zaterdag 1 mei 2010

zwijgen is goud (waard)!


Vorig jaar, zaterdag 19 september. Ik baal ervan dat mijn salaris nog niet is gestort. Ik strijk neer op het terrasje van mijn stamkroeg. Heel toevallig loopt een kameraad voorbij. Gelukkig kan die me een tientje lenen. Wilde plannen voor die avond kunnen de ijskast in. Toch is er niets leukers dan nog niet ontvangen salaris te besteden en zo duik ik museumwinkel De Gouden Kikker in. Ik doe het nu eens aan tijd om de elpees nauwkeurig te bestuderen.

Al gauw valt het woord singles. De uitbater heeft de collectie van een overleden vriend overgenomen. Alras zit ik met mijn neus in één van de vele bananendozen. Dan valt mijn mond open. Ik hou een absoluut smetteloze 'Love Is In The Air' van Shocking Blue in mijn handen. De eigenaar ziet dat. ,,Dat is een dure". Dat weet ik. Snel overleg ik met mezelf. Hij is meer waard, maar ik ga tot tachtig! ,,Die is vijf euro", zegt hij kalm en verontschuldigt zich meteen. ,,Ik weet dat het een hoop geld is, maar hij is erg zeldzaam!"

Vanmiddag was ik een keer op tijd. Het lijkt alsof hij open en dicht gaat wanneer hij dat wil. Ik heb alle tijd om me door de ruim 2000 singles te worstelen. Veel Nederlands produkt uit de jaren zestig: beat, tienerzangeresjes, kleinkunst, carnaval, jazz. Alles in nieuwstaat, fotohoes en zachte plastic hoesjes. En hou ik opeens deze van Episode Six vast. In de Duitse single-catalogus van 2001 staat die voor 125 DM. Achteraf is hij voor een euro gerekend.

Tijdens het uitzoeken, heb ik al nagedacht. Straks ineens de prijs vragen, niet meer nakijken, alles wat ik heb uitgezocht gaat mee. Hij schat er zeventig, omdat hij de tel kwijt raakt. ,,Wat had je zelf in gedachten". Ik moet liegen. ,,Geen idee. Jij verkoopt ze, dus jij noemt de prijs". Daar neemt de handelaar geen genoegen mee en blijft aandringen. Ik moet de prijs noemen.

Ik weet dat deze singles zo'n slordige drie á vierhonderd euro vertegenwoordigen. Die zal ik vast niet voor 150 euro krijgen. Ik wil bijna die prijs noemen, maar houdt me wijselijk stil. ,,Dat wordt dan schrikken", zegt de verkoper. ,,Er zitten een paar dure tussen, dus ik moet 75 euro vragen". Soms is zwijgen echt goud!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten