maandag 9 mei 2011

hyperdepiep?


Voor het eerst (en tevens voor het laatst) had ik een kostbaar giga-prijzenpakket samengesteld voor de winnaar van het kwisje van gisteren, krijg je geen antwoord... Bij deze, het is dus het debuut van Moby Grape. Op Vader Jakob kom ik nog terug. Bovendien is dit album en één track in het bijzonder verantwoordelijk voor een totaal inactieve huiselijke dag. Ofwel: Wat kan zo'n verzameling noten met een mens doen?

In september schreef ik over de kennismaking met 'Viva Hate' van Morrissey. Ik klom toen, 1998, terug in bed. Eind 2007 hield Marissa Nadler me een week in de houdgreep met 'Diamond Heart'. Vorig jaar rond deze tijd ging dat op voor 'More Action Less Tears' van A Silver Mt. Zion. En gisteren...?

Ik ontwaakte vroeg en zou een lange fietstocht maken. Ruinen, Dwingeloo en Appelscha. Omdat ik mijn thermosfles niet kon vinden, moest ik thuis koffie tanken. Muzikaal begon ik met een paar singles, toen 'Blue' van Joni Mitchell en wilde een kantje It's A Beautiful Day. Zoekende kwam ik Moby Grape tegen. Omdat de kwisvraag al gepland was, leek het toepasselijk deze te draaien. Bij 'Sitting By The Window' gebeurt het. Ik word gegrepen!

'Perfect nummer, perfect album, perfecte band. Je zou er moedeloos van worden!' schreef ik op Facebook. Ik werd het ook. Na de Schijf te hebben geschreven, ben ik weer gaan slapen. Later heb ik hem nog eens gedraaid. Wéér slapen! Volledig uit m'n hum. Op de mooiste dag van het jaar tot nu toe, heb ik geen stap buiten de deur gezet!

Twee nummers verder op kant 2 staat 'Lazy Me'. Over perfectie gesproken! 1.44 minuten lang, coupletjes, refrein en een bizar outro. De gitaar speelt dan Vader Jakob.

Op de hoes van 'Moby Grape 69' doet de band open boekje. Het was HUN idee! 'Moby Grape' verscheen op dezelfde dag als zes singles met albumtracks. Een echte hype, maar ook een commercieel fiasco. Al deze drukte leidde de aandacht af van dit hoogstaande debuut. Wie zeurt nu nog over 'Sergeant Pepper'?

Ik heb nu ook weer zin, maar doe het niet! Ik heb mezelf met veel moeite op de fiets gehesen, het bos ruikt zo fijn na een regenbui en ik ga mijn humeur niet weer omlaag halen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten