt hij er van om het werk van zijn vader nog eens zachtjes over te doen, maar dat duurt nog acht jaar...

In de vroege jaren zeventig voldoet Wayne nog aan reclame-opdrachten. Zoals bijvoorbeeld 331. Er zit een luchtje aan 'You're OK With Us' van Us, het was namelijk een commercial voor deodorant. De leadzang op de single is van David Essex, ook al weet ik dit nog maar sinds maandag. Jeff Wayne was in 1991 aanvankelijk de connectie.

Hoewel Essex zélf zijn tienerjaren achter zich heeft gelaten, wordt hij in 1973 in de markt gezet als een tieneridool. Dat gebeurt met 'Rock On'. Wayne wordt onderscheiden vanwege deze opvallende produktie. Ik leer het nummer pas later waarderen. Want hoewel het nummer 332 in mijn verzameling is, kocht ik de single op woensdag 4 juli 1990 op een braderie in Workum. Toen ook al vanwege Jeff Wayne, toch vond ik bij nader inzien de single té min om bij de toenmalige 172 te wonen. 159 singles later kwam het er toch nog van.

Jaren later blijkt dat Essex een flinke 'fanbase' in Mossley had, want het regende David Essex-platen in onze kringloopwinkel. Het is ook daar dat ik Essex' eerste Nederlandse hit, 'Gonna Make You A Star', leer kennen én waarderen. En toen pas begon voor mij de liefde voor 'Rock On'.

Na de eerste publicatie zag ik dat Blogger de eerdere fout had hersteld en 'Old man Burdon' had teruggeplaatst. Ik heb dus 'Even schrikken' verwijderd en publiceer vandaag nog een tweede bericht. Eind goed, al goed!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten