vrijdag 13 mei 2011

't ken raar lopen


Komende zondag ga ik een Schijf samenstellen van bezongen ongelukken met fatale afloop. Het was ergens rond 1962 toen er een ongeval plaats vond. Gelukkig geen doden of gewonden, enkel blikschade en gekissebis over de schuldvraag. Totdat het duo uit de ene auto bij de ander een drumstel op de achterbank zien staan. Ofwel: Hoe John Maus en Scott Engel in aanvaring kwamen met Gary Leeds.

En jawel hoor! Zonet nog even gekeken hoe oud John precies was geworden en wederom een artikel op Wikipedia waar een dwaling op staat. John zou de naam Walker hebben aangenomen. Fout! John en Scott speelden ooit samen in een bandje met een stel broers. Die heetten Walker. Scott en John gingen zich toen voor de lol ook Walker noemen. Van die originele Walker Brothers ontbreekt ieder spoor, maar Scott en John zouden er groot mee worden.

Eind 1965 steekt het trio de grote plas over. In Engeland kunnen ze wel een groepje tieneridolen gebruiken, nu Herman's Hermits grotere triomfen in Amerika vierde dan thuis. The Walker Brothers is de meest succesvolle nieuwkomer van 1966. Twee jaar later zijn ze alledrie solo en heeft Scott het meeste succes. John is een goede tweede met de singles 'If I Promise' en het samen met Graham Nash geschreven 'Annabella'. Dan gaat het bergafwaarts met John. Géén verkoopsuccessen, tweemaal een scheiding en een alcoholverslaving.

De 'broers' komen in 1975 bijeen voor drie albums, maar in 1978 is het avontuur voorbij. John doet zo nu en dan nog een revivalshow, maar gaat in 1986 terug naar de States. Hij bouwt een eigen studio, maakt sinds 2000 nieuwe cd's, maar teert ook nog steeds op de oude roem.

John leed al enige tijd aan leverkanker. Afgelopen zaterdag bezweek hij daaraan. John Maus werd 67 jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten