zondag 22 mei 2011

Schijf van 5: vrijheid


Ik was zaterdagnacht op stap geweest en was gisteren lichamelijk brak van het gebrek aan rust en 'shaky' van de suikers. Dat laatste is dan weer het equivalent van de kater voor de geheelonthouder. Ik dacht gisteren wel te kunnen volstaan met een hoesbui. Peter had me enige tijd geleden een scan gestuurd van een charmant Duits hoesje van Margot Eskens, maar bij het uploaden bleek deze erg groot. Intussen keek ik ook even in de lijst van 20 Years Ago Today en... Oeps! Ik heb helemaal geen tijd voor een hoesbui!

Het zou de komende weken ook 20yearsagotoday.blogspot kunnen heten. Vanavond alvast de eerste. Huh? Ja, het is nu maandagmorgen en ik heb de hoesbui gebackspaced ten behoeve van een Schijf op zondag, zoals het hoort...

Bob Dylan is nog één dag 69. 'De grootste songwriter' wordt hij genoemd, maar in ruim een jaar Soul-xotica komt hij er bekaaid af. En dan notabene ook nog met een haatdraaier! Was het een Schijf van 6 geweest, had hij op zes gestaan. Bij een Schijf van 4 was hij afgevallen. Dylan verdient dus alleen vermelding vanwege zijn verjaardag. We noemen 'Chimes Of Freedom' van de neuzelaar uit 1964.

Op vier een erg toepasselijke voor het tijdstip van schrijven. Blue Mink hadden we hier twee weken geleden nog te gast. Het ging toen om twee van de drie top tien-hits uit 1970. Vandaag de tweede en qua notering de hoogste. 'Good Morning Freedom' bleef in 1970 steken op 5, nu een plaatsje hoger.

Vrijheid is niet vanzelfsprekend? 'Freedom' als titel wel bijna een garantie voor een top 40-hit. Het is de meest voorkomende titel in de vaderlandse hitgeschiedenis. Ik hoop dat ik niemand vergeet... The Motions, Mac & Katie Kissoon, Wham!, George Michael en Robbie Williams. Bovendien kwam 'Freedom' in 1971 als dubbele a-kant op de Top 40.

De dood van Jimi Hendrix was gememoreerd met een maxi-single: 'Voodoo Chile' met op kant 2 'Hey Joe' en 'All Along The Watchtower'. Een half jaar later kwam de opvolger, maar nu een single met recente opnames. 'Angel' wordt alom beschouwd als de hitkant, maar ik kan niet tegen het toegepaste knipwerk en dus is het miskende 'Freedom' mijn favoriet geworden. Die staat dus op drie!

Er gaat normaliter niets boven Traffic, maar ik heb eind vorig jaar in 'verkeersknooppunt' de elpee 'John Barleycorn Must Die' uit 1970 nog in het zonnetje gezet en met name 'Freedom Rider' en dus gaat die vandaag op twee...

Over telefoontoppertjes gesproken: De laatste is alweer een ruime maand geleden. Peter kwam met de suggestie voor de uiteindelijke nummer 1 en hielp mijn geheugen op te frissen dankzij een mp3-opname. Sinds die anderhalve week is het één van de meest gedraaide nummers uit de telefoon. Het wordt vandaag nóóit 1971, want ook deze is uit 1970: 'Freedom Blues' van Little Richard.

Over twee weken weer een Man met de Schijf, volgende week titels met een maand erin!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten