dinsdag 10 mei 2011

20 Years Ago Today: 329-330


Eigenlijk kocht ik drie singles op 9 mei 1991, toch behandel ik 331 samen met 332 op donderdag. Deze twee hebben een grote gemene deler en het duo van vandaag ook. 329 is 'Melting Pot' en 330 'Our World', beide van Blue Mink. Hoewel ik later ook de reguliere singles heb gekocht, 'Our World' zelfs met fotohoesje, zijn beide Amerikaanse persingen. Daarnaast is 'Melting Pot' een promo met op één kant de stereo en de mono op de andere zijde. Ze waren een gulden per stuk.

Wie heeft mono nodig als je stereo hebt? Wel, met name de AM-radiostations gebruikten bij voorkeur de mono-kant, omdat die krachtiger klonk door de radio. Zo'n stereo/mono-promo is dus een hele slimme zet voor een platenmaatschappij. En in het geval van 'Melting Pot' legde het geen windeieren voor Philips!

Het verhaal Blue Mink is vrij complex. De toetsenist heeft in 1969 'Blue Mink' geschreven en zoekt daarvoor een geschikte zanger. De van origine Amerikaanse soulzangeres Madeline Bell wordt aangesteld en ze vragen Roger Greenaway. Greenaway vormde in de jaren zestig het duo David & Jonathan met Roger Cook. Greenaway weigert, maar schuift Cook naar voren. Greenaway horen we in 1970 nog wel in 'Gimme Dat Ding' van The Pipkins.

Maar ook de overige leden leenden zichzelf voor andere projecten. Grappig is dat Blue Mink voor een gedeelte het debuutalbum van Elton John inspeelden en dat diezelfde Elton John de Blue Mink-hit 'Good Morning Freedom' inzong voor een budget-elpee in de trant van 'Top Of The Pops'. Maar de bassist wordt waarschijnlijk het best herinnerd. Herbie Flowers speelde op 'Transformer' van Lou Reed en was verantwoordelijk voor de typische baslijn in 'Walk On The Wild Side'.

Blue Mink zélf hanteert een concept van frisse soulpop met een gospel-inslag en teksten over 'de ideale wereld', hoewel ze na 1972 meer naar de glamrock neigde. En dat was niet hun sterkste punt.

Madeline Bell is later de jazz ingegaan. Mijn zus heeft haar nog een aantal keren ontmoet. Ik heb ook al eens de eer gehad om muziek van haar te horen, maar nee, ik ben geen fan.

Wat nog wel leuk is te vertellen, is dat Jimi Hendrix geen woonruimte had toen hij naar Engeland kwam en dus maar in het appartement van Madeline Bell verbleef, omdat deze op tournee was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten